Αποκάλυψη: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει τη λύση του Μακεδονικού»! - UNPOLITICAL

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Αποκάλυψη: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει τη λύση του Μακεδονικού»!

Η πρώην πρέσβης της Ελλάδος στα Σκόπια, Ντόρα Γροσομανίδου

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η πρώην πρέσβης της Ελλάδος στα Σκόπια, Ντόρα Γροσομανίδου, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ποτέ δεν έθεσε θέμα αλλαγής Συντάγματος της γειτονικής χώρας ή υποκατάστασης του συνταγματικού ονόματος με το νέο που θα προέκυπτε από τη συμφωνία των δύο χωρών.

Ούτε τέθηκε ποτέ θέμα μη αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας, όπως κάνει σήμερα ο ηγέτης της Ν.Δ. Η Ελληνίδα διπλωμάτης θεωρεί την αλλαγή της στάσης της Ν.Δ. «τακτικισμό», που δεν έχει καμία σχέση με νέες «συγκυρίες»

Η κ. Γροσομανίδου υπηρέτησε στα Σκόπια την περίοδο Ιανουάριος 2005 - Ιούλιος 2007.

• Υπηρετήσατε ως πρέσβης στα Σκόπια επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ποια ήταν η γραμμή της κυβέρνησης, την οποία εκπροσωπούσατε, στο θέμα της ονομασίας; Είχατε την ευκαιρία να συζητήσετε το θέμα με την κ. Μπακογιάννη;

Την άνοιξη του 2006, ο Νίμιτς πρότεινε την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά ως βάση διαπραγμάτευσης. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση των Σκοπίων, μας στήριξαν όμως, με δημόσιες δηλώσεις τους, τα δύο αλβανικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση.

Με την κ. Μπακογιάννη -τότε ΥΠΕΞ- δεν συζητήσαμε ποτέ το ονοματολογικό. Οδηγίες έστελνε πάντα ο επικεφαλής της αρμόδιας Α3 Διεύθυνσης, ο οποίος και, διερμηνεύοντας το εύρος της ονομασίας (erga omnes) την εποχή εκείνη, ξεκαθάριζε ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Ελλάδα θα έκανε έκκληση στα Η.Ε., ώστε οι χώρες που είχαν αναγνωρίσει τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, να την αναγνωρίσουν (και) με τη νέα.

Η παρένθεση οφείλεται στο ότι τότε συζητιόταν η υιοθέτηση του ονόματος και μόνον, άρα η όποια λύση θα αποτελούσε παράλληλο, με το συνταγματικά αναγνωρισμένο όνομα, επίσημα κατατεθειμένο στα Η.Ε., κατά τις αντίστοιχες ελληνικές ονομασίες Hellas, Hellenic Republic, Greece κ.λπ.

• Ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. θέτει ως προϋπόθεση συμφωνίας ότι στην ουσία οι γείτονες θα πρέπει να απαρνηθούν ότι συγκροτούν «μακεδονική εθνότητα». Δύο ερωτήσεις: α) Υπήρχε τέτοιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο που εσείς ήσαστε πρέσβης; β) Πιστεύετε ότι ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό ποτέ από τους γείτονες;

Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, δεν είχε τεθεί θέμα μακεδονικής εθνότητας. Αυτό έγινε με το λεγόμενο Bucharest plus, το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη Νέα Δημοκρατία, εν όψει των συλλαλητηρίων, οπότε και αρχίσαμε έντονα να ακούμε για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, τόσο για το εύρος χρήσης του νέου ονόματος όσο και για το προοίμιο του συντάγματος της γειτονικής χώρας -και όχι μόνο.

Οσον αφορά τη δυνατότητα αλλαγής της ονομασίας της μακεδονικής εθνότητας, σας παραπέμπω στην προ ημερών δήλωση Ντιμιτρόφ, ότι «είμαστε και θα είμαστε Μακεδόνες».

• Η N.Δ. υποστηρίζει ότι, από τότε μέχρι σήμερα, «άλλαξαν οι συγκυρίες». Ως ειδήμων των εξελίξεων στην περιοχή, πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;

Οι συγκυρίες δεν άλλαξαν, αποτελεί πολιτικό τακτικισμό μιας παράταξης, που τη στιγμή αυτή δεν επιθυμεί λύση.

Εφτασε μάλιστα να ομιλεί για κίνδυνο διαχωρισμού του ελληνικού Βορρά από τον Νότο. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα.

• Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα συλλαλητήρια στην ευρύτερη περιοχή;

Δεν νομίζω ότι τα συλλαλητήρια που γίνονται στην Ελλάδα έχουν ή θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το μόνο που αναδεικνύουν είναι τον ελληνικό αλυτρωτισμό που ενυπάρχει στο «η Μακεδονία είναι Ελλάδα» και «η Ελλάδα είναι Μακεδονία».

• Πιστεύετε ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχει πιθανότητα επιτυχίας;

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει πολλές δυνατότητες επιτυχίας. Και οι δύο χώρες συνειδητοποιούν ότι ένα νέο αδιέξοδο είναι απευκταίο και το σημειώνω μετά λόγου γνώσεως. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να συμφωνηθούν έγκαιρα και άλλα, όπως τα σχολικά π.χ. εγχειρίδια, για τα οποία η συνεργασία μπορεί να συνεχισθεί σε βάθος χρόνου.

Αυτό που χρειαζόμαστε κυρίως είναι ρεαλισμός. Και μην ξεχνάμε, υπάρχει και η ενδιάμεση Συμφωνία και ο νοών... νοείτω.

• Κ. Γροσομανίδου, τον Ιούνιο του 2007 σας μετέθεσαν εσπευσμένως από τη θέση σας στα Σκόπια. Μπορείτε να μας θυμίσετε τους λόγους;

Ο λόγος που με μετέθεσαν εσπευσμένα από τα Σκόπια ήταν συνέντευξή μου στους «Financial Times», όπου δήλωσα ότι η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα, πως οι περισσότερες χώρες των Η.Ε. αναγνώρισαν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, έκανε ένα βήμα μπροστά, δεχόμενη την πρόταση Νίμιτς «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» ως βάση για διαπραγμάτευση. Αυτά, τον Ιούνιο του 2007. Φευ!, είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο, με αντίπαλο τον Καρατζαφέρη...

Τάκης Μίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.