Τα αθλήματα προστατεύουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων με παιδικά τραύματα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Τα αθλήματα προστατεύουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων με παιδικά τραύματα

Τα αθλήματα προστατεύουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων με παιδικά τραύματα

Τη θετική συνεισφορά των αθλημάτων στην ψυχική υγεία παιδιών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης επισημαίνει μεγάλη μελέτη για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, τα αθλήματα προστατεύουν τα παιδιά από το να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή τους. 

Η έρευνα διεξήχθη από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ουαλίας (PHW) και το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άτομα που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες στα παιδιά τους χρόνια αλλά ασχολούνταν τακτικά με αθλήματα είναι λιγότερο πιθανόν να αποκτήσουν ψυχική ασθένεια. Λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ψυχικής ασθένειας έχουν και όσοι ασχολήθηκαν ως ενήλικες με τα αθλήματα και είχαν τραυματικά παιδικά χρόνια. 

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας με την ψυχική υγεία των ενηλίκων. Τα τραυματικά γεγονότα περιλαμβάνουν τη σεξουαλική και φυσική κακοποίηση, το διαζύγιο μεταξύ των γονέων, τη διαβίωση σε περιοχές που κυριαρχεί η βία. 

Τα άτομα που είχαν τουλάχιστον τέσσερα παιδικά τραύματα έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν θεραπεία για την ψυχική τους υγεία και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής ή αυτοκτονικές ιδέες από αυτούς που δεν αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα. 


Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν τι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους. Εντόπισαν ότι από τις δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας, μόνον η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες λειτουργούσε προστατευτικά ενάντια στην ψυχική ασθένεια. Ανάμεσα στα άτομα με τέσσερα ή περισσότερα παιδικά τραύματα η πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής ασθένειας μειώθηκε από το 25% στο 19%. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί εάν αυτό οφείλεται στα αθλήματα ή στα παιδιά που τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα αθλήματα. Ωστόσο, θεωρούν ότι η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να προστατεύσει την ψυχική υγεία. 

Η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι οι ενήλικες που είναι μέλη ομάδων έχουν περισσότερες πιθανότητες επίσης να έχουν καλή ψυχική υγεία. 

Η ίδια ομάδα σε προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα παιδιά με παιδικά τραύματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ψυχικά ως ενήλικες. Επίσης, τα παιδιά με τέσσερα ή περισσότερα ψυχικά τραύματα έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με χρόνιο νόσημα στη μετέπειτα ζωή τους από αυτούς που δεν έχουν βιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.