Κύπρος: Πρωτιά Νίκου Αναστασιάδη - Με τον Σταύρο Μαλά στον β' γύρο των εκλογών - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

Κύπρος: Πρωτιά Νίκου Αναστασιάδη - Με τον Σταύρο Μαλά στον β' γύρο των εκλογών


Ν. Aναστασιάδης: Πήρα ισχυρή εντολή, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλους - Το «Κυπριακό» και η αντιμετώπιση του ζητήματος των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο Σύμφωνα με όλα τα exit polls που παρουσιάστηκαν από τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια, στον Β’ Γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Κύπρο την επόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, θα αναμετρηθούν ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος που υποστηρίχθηκε από το κόμματου, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, την Αλληλεγγύη, την Πλατφόρμα Πολιτών και άλλους δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Σ. Μαλά και έτσι φαίνεται σύμφωνα με τα exit polls να μένει έξω από τον Β’ γύρο. 

Οι πρώτες δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη 

O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως είναι έτοιμος για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συνεργασία με όλους. Τα αποτελέσματα της σημερινής αναμέτρησης, σημείωσε, δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί με τους πολίτες χάραξε τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρωταγωνιστής σημείωσε είναι οι πολίτες. 

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα: «Απόψε θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του κυπριακού λαού, όσους με ψήφισαν και όσους έκαναν άλλες επιλογές. Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίση γιατί από εσάς θα εξαρτηθεί η πορεία αυτής της χώρας και το μέλλον του τόπου μας. 

Δήλωση του Σταύρου Μαλά:

«Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους είτε με ψήφισαν είτε όχι για την ωριμότητα που επέδειξαν σε αυτές τις εκλογές.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ το κίνημα της αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στις φίλες, τους φίλους και τους αφανείς αγωνιστές από όλα τα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα που έδωσαν και κέρδισαν αυτή τη σπουδαία μάχη.

Συγχαίρω τους ανθυποψήφιούς μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια.

Ο λαός μίλησε.

Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει πια τη θέλησή του, για μία πραγματική, δημιουργική και ελπιδοφόρα αλλαγή. Με τη δύναμη και τη θέλησή της αφήνουμε πίσω μας το χθες. Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος. Γυρίζουμε σελίδα κοιτάζοντας μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Στο δρόμο προς το δεύτερο γύρο όλοι μαζί θα βάλουμε τίς βάσεις για την εθνική ενότητα. Από την επομένη των εκλογών θα είναι η μεγάλη μας δύναμη.

Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού, επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας.

Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα θα βελτιώσουμε την οικονομία μας με τρόπο που να αγγίζει τη ζωή όλων των ανθρώπων.

Με διαφανή και αξιοκρατική διακυβέρνηση, με κοινωνική αλληλεγγύη και παραγωγικές πρωτοβουλίες όλοι μαζί να δημιουργήσουμε προοπτικές στη νέα γενιά, συνθήκες ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Μίλησα προς τους πολίτες με ειλικρίνεια για αυτά που πιστεύω. Θέλησα να αναπτύξω μια σχέση αλληλοσεβασμού με όλους. Ακόμα και με αυτούς που διαφωνώ. Γιατί η κοινωνία, μας ζητά επιτακτικά να αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά. Απευθύνομαι και πάλι προς τους πολίτες. Τους καλώ να υπερβούν τίς κομματικές τους προτιμήσεις και τίς ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Να συγκρίνουν με νηφαλιότητα τίς θέσεις των δύο υποψηφίων. Να κρίνουν τίς δυνατότητές τους, τίς δεσμεύσεις τους, τα χαρακτηριστικά τους. Να ξεχωρίσουν το νέο από το παλιό. Να αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο αύριο που αξίζουν τα παιδιά τους. Τους καλώ να βαδίσουμε ένα διαφορετικό δρόμο, αυτό της δημιουργικής αλλαγής με ενότητα και σιγουριά. Προχωράμε λοιπόν μαζί για μία κοινωνική συμμαχία όλων των Κυπρίων. Μια κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Γιατί η Κύπρος μας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο».

Νικόλας Παπαδόπουλος: Απογοητευτικό το αποτέλεσμα 

Παρά την απογοήτευση και πικρία που νοιώθουμε , δεν πρόκειται να τα βάλουμε κάτω, θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος.
Σε δηλώσεις στο επιτελείο του, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του, στενούς τους συνεργάτες και τους Προέδρους της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Αλληλεγγύης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κυρίους Αναστασιάδη και Μαλά και τους συνεχάρη γιατί πέρασαν στο δεύτερο γύρο.
«Είμαι φυσικά απογοητευμένος από το αποτέλεσμα όμως σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού μας, πέραν από το αποτέλεσμα είμαι υπερήφανος γιατί βοήθησα έτσι ώστε η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει πως μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα, ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ευχαρίστησε προσωπικά τους Μαρίνο Σιζόπουλο, Γιώργο Περδίκη και Ελένη Θεοχάρους αλλά και όλα τα κοινωνικά σύνολα που στήριξαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την εμπιστοσύνη που έδειξαν αλλά και τη στήριξη τους σε αυτή τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.
Επίσης ευχαριστίες εξέφρασε προς τους φίλους και φίλες και όλα τα στελέχη των κομμάτων που στήριξαν την προσπάθεια, τους υποστηρικτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ , των Οικολόγων και της Αλληλεγγύης και όλους τους ανένταχτους πολίτες που βοήθησαν σε αυτή την αναμέτρηση.
«Ολοι τους έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό, ιδιαίτερες ευχαριστίες στην οικογένειά μου και τη σύζυγό μου Γιώτα για την στήριξη τους, πολλοί φίλοι και φίλες νοιώθουν απογοήτευση το ίδιο νοιώθω και εγώ, όμως παρά τον πόλεμο και τη λάσπη που δεχθήκαμε σε αυτή την διαδικασία, μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σε αντίθεση με άλλους προβάλαμε θέσεις και προτάσεις και δώσαμε ένα τίμιο, έντιμο εκλογικό αγώνα», ανέφερε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σημασία δεν έχει τόσο η όποια εκλογική επιτυχία ή αποτυχία, αλλά σημασία έχει να αγωνίζεσαι με κουράγιο και θάρρος για εκείνα που πιστεύεις.
«Και εγώ αυτό προτίθεμαι να πράξω, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με κάθε δύναμη της ψυχής μου για εκείνα που πιστεύω ότι είναι σωστά. Θα συνεχίσω αυτό τον αγώνα , δεν τα βάζουμε κάτω, από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα», κατέληξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των δημοσιογράφων.

Χρίστος Χρίστου: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου με το πέρας της καταμέτρησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπου 21.841 Έλληνες της Κύπρου πέρασαν στην Εθνική Αντίσταση, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του ΕΛΑΜ στις Προεδρικές Εκλογές εξασφαλίζοντας ποσοστό 5.65%, προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας οι οποίοι μας στήριξαν και πετύχαμε σήμερα αυτή την μεγάλη νίκη. Παλέψαμε σε ένα αγώνα ενάντια στα κόμματα του κατεστημένου και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα σεβαστό ποσοστό. Όσοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν σήμερα, να γνωρίζουν θα τους αντιπροσωπεύσουμε επάξια και θα συνεχίσουμε τον δίκαιο πολιτικό αγώνα τον οποίο διεξάγουμε.

Τα προβλήματα της πατρίδας μας παραμένουν επί τάπητος. Ο Λαός μας απαιτεί λύσεις σε αυτά που αντιμετωπίζει καθημερινά και εκεί θα στραφούν οι δικές μας προσπάθειες. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο στέλνει πάντοτε το μήνυμα της ενότητας προς τον Κυπριακό Ελληνισμό. Έτσι και σήμερα, αυτή την ώρα που μας δίνεται το δικαίωμα, καλούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό την επαύριον των εκλογών να είναι ενωμένος μπροστά στα κοινά προβλήματα που θα συναντήσουμε.

Ευχαριστώ και πάλι, από τα βάθη της ψυχής μου όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό μας και συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται και να είναι βέβαιοι ότι από σήμερα και στο εξής κανένας δεν θα μπορέσει να κοροϊδέψει ξανά την Πατριωτική Παράταξη».

Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι: «Θα στείλουμε και στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους το σχετικό ερωτηματολόγιο και μετά από συνεδρία των συλλογικών οργάνων τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση».Γ. Λιλλήκας: Πλήρωσα την αποχή και τη λογική χαμένης ψήφου

Απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Γιώργος Λιλλήκας, υποστηρίζοντας πως η υποψηφιότητά του υπέστη ζημιά «από το σύνθημα της χαμένης ψήφου».
Για την επόμενο γύρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών.

«Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Το αποτέλεσμα για μας είναι απογοητευτικό. Τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες θα τις εξετάσουμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια».
Για την αυξημένη αποχή, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «οι απογοητευμένοι πολίτες προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν τελικά από τον καναπέ». «Η διαμαρτυρία τους δεν καταγράφηκε. Η αποχή είναι ξεκάθαρο ότι συντήρησε και ενίσχυσε αυτούς που τόσο καιρό επέκριναν. Προειδοποιήσαμε ότι η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η Συμμαχία Πολιτών έδωσε «ένα πολύ δύσκολο αγώνα σε πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες».

«Το σύνθημα της χαμένης ψήφου σαφέστατα μας έκανε ζημιά. Δώσαμε αυτή τη μάχη με εντιμότητα, σοβαρότητα και ήθος, γνωρίζαμε πως χωρίς τους έμμισθους μηχανισμούς και τους τεράστιους οικονομικούς πόρους που διέθεταν οι άλλοι ανθυποψήφιοι μας ήταν πολύ δύσκολο τα μηνύματά μας να φτάσουν στο λαό».

Σημειώνοντας ότι η Συμμαχία έκανε το καθήκον της και έδωσε στον λαό εναλλακτική επιλογή και πολιτικές και στο Κυπριακό και στην οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε «γι’ αυτό έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας».

«Για μας υπάρχει και η επόμενη μέρα. Είμαστε εδώ, η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.
Ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν σε δύσκολες, όπως είπε, συνθήκες, τα στελέχη της Συμμαχίας, αλλά και την οικογένειά του, που στάθηκε δίπλα του στην προεκλογική εκστρατεία.
Ερωτηθείς πώς θα πορευθεί ενώπιον του 2ου γύρου και αν θα έχει συναντήσεις με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει συμφωνηθεί η οποιαδήποτε συνάντηση με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας.

Είπε ότι αύριο πρωί θα συναντηθεί με στελέχη του επιτελείου του θα συγκληθεί το απόγευμα της Δευτέρας η Γραμματεία της Συμμαχίας, ενώ τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η διευρυμένη Ανώτατη Σύγκλητος «όπου συλλογικά και δημοκρατικά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Ο κ. Λιλλήκας διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν θα καθορίσει τις συλλογικές αποφάσεις με δημόσιες δηλώσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το βασικό κριτήριο της απόφασης για τον δεύτερο γύρο «ασφαλώς θα είναι το Κυπριακό» και μετά ακολουθούν η οικονομία και τα κοινωνικά θέματα.
Τέλος, ερωτηθείς αν το ποσοστό που έλαβε η Συμμαχία δημιουργεί στον ίδιο πρόβλημα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν δημιουργείται πρόβλημα.

«Ασφαλώς όχι. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι προτάσεις, και είμαι πεπεισμένος, έχουν μεγάλη απήχηση στην οικονομία. Απ’ εκεί και πέρα το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε κυρίως από την αποχή. Είναι γεγονός ότι η συντονισμένη προσπάθεια από τα μεγάλα επιτελεία των άλλων ανθυποψηφιων για την χαμένη ψήφο έκανε ζημιά και αυτό είναι ξεκάθαρο», πρόσθεσε.

«Όμως», κατέληξε, «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και οι πολίτες έχουν την δική τους ευθύνη, όταν υπάρχει τόσο έντονη διαμαρτυρία, υπάρχει τόση έντονη αμφισβήτηση συγκεκριμένων πολιτικών και ένας στους τρεις πολίτες αυτή τη διαμαρτυρία του την εκφράζει από τον καναπέ, επιτρέψτε μου να πω τότε υπάρχει πρόβλημα στον τόπο γενικότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.