Τρέμουν το συλλαλητήριο της Κυριακής: «Λύση μόνο όταν αλλάξει το σκοπιανό Σύνταγμα» λένε τώρα - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Τρέμουν το συλλαλητήριο της Κυριακής: «Λύση μόνο όταν αλλάξει το σκοπιανό Σύνταγμα» λένε τώρα


Ένα συν τρία είναι τα ονόματα που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει ως ικανοποιητική «λύση» για το σκοπιανό ζήτημα που όμως κανένα από αυτά δεν αποδέχεται ο ελληνικός λαός αν και όλα είναι σύνθετες ονομασίες στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστα. 

Πάντως υπό τον φόβο που προκάλεσε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο επιχειρήθηκε να γίνει «λαστέξ» ως προς το μέγεθός του, το οποίο τελικά δεν κρύβονταν, και κάτω από τις πιέσεις που προκαλεί το συλλαλητήριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στο Μ.Νίμιτς ότι δεν θα υπάρξει καμία λύση εάν δεν αλλάξει το σκοπιανό Σύνταγμα. 

Συνεπώς η Ουάσιγκτον ας φροντίσει τώρα να πιέσει την άλλη πλευρά.

Το όνομα που αρέσει περισσότερο στο ΥΠΕΞ (άγνωστο σε τι υπερισχύει των υπολοίπων) είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) ενώ παραμένουν τα «κλασικά» πλέον Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Στόχος του ελληνικού ΥΠΕΞ, λένε πως είναι ο επαρκής εθνικο-γεωγραφικός προσδιορισμός και ο ιστορικός διαχωρισμός της Μακεδονίας από το βαλκανικό κρατίδιο που έχει ιδρυθεί σε μέρος των εδαφών του άλλοτε αρχαίου ελληνικού βασιλείου και κατοικείται από Σλάβους και Αλβανούς. 

Κρίσιμης σημασίας είναι ο προσδιορισμός της γλώσσας, όπου ιδεοληπτικά το ΥΠΕΞ αποδέχεται ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτο, συγκρίνοντας την την αρχαία Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα Δωρική διάλεκτος.

Φυσικά, η γλώσσα μαζί με την ταυτότητα μπορούν να καθοριστούν μόνο μετά από τις συνταγματικές αλλαγές και με κανέναν άλλο τρόπο. Οι Αμερικανοί θέλουν ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με κάθε μέσον, χωρίς αλλαγή στο σκοπιανό Σύνταγμα παρά μόνο με προφορικές δεσμεύσεις.

Έτσι, ΥΠΕΞ και κυβέρνηση προφανώς βλέποντας την λαϊκή αντίδραση και την κινητοποίηση για το συλλαλητήριο των Αθηνών που έρχεται, έκανε μια δήλωση που σίγουρα δεν ικανοποίησε τον Μάθιου Νίμιτς και τους Αμερικανούς.

Είπε ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει με τις εκλογές το 2019. 

Εκεί ο Νίμιτς συνειδητοποίησε ότι δεν είναι σιγουράκι» η «λύση» μέχρι τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Αν μάλιστα προστεθούν και οι προχθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου «δεν πιστεύω ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις» τότε φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό αυτή τη φορά να αυτοθυσιαστεί για την... χαρά της Ουάσιγκτον

Πάντως θα ακολουθήσει η κατάρτιση του συμφώνου με τις ελληνικές προτάσεις και εν συνεχεία η συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο και συμφωνημένο κείμενο. 

Θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην οποία θα συζητηθεί το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η κάθε πλευρά, μαζί με ομάδες εργασίας.

Ως προς την ελληνική πλευρά τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Στην σκοπιανή πλευρά παίζουν «κρυφτό». Μάλλον και εκεί είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Επιθυμούν να κρύβονται ποντάροντας στις πιέσεις των Αμερικανών. Μόνο που σφάλλουν διότι οι Αμερικανοί ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ στην Ελλάδα και το σημαντικότερο πράγμα για έναν Έλληνα πολιτικό είναι η πολιτική του επιβίωση καθώς δεν ξέρει να κάνει κανένα άλλο επάγγελμα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ζάεφ θα μεταφέρει σήμερα στον διαμεσολαβητή Νίμιτς τις θέσεις και τα επιχειρήματά της επί των προτάσεών. Μέχρι στιγμής, αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί. Παράλληλα αποφεύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο περιέχει και τα επίμαχα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις και αναφορές. 

Το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών πάντως μετά την συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην κρατική τηλεόραση και την περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη λύση έδειξε δυσαρεστημένο προκαλώντας και απορίες τελικώς για το τι «λύση» έχει στο δικό του μυαλό.

Όπως ανέφερε στο κρατικό σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, το γραφείο του Νικολά Ντιμιτρόφ «τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες. Από την πλευρά μας, υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς».

Εν ολίγοις τζάμπα τα χαμόγελα τόσους μήνες. Η μόνη διαφορά από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι είναι αυτή ακριβώς: Ο Γκρουέφσκι δεν χαμογελούσε, τίποτε άλλο.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ.Νίμιτς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας» και ξανατόνισε την θέση της παράταξης ότι μόνη εγγύηση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού και για μια κοινά αποδεκτή ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, είναι η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος. 

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Πάνος Καμμένος, αλλά δεν πρόκειται -όπως είπε-να ρίξουμε την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του. 

Πάντως η χθεσινή δήλωση Πάιατ για στήριξη του Μάθιου Νίμιτς και των θέσεων που υποστηρίζει δεν είχε ούτε το στοιχειώδες τακτ. Οι Αμερικανοί μόνο που δεν έδωσαν διαταγές από την τηλεόραση. Αποδέκτες όμως δεν ήταν οι πολιτικοί αλλά οι πολίτες.

Για όποιον κατάλαβε, ο κύριος Πάιατ στην χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση έκανε φανερή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας για πλείστα ζητήματα.

Εν πάση περιπτώση ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να του απαντήσει και αυτουνού στις 4 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.