Οι κομάντος του λιμενικού ήταν έτοιμοι για έφοδο στο ναρκοπλοίο αλλά τους είπαν να... κοιμηθούν!!! - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Οι κομάντος του λιμενικού ήταν έτοιμοι για έφοδο στο ναρκοπλοίο αλλά τους είπαν να... κοιμηθούν!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ναρκοπλοιο

Σε μείζον θέμα με τεράστιες διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση με το τουρκικό πλοίο που πέταγε σακιά με ναρκωτικά στη θάλασσα
υπό το βλέμμα της φρεγάτας «Έλλη» ανοιχτά της Κρήτης. Σύμφωνα με την καταγγελία και το βίντεο που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, η υπόθεση χρήζει διερεύνησης και απαντήσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της. Το κυρίως ερώτημα είναι ένα: δόθηκε και από ποιους εντολή να ξεφορτώσει το πλοίο με τα ναρκωτικά και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερο προκειμένου να συνεχίσει την πορεία του; 

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού που επέβαιναν στη φρεγάτα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει τη νηοψία αλλά «τους εδόθη εντολή για να επιστρέψουν τα κρεβάτια τους». «Αυτό είναι σαφές» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας ότι ασαφή είναι το για ποιο λόγο δεν έγινε το ρεσάλτο, τι ναρκωτικά μετέφερε το τουρκικό πλοίο, γιατί δόθηκαν διαφορετικές εντολές.

Για τονλόγο αυτό ο κ. Λοβέρδος την Παρασκευή κατέθεσε και αναφορά στην εισαγγελία του ναυτοδικείου Πειραιά στην οποία ζητά γίνει ποινική αξιολόγηση των πληροφοριών που έχει - και κατέθεσε - για την επιχείρηση που δεν έγινε.

Η αναφορά που κατέθεσε ο Ανδρέας ΛοβέρδοςΔόθηκε εντολή να αφήσουν το ναρκόπλοιο;


του Δημήτρη Πώποτα και της Άριας Καλύβα 

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με ανακοίνωσή του τα ρίχνει όλα στον... παλιόκαιρο, αναφερόμενο χαρακτηριστικά στην «κακοκαιρία και τους ανέμους των 8 μποφόρ» που όπως λέει έπνεαν στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας ωστόσο όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην καταγγελία Λοβέρδου. Βέβαια, μάχιμοι λιμενικοί λένε ότι πάντοτε υπάρχει τρόπος αντίδρασης σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, αφού οι κανόνες εμπλοκής αναφέρουν ρητά τι πρέπει να γίνει ακόμα και όταν πνέουν άνεμοι ισχυρότεροι των 10 μποφόρ. 

Κάτι το οποίο ως φαίνεται δεν έγινε. Υπενθυμίζουν δε ότι στην υπόθεση με το πλοίο που μετέφερε ενάμιση τόνο ναρκωτικών ανοιχτά της Κέρκυρας επικρατούσαν εξίσου κακές καιρικές συνθήκες, ωστόσο η επιχείρηση έγινε με επιτυχία από τα «βατράχια» της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού. Να σημειωθεί ότι οι ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντος του Λιμενικού Σώματος ήταν που παραμονές Χριστουγέννων πραγματοποίησαν επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης 12 ατόμων σε σκάφος που προσάραξε στη Μύκονο, με ανέμους που άγγιζαν τα 10 μποφόρ. 

Όσον αφορά στην υπόθεση με το ναρκόπλοιο, ο κ. Λοβέρδος με ανακοίνωσή του ανέφερε: «Όπως ενημερωνόμαστε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για τη διενέργεια νηοψίας με άγημα επιβαίνοντος λέμβου. Αλίμονο αν τα πανάξια πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ορρωδούσαν μπροστά στις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες».

Οι σκηνές όλης αυτής της μη επιχείρησης κατεγράφησαν με κινητό τηλέφωνο σε βίντεο μέσα στη φρεγάτα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η αναφορά στο Λιμενικό σώμα γίνεται διότι, όπως μαθαίνουμε, στη φρεγάτα επέβαιναν και δυνάμεις του Σώματος αυτού. […] Οι δυνάμεις του Λιμενικού που επέβαιναν στη φρεγάτα “Έλλη” τελούσαν σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εντολή για ενέργεια, όμως, δεν δόθηκε ποτέ. Ελπίζουμε ότι και αυτές οι αναφορές θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως έχουμε ζητήσει». Τέλος ο κ. Λοβέρδος, τόνισε ότι ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης θα κατατεθεί στο Ναυτοδικείο για τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας. 

Σύμφωνα με στοιχεία, τη συγκεκριμένη ημέρα πάνω στη φρεγάτα, και λόγω της άσκησης Phoenix Express 2016, βρισκόταν κλιμάκιο της ΜΥΑ Λιμενικού που πήρε αρχικά εντολή να πραγματοποιήσει ρεσάλτο στο «Μουράτ Τερζί», όμως τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Μάλιστα, την επομένη το πρωί και ενώ οι ναρκέμποροι είχαν πετάξει δεκάδες τσουβάλια στη θάλασσα, πραγματοποιήθηκε νηοψία, χωρίς φυσικά να βρεθεί τίποτα, με αποτέλεσμα το πλοίο, «καθαρό», να αφεθεί ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. 

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις γαλλικές αρχές που έδωσαν στις ελληνικές την πληροφορία για το συγκεκριμένο πλοίο υπήρξε δυσαρέσκεια για την αποτυχημένη επιχείρηση, ενώ από το Λιμενικό συντάχθηκε και αναφορά που περιέγραφε το χρονικό της υπόθεσης. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση εξέφρασαν και αυτοί τη δυσαρέσκειά τους για το φιάσκο νότια της Κρήτης, αφού μια μεγάλη δουλειά χάθηκε. Και αυτό γιατί οι πληροφορίες των γαλλικών αρχών έλεγαν ότι το «Μουράτ Τερζί» έκρυβε στα σωθικά του 6 με 10 τόνους καθαρής ηρωίνης. 
Η καταγγελία Λοβέρδου και το χρονικό 

Στην ερώτηση που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρονται λεπτομέρειες για το ναυτικό συμβάν που διαδραματίστηκε τη νύχτα της 26ης Μαΐου του 2016. Τότε που ανοιχτά της Κρήτης διεξαγόταν η Phoenix Express 2016. 

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εκείνη την εποχή, «από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετείχε η φρεγάτα “Έλλη”, ομάδες της ΔΥΚ, μια ομάδα ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου και ΚΕΝΑΠ», δηλαδή, με απλά λόγια, πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο βρίσκονταν βατραχάνθρωποι τόσο του Λιμενικού όσο και του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικά οι πρώτοι είναι ειδικευμένοι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις και γνωρίζουν άριστα πώς να πραγματοποιούν τέτοιου είδους ρεσάλτο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη την εβδομάδα στη Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού έφτασε ένα σήμα από τις αντίστοιχες γαλλικές αρχές που έλεγε ότι από την Αίγυπτο απέπλευσε ένα ψαράδικο με το όνομα «Μουράτ Τερζί», το οποίο, σύμφωνα με τις «πηγές» τους, μετέφερε στα αμπάρια του 6 με 10 τόνους καθαρής ηρωίνης. Οι Έλληνες αξιωματικοί διερεύνησαν το σήμα, εντόπισαν το σκάφος και ενημέρωσαν αμέσως το αρχηγείο του Λιμενικού για τον χρόνο και το σημείο που θα περνούσε προκειμένου να οργανωθεί το ρεσάλτο από τις Ειδικές Δυνάμεις του Σώματος και τους κομάντος της ΜΥΑ. 

Εκείνες τις ημέρες επισκεπτόταν το Άγιον Όρος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα τα τρία σκάφη του Λιμενικού που μπορούσαν να επιχειρήσουν να είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια του υψηλού επισκέπτη και να μην μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

Τότε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, αποφασίστηκε να ενημερωθεί η φρεγάτα «Έλλη» που έπλεε στην περιοχή λόγω της άσκησης, να πλησιάσει στο σημείο που θα περνούσε το τουρκικό ναρκόπλοιο και οι Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού που βρίσκονταν πάνω στο ελληνικό σκάφος να κάνουν την επιχείρηση. Όπως λένε αξιωματικοί που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις τον επιχειρησιακό έλεγχο αναλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πώς θα γίνει το ρεσάλτο. Πήραν το ΟΚ των Ειδικών Δυνάμεων 

Οπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Λοβέρδος, «από το σημείο αυτό ξεκινάει μια ακολουθία περιστατικών, τα οποία είναι τουλάχιστον ανεξήγητα. Και συγκεκριμένα, ενώ από τους άνδρες της φρεγάτας με το σύστημα αναγνώρισης νυκτός φαινόταν καθαρά ότι το πλήρωμα του ύποπτου πλοίου στη θέα της φρεγάτας έριχνε στη θάλασσα μεγάλα δέματα που, σύμφωνα με το σήμα που έλαβε το Λιμενικό, περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, εντούτοις η φρεγάτα, αφού παρέμενε επί πολλές ώρες και επόπτευε, δεν προέβη σε καμία ενέργεια εναντίον των ναρκομεταφορέων, αλλά επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος». 

Πληροφορίες από πηγές του Λιμενικού Σώματος αναφέρουν ότι από το μεσημέρι της συγκεκριμένης ημέρας το κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεών του που βρισκόταν στο «Έλλη» είχε ενημερωθεί και ετοιμαζόταν για τη μεγάλη επιχείρηση που θα γινόταν, ως είθισται, τις νυχτερινές ώρες. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι περίπου 8 μποφόρ και γι’ αυτό το κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού ερωτήθηκε από τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού αν μπορεί να επιχειρήσει. Οι πληροφορίες λένε ότι τα «βατράχια» της ΜΥΑ δήλωσαν επιχειρησιακή ετοιμότητα και περίμεναν την εντολή για να κάνουν το ρεσάλτο στο «Μουράτ Τερζί». 

Γύρω στα μεσάνυχτα η φρεγάτα «Ελλη» και το τουρκικό πλοίο βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου, 10ο ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, με τα πάντα να είναι έτοιμα για το ρεσάλτο. Οι επιβαίνοντες στο «Μουράτ Τερζί» στη θέα της ελληνικής φρεγάτας πάγωσαν. Αρχικά, για αρκετή ώρα δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση και στη συνέχεια άρχισαν δειλά-δειλά να ξεφορτώνονται στη θάλασσα σακιά που, σύμφωνα με τις πληροφορίες των γαλλικών αρχών, περιείχαν ηρωίνη. 

Στο κέντρο ελέγχου της φρεγάτας οι αξιωματικοί του Λιμενικού μέσω της κάμερας νυκτός είδαν καθαρά τι ακριβώς έκαναν οι άνθρωποι που επέβαιναν στο τουρκικό σκάφος. Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι είναι πολύ πιθανό, αφού επικοινώνησαν πρώτα με τα αφεντικά τους, να πήραν την εντολή να πετάξουν στη θάλασσα το εμπόρευμα. 

Όπως φαίνεται στο βίντεο που κατέθεσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Λοβέρδος, για πολλές ώρες το πλήρωμα του «Μουράτ Τερζί» πέταγε στη θάλασσα πακέτα, τα οποία, σύμφωνα με το σήμα των γαλλικών αρχών, περιείχαν ηρωίνη. Συγκεκριμένα, το πλήρωμα έβγαζε από το αμπάρι του πλοίου σακιά των οποίων το βάρος εκτιμάται στα 20 με 30 κιλά και στη συνέχεια τα έριχνε στο νερό. Όπως ακούγεται από τους διαλόγους των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, τα τσουβάλια αυτά έβαζαν νερό και πήγαιναν αμέσως στον πάτο, ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία κράτησε σχεδόν όλη τη νύχτα. 

Μάλιστα κάποια στιγμή και ενώ η ρίψη των ναρκωτικών συνεχιζόταν, τα «βατράχια» του Λιμενικού πήραν εντολή να μεταβούν στους θαλάμους τους, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν ακυρωθεί το μεγάλο μπλόκο και το ρεσάλτο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ, όπως φαινόταν από την κάμερα του πλοίου, οι ναρκέμποροι είχαν ξεφορτωθεί όλο το φορτίο, διατάχθηκε να γίνει το ρεσάλτο. Πράγματι, οι κομάντος του Λιμενικού με φουσκωτό σκάφος πλησίασαν το «Μουράτ Τερζί», στο οποίο και ανέβηκαν, όμως δεν υπήρχε τίποτα και η νηοψία χαρακτηρίστηκε αρνητική. 

Πηγές ανέφεραν ότι όλες οι υπηρεσίες του Λιμενικού που ενεπλάκησαν στην υπόθεση συνέταξαν αναφορές για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες, με ακριβείς ώρες, στίγματα και εντολές, όπως και περιγραφή των ενεργειών που έκαναν. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια από τους μάχιμους λιμενικούς, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηριζόταν άκρως σημαντική, μεγάλη και καθοριστική για τις σχέσεις τόσο με τις γαλλικές αρχές όσο και με άλλες ξένες υπηρεσίες. Όσο και αν ζητήθηκε, δεν έλαβαν ποτέ απάντηση στο γιατί τελικά δεν έγινε το ρεσάλτο, ποιος πήρε την απόφαση και με ποια αιτιολογία....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.