Η παγίδα που έστησε ο Μ.Νίμιτς στην Ελλάδα: Πρώτα ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μετά αλλαγή συντάγματος - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Η παγίδα που έστησε ο Μ.Νίμιτς στην Ελλάδα: Πρώτα ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μετά αλλαγή συντάγματος

Σχετική εικόνα

Την διαδικασία με την οποία θα αλλάξει το όνομα εάν τελικώς συμφωνηθεί αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δημιουργώντας όμως πολλά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Πρόκειται για τρεις διαδοχικές φάσεις οι οποίες όμως στην αρχή τουλάχιστον επιτρέπουν στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να προχωρήσουν ουσιαστικά στην αλλαγή Συντάγματος και ονομασίας.

Ποιος το εγγυάται αυτό;

Ο τηλεοπτικός σταθμός Sitel των Σκοπίων επικαλούμενος διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει πως στις προτάσεις που κατέθεσε στις δύο πλευρές ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, υπάρχει και η διαδικασία αλλαγής και εφαρμογής της νέας ονομασίας που θα συμφωνηθεί και η οποία θα διαρκέσει σε τρεις φάσεις, με τελευταίο στάδιο την αλλαγή του Συντάγματος και όλων των προσωπικών εγγράφων των πολιτών.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη «παγίδα». Η αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να γίνει πριν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Στην πρώτη φάση, το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αντικαταστήσει την προσωρινή αναφορά πΓΔΜ, όπου σήμερα χρησιμοποιείται, κυρίως σε διεθνείς οργανισμούς.

Στη δεύτερη φάση, και μετά την είσοδο των Σκοπίων με τη νέα ονομασία στο ΝΑΤΟ, θα ζητηθεί απ’ όλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τους γείτονες ως «Μακεδονία» να τροποποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις κάνοντας πλέον χρήση του νέου ονόματος που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Πλέον η νέα ονομασία θα τεθεί σε χρήση και όλες τις διεθνείς σχέσεις των Σκοπίων.

Εδώ θα προσθέσουμε ότι η Τουρκία όσες φορές και να της ζητηθεί ΔΕΝ θα ανγνωρίσει το νέο όνομα για ευνόητους λόγους στην πολιτική που ασκεί εναντίον του Ελληνισμού. Δεν θα το κάνει χωρίς να πάρει ΣΟΒΑΡΑ ανταλλάγματα.

Στην τρίτη φάση, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων και η εφαρμογή του και για εσωτερική χρήση στη χώρα, καλύπτοντας έτσι την απαίτηση της Ελλάδας για erga omnes. Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα επίσημα έγγραφα των πολιτών της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια κ.α.).

Δηλαδή αφού οι Σκοπιανοί θα έχουν πάρει ότι θέλουν και θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα «παραδοθούν» από μόνοι τους.

Το Sitel αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση Ζάεφ για τη συγκεκριμένη πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων ο Μάθιου Νίμιτς. Και γιατί να υπάρχει; Μια χαρά την βολεύει. Μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη φάση πολλά γίνονται στον δρόμο.

Την Πέμπτη ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδωσαν τις «πέντε» προτεινόμενες υποψήφιες ονομασίες.

Συγκεκριμένα : 

Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας 
Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Σύμφωνα με τα σκοπιανά δημοσιεύματα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:

Nova Makedonija
Severna Makedonija
Gorna Makedonija
Vardarska Makedonija 
Makedonija (Skopje)

Οι προτεινόμενες ονομασίες είναι στη σλαβική εκδοχή (προφορικά και γραπτά) όπως η γλώσσα («Μακεντόνσκι») και εθνικότητα («Μακεντόνετς») χωρίς μετάφραση στα αγγλικά.

Φυσικά η η γλώσσα και η ταυτότητα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από το όνομα.

Για να γίνει κατανοητό αυτό θα πούμε το εξής:

Οι Σκοπιανοί στο ιστορικό αυταπόδεικτο επιχείρημα ότι οι Μακεδόνες τους Μ.Αλεξάνδρου μιλούσαν ελληνικά ισχυρίζονται ότι μιλούσαν όντως ελληνικά επειδή ήταν παγκόσμια γλώσσα!

Μεταξύ τους μιλούσαν «μακεδονικά» τα οποία όλοι ξέρουν ότι είναι μια βουλγαρική διάλεκτος.

Οι Βούλγαροι με τους Σκοπιανούς συνεννοούνται άψογα.

Φυσικά η πρόταση Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) σε συνδυασμό με την «ταυτότητα» αποτελούν μια καλοστημένη «παγίδα». 

Αφού από μόνοι τους επαναφέρουν την παλιά ονομασία της περιοχής την οποία την είχε αναρτήσει και με χάρτη του 1937 ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένος, τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» από δίπλα;


Επίσημος χάρτης της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια ΒαρντάσκαΗ συζήτηση δεν γίνεται μόνο για το όνομα, γίνεται για το erga omnes, για το Σύνταγμα και τα παράγωγα.

Το erga omnes φαίνεται τα Σκόπια προσποιούνται ότι μετά από «διαπραγματεύσεις» το δίνουν, το Σύνταγμα όμως, όπου εκεί βρίσκεται το «ζουμί» αρνούνται κατηγορηματικά να το αλλάξουν, και στο θέμα των παραγώγων έθνος, γλώσσα εκεί έχουν την πιο «ύπουλη» στάση που την κρύβουν πίσω από τα «χαμόγελα» του Ζάεφ.

Τελικά οι Σκοπιανοί κινήθηκαν πολύ έξυπνα με τη νέα κυβέρνηση και παραλίγο να βάλουν άπαντες στον «ύπνο»

Κρατώντας την «μακεδονική» ταυτότητα και τη σύνθετη ονομασία οι Σκοπιανοί επιτυγχάνουν να διατηρούν αλυτρωτικές βλέψεις για ελληνικά εδάφη.

Τώρα είναι ανίσχυροι, αλλά τίποτα δε μένει το ίδιο, σε 20 χρόνια από σήμερα ποιος ξέρει πως θα είναι οι συγκυρίες της εποχής;

Θα είναι μεγάλο λάθος η οποιαδήποτε συμφωνία πριν την συνταγματική αλλαγή του ονόματος, της ταυτότητας και της γλώσσας. Άλλωστε η Τουρκία μπορεί πολύ εύκολα στην δεύτερη φάση να χρησιμέψει ως η «χρήσιμη κακιά» που θα «τορπιλίσει» την διαδικασία.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.