Μία βόλτα στο Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου -Είναι στο κέντρο της Αθήνας και κρύβει μέσα του πολλή ιστορία [εικόνες] - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Μία βόλτα στο Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου -Είναι στο κέντρο της Αθήνας και κρύβει μέσα του πολλή ιστορία [εικόνες]

INTIMENEWS: XΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μία βόλτα στην Ιστορία, ανάμεσα σε εξοπλισμό τυπογραφίας και ιστορικές εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, εντύπων και αφισών, μπορεί να κάνει κάποιος στο Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου.

Εκεί βρέθηκε ο φωτογράφος Νίκος Χαλκιόπουλος από το πρακτορείο intimenews. Το Μουσείο είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη, την ανάδειξη, τη συντήρηση, τον εμπλουτισμό της ιστορικής συλλογής του Εθνικού Τυπογραφείου. 

Η συλλογή είναι πλούσια και κρύβει πολύ ιστορία. Ανάμεσα σε άλλα οι επισκέπτες θα βρουν μηχανολογικό εξοπλισμό τυπογραφίας, συλλογή Φύλλων Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) από την ίδρυση του Εθνικού Τυπογραφείου (1833), καθώς και εκτυπωτικές εργασίες (βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, αφίσες, κ.λπ.) για τις ανάγκες των Δημόσιων, κυρίως, Υπηρεσιών.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 στο ιστορικό κτήριο της οδού Καποδιστρίου, προσφέροντας τη δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων. Έως πρόσφατα τα μηχανήματα και το αρχειακό υλικό βρίσκονταν συγκεντρωμένα σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο που δεν επέτρεπε την ανάδειξή και την συντήρησή τους.

Η ανάγκη ταξινόμησης, ανάδειξης και συντήρησης της ιστορικής συλλογής του ΕΤ και η εξασφάλιση ενός σύγχρονου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους επισκέπτες, οδήγησαν το 2015 στην απόφαση της επανέκθεσης της συλλογής. Για την υλοποίηση του έργου συνεργάστηκε το προσωπικό του Εθνικού Τυπογραφείου, εν ενεργεία και συνταξιούχοι υπάλληλοι, με υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εξωτερικούς συνεργάτες, ιστορικούς και αρχειονόμους.

Σημαντικό βήμα της συνεργασίας με την Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπήρξε ο χαρακτηρισμός των αντικειμένων της συλλογής ως νεώτερα κινητά μνημεία επειδή «αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για την εξέλιξη της τέχνης της τυπογραφίας στο ελληνικό κράτος» (Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της 20ης Φεβρουαρίου 2017, ΦΕΚ 492/Β΄).

Η αναδιοργάνωση του μουσείου και η επανέκθεση της συλλογής εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο του Εθνικού Τυπογραφείου για ένα ουσιαστικό «άνοιγμα» στην κοινωνία.


Φωτογραφίες: INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στοιχεία επικοινωνίας Μουσείου Εθνικού Τυπογραφείου:
Καποδιστρίου 34, τ.κ. 104 32, Αθήνα
Τηλ. 210.5279153, 210.5279178
e-mail : met@et.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.