Ωρολογιακή βόμβα θυμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Ωρολογιακή βόμβα θυμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρουν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το καυτό πρόβλημα του χρέους προς τα ταμεία επιδεινώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ παράλληλα οι νέες ρυθμίσεις οφειλών που ''τρέχει'' η κυβέρνηση δεν φαίνεται επαρκείς για να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς το πρόβλημα αυτό.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα ταμεία για το γ΄ τρίμηνο του 2017, το σύνολο των οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων, εργοδοτών και αγροτών ξεπερνά τα 30,5 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 10,2 δισ. ευρώ αφορούν χρέη έως 50.000 ευρώ, με τα οποία είναι φορτωμένοι πάνω από 1 εκατομμύριο επαγγελματιών και αγροτών. Στους οφειλέτες των 50.000 ευρώ και κάτω απευθύνονται οι δύο ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις τις οποίες "τρέχει" άμεσα του Υπουργείο Εργασίας. Η πρώτη ρύθμιση προβλέπεται στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και η άλλη έξω από αυτόν. 

Ωστόσο και οι δύο ρυθμίσεις προβλέπουν ασφυκτικά κριτήρια, τα οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν οι οφειλέτες προκειμένου να διακανονίσουν τις οφειλές τους. Ακόμα και η ρύθμιση εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία προαναγγελλόταν εδώ και πάνω και 5 μήνες από το Υπουργείο Εργασίας σαν εκείνη η οποία λίγο –πολύ θα λύτρωνε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, δεν φαίνεται να μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Από τη μία μεριά ένα γιγάντιο πλέγμα κριτηρίων (οφειλών προς ταμεία, συνολικών οφειλών προς πιστωτές, εισοδήματος, περιουσίας κλπ.) και από την άλλη υψηλές δόσεις (σ.σ. μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 33% του διαθεσίμου μηνιαίου εισοδήματος) κάθε άλλο παρά προμηνύουν μία εύκολη ένταξη στη ρύθμιση ή έστω μία εύκολη τήρηση της.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης με χρέη έως 20.000 ευρώ, θα πρέπει η επιχείρηση του να εμφανίζει κέρδη - προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων - σε ένα από τρία προηγούμενα έτη (2015, 2016, 2017) πριν από την υποβολή της αίτησης.

Για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, όχι μόνο θα πρέπει να εμφανίζει κέρδη σε ένα από τα προηγούμενα έτη, αλλά και ο λόγος του χρέους (αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι), προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. 

Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.

Επίσης για να ενταχθεί ένας αυτοαπασχολούμενος στη ρύθμιση θα πρέπει οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές του να μην ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και –ταυτόχρονα- τα χρέη προς τα ταμεία να μην ξεπερνούν το 85% των συνολικών χρεών του.

Για να ενταχθεί πρέπει να χρωστά προς τους πιστωτές του κάτω από 20.000 ευρώ.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως για ρύθμιση οφειλών έως 3000 ευρώ , προβλέπονται έως 36 δόσεις, ενώ δεν προβλέπεται κανένα "κούρεμα" των προσαυξήσεων.

"Κούρεμα" 85% αφορά μόνο τις οφειλές 3.001-50.000 ευρώ, οι οποίες μπορούν να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως δεν είναι "στο χέρι" των οφειλετών να επιλέξουν το δοσολόγιο για την εξόφληση των χρεών τους. Αν το 33% του εισοδήματος του οφειλέτη επαρκεί για την αποπληρωμή της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από το μέγιστο αριθμό, ο αριθμός των δόσεων θα πέφτει.

(capital)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.