Ζουράρις: Ιδέα δεν έχω αν είμαι στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ! - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Ζουράρις: Ιδέα δεν έχω αν είμαι στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ!

Ζουράρις: Ιδέα δεν έχω αν είμαι στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ!

Είναι «αριστοφανικό αριστούργημα» και «παιδεία» το «βουντού - βουντού», το γηπεδικό σύνθημα που χρησιμοποίησε στην επίμαχη συνέντευξή του και που τον οδήγησε τελικά στην παραίτηση από την κυβέρνηση, υποστήριξε το πρωί της Δευτέρας, ο Κώστας Ζουράρις. 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι υπέβαλε την παραίτησή του γιατί «είναι ευγενής» και γιατί «δεν είναι όλοι Ζουράριδες», ενώ αποκάλυψε ότι διατηρεί την βουλευτική του έδρα, η οποία είναι προσωπική όπως είπε, αλλά ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα παραμείνει μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή όχι. «Ιδέα δεν έχω» αν είμαι ακόμα μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ, αυτό δεν το συζητήσαμε, είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κύριος Ζουράρις εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Ant1 φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «έρχομαι από μακριά και πάω μακρύτερα», ενώ εμφανίστηκε να επιμένει σε όσα έχει δηλώσει κατά την διάρκεια της θητείας του και τα οποία έχουν προκαλέσει σάλο, όπως οι δηλώσεις του για το «αν χάσουμε 18 νησιά» ή για τους μαθητές που «στις εκδρομές πηγαίνουν στα μπουρδέλα».

Δήλωσε επίσης ότι σήμερα θα ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
«Άναψε φωτιές» στο Μαξίμου

Η πολιτική κρίση, που ξέσπασε στο παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με αφορμή την υπόθεση Ζουράρι, προκαλεί εκνευρισμό στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με κινδύνους και πιέσεις που δεν περίμενε ότι θα είχε αυτό το διάστημα.

Η παραίτηση που υπέβαλε χθες το μεσημέρι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υφυπουργός Παιδείας ρίχνει βαριά τη σκιά της στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση κλείνει την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση (αναμένεται συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου προς τούτο).

Η κυβέρνηση βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε μία ανεπιθύμητη κατάσταση.

Αφενός μεν για λόγους εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να υπάρξει μία εικόνα αρραγούς ενότητας και συνοχής στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων με τη διαδικασία αυτή. Ούτε σκιές, ούτε τριγμούς, ούτε πολύ περισσότερο διαφοροποιήσεις. Τώρα βλέπει όμως να διαταράσσεται το κλίμα και να ταλανίζεται η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων από σοβαρά προβλήματα.

Αφετέρου, δεν είχε καμία διάθεση σε αυτή τη φάση και πριν γίνουν όλες οι τυπικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την καταβολή της προβλεπόμενης δόσης, δηλαδή όχι πριν τα τέλη Ιανουαρίου, να δει να ανοίγει μία συζήτηση περί ανασχηματισμού. Με την εξέλιξη της ιστορίας Ζουράρι όμως, τα σενάρια επανεμφανίστηκαν, παρότι το Μαξίμου έκανε χθες προσπάθεια να αποτρέψει τέτοιου είδους τροπή στην πολιτική συζήτηση.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού επιχείρησε εναγωνίως να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει το θέμα, προτάσσοντας εμμέσως τη σημασία της σημερινής ψηφοφορίας.

Από το Μαξίμου μάλιστα δεν ξεκαθαρίστηκε καν εάν ο κ. Τσίπρας έκανε ή θα κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Ζουράρι! Το θέμα αφέθηκε να αιωρείται, δεχόμενο κάθε ερμηνεία!

Ο στόχος, λένε έγκυρες πηγές, ήταν προφανής: Να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και όξυνση, ώστε να μην επηρεαστεί η συμπεριφορά της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, αλλά και του ίδιου του κ. Ζουράρι. Εν ολίγοις να ψηφίσουν όλοι τους το πολυνομοσχέδιο, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση. Με δεδομένο μάλιστα ότι κάποιοι από τις τάξεις των ΑΝΕΛ ζητούν από τον κ. Ζουράρι να φύγει κι από βουλευτής η υπόθεση μπλέκεται άσχημα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας θέλει να μην τροφοδοτηθούν ακόμα περισσότερα τα σενάρια του ανασχηματισμού. Εξ ου και το Μαξίμου ανέφερε ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το θέμα θα ληφθούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Περίπτωση να μην γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Ζουράρι δεν υπάρχει, λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Ιδίως όταν η απαίτηση για απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα προέρχεται από το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε βουλευτής και από το οποίο προτάθηκε για τη θέση του υφυπουργού. Το ΑΠΕ μετέδωσε μάλιστα ότι ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον κ. Ζουράρι την Κυριακή το πρωί και ζήτησε από το τηλέφωνο την παραίτησή του.

Είναι όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις αλλαγές, το χρόνο και το εύρος. Για παράδειγμα, ένα σενάριο είναι να προταθεί απλώς ο αντικαταστάτης του από τους ΑΝΕΛ και εφόσον γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό να καλυφθεί η θέση αμέσως και άρα οι όποιες άλλες αλλαγές να γίνουν στην ώρα που ήταν προγραμματισμένες.

Ένα άλλο σενάριο, αρκετά πιθανό για κάποιους, είναι να μείνει κενή η θέση έως ότου γίνει ο ανασχηματισμός (μικρός ή μεγάλος) σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο να επισπευστούν οι γενικότερες αλλαγές, εξαιτίας της υπόθεσης Ζουράρι και ενώ οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι ανοιχτές, θεωρείται περίπου απίθανο.

Το ερώτημα είναι τώρα εάν και πόσο θα μείνουν ήρεμα στο διάστημα της ημέρας τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ποιες διεργασίες θα γίνουν στους ΑΝΕΛ για το πρόσωπο που θα καλύψει την κενή κυβερνητική θέση και πώς θα χειριστεί τυχόν νέα κρούσματα ενόψει της ψηφοφορίας το Μαξίμου.

Μέχρι χθες πάντως δεν υπήρχαν φόβοι για διαφοροποιήσεις βουλευτών, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη έως και την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.