Γονική παροχή: Δείτε πότε συμφέρει και ποια τα κριτήρια για το κόστος - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Γονική παροχή: Δείτε πότε συμφέρει και ποια τα κριτήρια για το κόστος

Αποτέλεσμα εικόνας για ακινητα

Σύγχυση έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν αν πρέπει να κάνουν τώρα κάποια κίνηση για μεταβίβαση της περιουσίας τους ή αν θα πρέπει να περιμένουν τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα.

Το ύψος του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Στο ερώτημα αν συμφέρει τώρα ή αργότερα η γονική παροχή ή η δωρεά η απάντηση εξαρτάται από το είδος του ακινήτου που θα μεταβιβαστεί και την περιοχή.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής η εικόνα είναι η εξής:

Στην παρούσα φάση το υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς ούτε θα αλλάξει τα αφορολόγητα όρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα που βρίσκονται αρκετά κάτω από τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν και να προβληματίζονται αφού δεν πληρώσουν καθόλου φόρο για τα ακίνητα που θα περάσουν για παράδειγμα στα χέρια των παιδιών τους.

Τα αφορολόγητα ποσά και ειδικά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι υψηλά και καλύπτουν ακόμη και μια αύξηση των τιμών ζώνης, ειδικά στις περιοχές που σήμερα οι τιμές βρίσκονται πολύ χαμηλά στα επίπεδα των 600, 700 και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής ανέρχεται σε 150.000 ευρώ ενώ σήμερα, χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που η πρώτη κατοικία αποκτάται με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα. Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας με συντελεστές 1%, 5% και 10%.

Μια γονική παροχή ακινήτου που βρίσκεται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως στην Εκάλη, την Κηφισιά, τη Φιλοθέη, τη Γλυφάδα, στο Ψυχικό είναι σήμερα ακριβή λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών. Για περιπτώσεις ακινήτων σε τέτοιες περιοχές αξίζει κανείς να περιμένει καθώς αναμένεται μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστά που κινούνται ακόμη και πάνω από 50%. Το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι σημαντικό ειδικά για τα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.