Ο συγκινητικός εορτασμός των Θεοφανείων στην Τένεδο - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Ο συγκινητικός εορτασμός των Θεοφανείων στην Τένεδο


Φώτα από τα παλιά χρόνια του νησιού για την ολιγάριθμη πια κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου.

Ο καιρός βοήθησε κι έτσι ανήμερα των Φώτων στην εκκλησία της Παναγιάς στο μικρονήσι στην είσοδο των Δαρδανελίων βρέθηκαν εκτός των Ρωμιών του νησιού και προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη αλλά και εκδρομείς από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη ακόμα και από τη Θράκη.

Στον αγιασμό των υδάτων χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κύριλλος ενώ στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό έπεσαν τρεις έφηβοι, ένας Τούρκος ορθόδοξος και δυο Πρόσκοποι από τη Μυτιλήνη οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί με την κοινότητα των Ανιχνευτών Προσκόπων στην οποία συμμετέχουν.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής στο λιμάνι του νησιού στο πλάι του Επισκόπου κ. Κυρίλλου βρέθηκε ο Τούρκος δήμαρχος του νησιού ενώ την πομπή από την εκκλησία μέχρι το λιμάνι παρακολούθησαν και πολλοί ντόπιοι Τούρκοι που με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη σημαντική θρησκευτική τελετή του σύνοικου στοιχείου τους. Τα περιστέρια που άφησαν να πετάξουν στον ουρανό ο Επίσκοπος Ερυθρών, ο δήμαρχος της Τενέδου και η πρόεδρος της Ρωμαίικης ορθόδοξης Κοινότητας αποτέλεσαν την αφορμή για να χαιρετήσει με ενθουσιασμό ο κ. Κύριλλος την αξία της συνύπαρξης και της ανοχής του διαφορετικού. «Μια τέτοια λαμπρή μέρα, είπε, στέλνουμε από την τυραννισμένη από τη μισαλλοδοξία Τένεδο μήνυμα φιλίας, ειρήνης και αγάπης σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε ο άνθρωποι να συμβιώσουμε και το διαφορετικό να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει».

Το μεσημέρι της ημέρας των Φώτων η πρόεδρος της τοπικής Ρωμαίικης Κοινότητας, αντιπροσωπία των Τενεδιών που φυγάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ζουν στην Αθήνα και ο Επίσκοπος κ. Κύριλλος επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον καϊμακάμη της Τενέδου. Ενώ το βράδυ σε ένα χαρμόσυνο κλίμα ο κ. Κύριλλος παρέθεσε δείπνο στους Ρωμιούς του νησιού τους οποίους συνεχάρη για την επιμονή και την πίστη τους στο γένος και στη ορθοδοξία, αλλά και γιατί διατήρησαν ζωντανή την ελπίδα που σηματοδοτεί η μικρή αυτή εστία Ρωμιοσύνης σε δύσκολα πραγματικά χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι η Τένεδος σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης παραχωρήθηκαν το 1923 μαζί με την Ίμβρο στην Τουρκία, από την Ελλάδα που κατείχε τα δύο νησιά από το 1912. Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους, πουλώντας οι περισσότεροι τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους. Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη του νησιού σήμερα - μιας και η Τένεδος αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για χιλιάδες κυρίως εύπορους Κωνσταντινουπολίτες - βοηθά σημαντικά και τους περίπου 20 εναπομείναντες Ρωμιούς. Αλλά και όσους Τενεδιούς της διασποράς έχοντας ακόμα στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφουν στον τόπο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.