17 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, ο άγιος της Αμάσειας - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

17 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, ο άγιος της Αμάσειας

Αποτέλεσμα εικόνας για άγιος θεόδωρος ο τήρων

Την εποχή των διωγμών των χριστιανών η Αμάσεια στον Εύξεινο Πόντο έδωσε και εκείνη το φόρο αίματος που της αναλογούσε, ιδίως τον 3ο αι. μ.Χ. Ένας από τους άγιους και μεγαλομάρτυρες που τιμά η Εκκλησία είναι ο Θεόδωρος ο Τήρων, ο οποίος πήρε το προσωνύμιο του από το τάγμα των νεοσυλλέκτων (τηρώνων) της ρωμαϊκής λεγεώνας στην οποία υπηρετούσε.

Ο Άγιος Θεόδωρος της Αμάσειας, όπως είναι επίσης γνωστός, ξεχώρισε μέσα στο τάγμα του εξαιτίας της ανδρείας του.

Η ομολογία της θρησκευτικής του ταυτότητας έγινε όταν, σε εφαρμογή του διατάγματος του Διοκλητιανού, αρνήθηκε να θυσιάσει στους θεούς. Ο επικεφαλής του τάγματος προσπάθησε να τον μεταπείσει και του έδωσε χρόνο να το ξανασκεφτεί. Όπως αναφέρει ο συναξαριστής του βίου του Γρηγόριος Νύσσης, το διάστημα της χάριτος ο Θεόδωρος προσπάθησε να ενισχύσει τους χριστιανούς του τάγματός του, ενώ κατέστρεψε και ένα είδωλο της θεάς Ρέας που βρισκόταν μέσα σε ναό.

Ένας φύλακας του ναού που είδε τον Θεόδωρο ανέφερε την πράξη του στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος τον κάλεσε σε απολογία. «Το έκανα θέλοντας να διαπιστώσω εάν όντως η θεά ήταν αληθινή. Διαπίστωσα ότι πρόκειται περί άψυχου πράγματος» φέρεται να είπε. Ο τοπικός άρχοντας διέταξε να τον μαστιγώσουν και να τον ρίξουν στη φυλακή χωρίς φαγητό και νερό, λέγοντας ότι θα του δώσει χάρη εάν αλλαξοπιστήσει.


Κάθε φορά ο Θεόδωρος είχε πολλές ευκαιρίες να σώσει τη ζωή του, ωστόσο ήταν ανένδοτος. Έτσι κρεμάστηκε ανάποδα και του έκοψαν τις σάρκες. Βλέποντας ότι αντέχει, οι βασανιστές του στον έριξαν στο καμίνι. Μαρτύρησε το 306 ή 307. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου (στις 9 Νοεμβρίου από τους καθολικούς), ενώ η ορθόδοξη Εκκλησία τον γιορτάζει και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής, σε ανάμνηση του θαύματος των κολύβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.