Μπαράζ 175.000 κατασχέσεων το 2017 αλλά τα χρέη έφτασαν τα 101,9 δισ. ευρώ - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Μπαράζ 175.000 κατασχέσεων το 2017 αλλά τα χρέη έφτασαν τα 101,9 δισ. ευρώ

Αποτέλεσμα εικόνας για κατασχέσεις

Την ολική συντριβή της μεσαίας τάξης αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταθέτοντας ένα ποιοτικό στοιχείο -που σπανίως δημοσιοποιεί το υπουργείο- για το ποιοι χρωστάνε και πόσα, από τα 102 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha και θέλοντας να εξωραΐσει την εικόνα για τους 4.068.857 φορολογουμένους που στο τέλος του 2017 έφτασαν να χρωστούν συνολικά 101,9 δισ. ευρώ στην εφορία (κι άλλα 31,2 δισ. στον ΕΦΚΑ), ο κύριος Τσακαλώτος δήλωσε με έμφαση -και επανέλαβε τρεις φορές- ότι «τα 85 δισ. από αυτά τα 101,9 δισ. τα χρωστάνε μόλις 17.000 οφειλέτες με χρέος πάνω από 300.000 ευρώ».

Ήθελε έτσι να δείξει πως οι υπόλοιποι 4,05 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστάνε μόλις 16-17 δισ. ευρώ (και από 50, 200 ή 300 ευρώ οι περισσότεροι) για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως «υπάρχει μεν πρόβλημα αλλά όσο θα βγαίνουμε στην ανάπτυξη, θα αντιμετωπίζεται σταδιακά καλύτερα».

Από τα ίδια τα στοιχεία όμως της ΑΑΔΕ, αποκαλύπτεται ότι «το μάρμαρο» δεν το πλήρωσαν αυτοί οι 17.000 «πλούσιοι» φορολογούμενοι που έχουν τα χρέη των 85 δισ. ευρώ, αλλά η «μαρίδα» των 4 εκατομμυρίων που χρωστάνε από 50-3.000 ευρώ το πολύ ο καθένας.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2017:

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία στο τέλος του 2014 ήταν 73,9 δισ. ευρώ. Στην τριετία 2015-2017 αυξήθηκαν κατά 28 δισ. ευρώ, σε 101,9 δισ. ευρώ συνολικά.

- Στην τριετία 2015-2017 αυτοί οι 17.000 «σεσημασμένοι» μεγαλοφειλέτες, πλήρωσαν συνολικά μόλις 3,48 δισ. ευρώ όλα κι όλα! Από την Ειδική Μονάδα Είσπραξης που "κυνηγάει" όσους χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ ο καθένας, εισπράχθηκαν 2,517 δισ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια, άλλα 698 εκατομμύρια από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και μόλις 263 εκατομμύρια από Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου –ΚΕΦΟΜΕΠ (μαζί με τις εισαγγελικές παραγγελίες).

- Και ενώ μόλις 17.000 χρωστάνε 85 δισ. ευρώ, μόνον μέσα στο 2017 έγιναν συνολικά 175.239 κατασχέσεις και άλλοι 1.744.115 φορολογούμενοι είναι «με το ένα πόδι» έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή πλέον να υποστούν κατάσχεση. Με άλλα λόγια, την «πλήρωσαν» δεκαπλάσιοι και εκατονταπλάσιοι από όσους χρωστάνε τα 85 δισ. ευρώ. Μέσα στην ίδια χρονιά –και όχι σε τρεις- εισπράχθηκαν 5,1 δισ. ευρώ από κατασχέσεις, συμψηφισμούς και ρυθμίσεις.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έριξε ολόκληρο το βάρος των εισπράξεων στα 4 εκατομμύρια οφειλέτες, δηλαδή στην μεσαία ή χαμηλή τάξη (όπως παραδέχθηκε και χθες πάλι ο κύριος Τσακαλώτος), δηλαδή σε όσους έχουν κάποιο ακίνητο ή εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο. Και αυτοί όμως οι «έχοντες και κατέχοντες» έχουν βγει πια εκτός μάχης την τελευταία τριετία, αφού αδυνατούν να πληρώσουν πια όχι μόνον τα χρέη τους, αλλά ακόμα και τις δόσεις για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της χρονιάς!

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ (και παρά τις κατασχέσεις, τις ρυθμίσεις, τους μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών, τα capital controls κλπ):

- ο ένας στους τρεις φορολογούμενους (32,14%) δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα τις δόσεις φόρους εισοδήματος κατά τη διάρκεια του 2017. Ως τον Δεκέμβριο πέρυσι έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 4,056 δισ. ευρώ αλλά εμπρόθεσμα στην ώρα τους πληρώθηκαν μόλις τα 2,752 δισ. ευρώ.

- ένας στους τέσσερις (25,4%) δεν πλήρωσε την δόση ή ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων έπρεπε να πληρώσουν 3,154 δισ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν μόνον 2,353 δισ. ευρώ.

Ακόμα χειρότερα ίσως, με την δήλωση Τσακαλώτου αναδεικνύεται έτσι και ότι από τις ευκαιριακές ρυθμίσεις χρεών του 2015 (της «πρώτης φοράς Αριστερά» και χωρίς Τρόικα) αλλά και από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων του 2017, επωφελήθηκαν κυρίως οι λιγοστοί γνωστοί, «σεσημασμένοι» από τις υπηρεσίες και «ζωντανοί» μεγαλοοφειλέτες που, αντί να εντοπιστούν , είχαν έτοιμα και πλήρωσαν επιτόπου κάποια εκατομμύρια γλιτώνοντας πολλά περισσότερα, ενώ άλλοι μικροοφειλέτες που κόβουν «κι από το γάλα των παιδιών τους» για να πληρώσουν τα π.χ. 50 ή 100 ευρώ το μήνα, χάνουν ο ένας μετά τον άλλον τις ρυθμίσεις στις οποίες μπήκαν τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.