Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια νεων ελλαδα

Πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο του 2017.

Αν και η «μηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να δουλεύει σε... φουλ ρυθμούς, πίσω από αυτή την ιδανική εικόνα υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί: η ανεργία των νέων.

Το 2017, η ανεργία κάτω των 25 παρέμεινε σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν θέση εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και η χώρα μας παραμένει, δυστυχώς, «πρωταθλήτρια» και σε αυτόν τον τομέα.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την ανεργία των νέων. «Δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τα χρόνια της ύφεσης και των πολιτικών λιτότητας άνευ προηγουμένου υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρά», σχολιάζει το AFP σε σχετικό δημοσίευμα.

Και στις δύο χώρες, το ποσοστό ανεργίας παραμένει συγκλονιστικό για ανεπτυγμένες οικονομίες, που υποτίθεται ότι διέρχονται ανάπτυξη, σημειώνει ακόμη το AFP. Στην Ελλάδα, το ποσοστό που αφορά τους νέους κάτω των 25 οι οποίοι αναζητούν δουλειά ήταν στο 40,8% τον περασμένο Οκτώβριο- τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία- ενώ στην Ισπανία έφτασε στο 36,8%. Από κοντά και η Ιταλία, με 32,2%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (4,9%), τη Γερμανία (6,6%) και την Εσθονία (6,8%).Ολα αυτά, ενώ το σχετικό ποσοστό στην ΕΕ είναι 16,%, καταγράφοντας πτώση και στην ευρωζώνη 17,9%, ακολουθώντας επίσης καθοδική πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη. Το ποσοστό αυτό έχει σημειωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2013, όταν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο (24,7%). Παρόλα αυτά, παραμένει υψηλότερο από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2008 (15,1%), πριν δηλαδή από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη που ακολούθησε.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι 1,5-3 φορές υψηλότερο από εκείνο που αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες, 25-45 ετών.

Πώς τα καταφέρνουν όμως οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό; «Σε κράτη όπως η Γερμανία ή η Αυστρία οι νέοι άνθρωποι μπαίνουν πιο εύκολα στην αγορά εργασίας χάρη στο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο δίνει έμφαση στο σύστημα της μαθητείας», εξηγεί ο Καρλ Μπρένκε, οικονομολόγος του Ινστιτούτου DIW του Βερολίνου. Και στις δύο χώρες, οι νέοι έχουν τη σχετική εμπειρία εργασίας που συνδέεται με την εκπαίδευσή τους, και συμβάσεις με πιθανούς εργοδότες, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μαθήματα συνδέονται απευθείας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η αναλύτρια Κλερ Ντερέτ, η Γερμανία επωφελείται από ένα δίκτυο εταιρειών με καλή γεωγραφική κατανομή. «Αυτό δεν ισχύει στην Ισπανία ή την Ιταλία, που έχουν λίγα βιομηχανικά κέντρα. Για να λειτουργήσουν τα προγράμματα μαθητείας, πρέπει να υπάρχει ζήτηση και αν δεν υπάρχουν εταιρείες στην περιοχή σου, τότε αυτά δεν λειτουργούν», εξηγεί.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.