Καίγεται ο κόσμος στην προσπάθεια του να βρει λίγη ζέστη - 307% αυξημένοι οι θάνατοι από πυρκαγιές σε σπίτια - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Καίγεται ο κόσμος στην προσπάθεια του να βρει λίγη ζέστη - 307% αυξημένοι οι θάνατοι από πυρκαγιές σε σπίτια

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτιά διαμέρισμα

Σοκάρουν τα στοιχεία των θανάτων ανθρώπων από πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον και κυρίως μέσα στο σπίτι τους, ενώ παρατηρείται αλματώδης αύξηση των θυμάτων χρόνο με τον χρόνο, γεγονός φαινομενικά παράδοξο, καθώς φαίνεται ότι η αυξημένη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στα θερμαντικά, κυρίως, μέσα, δεν αποτελούν ικανούς παράγοντες ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. 

Η οικονομική στενότητα και η ανέχεια των τελευταίων ετών, αντιθέτως, αποτελούν τη γεννεσιουργό αιτία αυτού του θλιβερού φαινομένου. Η αδυναμία των πολίτων να χρησιμοποιήσουν, λόγω αυξημένου κόστους, το καλοριφέρ και η αναγκάστική αγορά αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας θερμαντικών μέσων, όπως και οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι μαγειρέματος (π.χ. με μαγγάλια), προκαλούν, με τον πιο τραγικό τρόπο, τους πιο «άμεσους» θανάτους λόγω της κρίσης. 

Ακόμη μία βασική αιτία είναι η αμέλεια και η έλλειψη προληπτικών μέτρων. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δύο άνθρωποι έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους, η δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα μέσα στο σπίτι της στη Χαλκιδική (με πιθανότερη αιτία το αναμμένο τσιγάρο) και ο Αναστάσιος Ιωσηφίδης, ηλικιωμένος παλαίμαχος του Ατρόμητου, που απανθρακώθηκε επίσης μέσα στο σπίτι του.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για πρωτόγνωρα περιστατικά: Περισσότεροι από 2 Έλληνες πεθαίνουν κάθε μήνα λόγω φωτιάς που άρπαξε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην κατοικία τους.

​Αφήνοντας χωρίς έλεγχο τα θερμαντικά μέσα κοντά σε εύφλεκτα υλικά (όπως κουρτίνες, σεντόνια), μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα πυρκαγιάς. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς συνήθως ο χώρος είναι κλειστόςΣτα περισσότερα περιστατικά, τα θύματα δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τη χρήση των θερμαντικών μέσων, ενώ η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να αποκοιμούνται (και σε ορισμένες περιπτώσεις υπό την επήρεια ουσιών, όπερ σημαίνει ότι δεν ξυπνάνε εύκολα) και να μην ξυπνάνε ενώ ο χώρος τους καίγεται, ή να ξυπνάνε όταν είναι πια πολύ αργά. 

Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς συνήθως ο χώρος είναι κλειστός.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο άχρωμο, άοσμο και άγευστο, κι έτσι τα θύματα δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι το εισέπνευσαν. Στην αρχή προκαλεί ζαλάδες , μετά ιλίγγους και αναισθησία και τελικά τον θάνατο. Για αυτό, τα θύματα μόλις το εισπνεύσουν, ακόμη κι αν είναι ξύπνια, παραλύουν και δεν μπορούν να φύγουν από τον χώρο 

Πίνακας θανάτων και εγκαυματιών ιδιωτών και πυροσβεστών από πυρκαγιές, κατά τα έτη (2011 – 2017)


Περισσότεροι από 2 θύματα βρίσκουν θάνατο από πυρκαγιά μηνιαίως και 5 θύματα κάθε δύο μήνες, ενώ περισσότερα από 3 άτομα υφίστανται εγκαύματα ανά μήνα.

Θάνατοι από πυρκαγιές έτους 2017

1) Χώρος πυρκαγιάς

Όλα σχεδόν τα θύματα και πιο συγκεκριμένα τα 42 από τα 43 εξ αυτών βρήκαν θάνατο από πυρκαγιά σε κατοικία.

2) Ώρες πυρκαγιάς

Ο θάνατος των θυμάτων επήλθε σε ποσοστό 37,2% από ώρα Ω/22:00 έως Ω/06:00 και σε ποσοστό 62,8% από ώρα Ω/ 06:01 έως Ω/21:59.

3) Περιοχή Επικράτειας

Το 35% των θυμάτων βρήκε θάνατο στην Αττική, ενώ το 65% στις λοιπές Περιφέρειες.

4) Ενηλικιότητα θυμάτων

Από το συνολικό αριθμό θυμάτων το 95,3% ήταν ενήλικες και το 4,7% ανήλικα.

5) Ηλικία θυμάτων

• Το 53,5% των θυμάτων ήταν μεγαλύτερα από 70 ετών, δηλαδή περισσότερα από τα μισά θύματα, το 32,6% ήταν σε ηλικία μικρότερη των 70 ετών, δηλαδή 1 στα 3 θύματα, ενώ το 13,9 η ηλικία τους ήταν άγνωστη.

• Γενικά ενήλικες ήταν το 95,3% των θυμάτων, ενώ το άλλο 4,7% ήταν ανήλικα.

6) Μήνες θανατηφόρων πυρκαγιών

Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων, ποσοστό 21% βρήκε θάνατο τον μήνα Απρίλιο μήνα και ακολουθεί με ποσοστό 18,6% των θυμάτων που βρήκε θάνατο τον μήνα Ιανουάριο.

7) Ποσοστό αύξησης θανάτων

Ο αριθμό των θυμάτων από πυρκαγιά το έτος 2017 είναι μεγαλύτερος από το έτος 2011 και αυξήθηκε:

α) 307%, σε σχέση με το 2016, δηλαδή τριπλασιάστηκε,
β) 238%, σε σχέση με το 2015, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε,
γ) 165%, σε σχέση με το 2014, και
δ) 172% σε σχέση με το 2013

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή θέρμανση τον χειμώνα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.