Ναρκισσισμός: Το τεστ των 7 ερωτήσεων - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Ναρκισσισμός: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Ναρκισσισμός: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Είναι λεπτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ισχυρή αυτοπεποίθηση και στη διαταραχή…

Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από τη γενναιοδωρία, την εξωστρέφεια και την ακαταμάχητη γοητεία. Έχει όμως και «δόλια» χαρακτηριστικά όπως το πάθος για εξουσία και επιβολή.

Η διαταραχή πήρε το όνομά της από τον Νάρκισσο, ένα πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας που λέγεται ότι ερωτεύτηκε το είδωλό του όταν το είδε να αντικατοπτρίζεται στο νερό μιας πηγής και εν τέλει πνίγηκε στην προσπάθειά του να το αγκαλιάσει.

Σύμφωνα με τη «βίβλο» των ψυχιάτρων, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας ορίζεται ως «η μεγαλειώδης αίσθηση αξίας του εαυτού», «η ανάγκη για υπερβολικό θαυμασμό», καθώς και «η ενασχόληση με φαντασιωσικές σκέψεις απεριόριστης επιτυχίας και εξουσίας».

Τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιου είδους τάσεις δεν έχουν επίγνωση της στάσης και της συμπεριφοράς τους, επομένως δεν νιώθουν ενοχές γι’ αυτή. Υπολογίζεται ότι περίπου το 6% του πληθυσμού πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων να είναι άντρες. 


Να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τάσεις ναρκισσισμού και στη ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας. Στην πρώτη περίπτωση παρατηρείται απλώς μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού, ενώ στη δεύτερη το άτομο παλεύει με την ίδια του την ταυτότητα, καθώς κάτω από ένα σκληρό και υπεροπτικό παρουσιαστικό συχνά κρύβεται μια πολύ εύθραυστη προσωπικότητα που δεν αντέχει καθόλου την κριτική.


Απαντήστε στις παρακάτω απλές ερωτήσεις για να διαπιστώσετε πόσα από τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας διαθέτετε.

1. Θέλετε να είστε πάντα το επίκεντρο της συζήτησης;

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας θέλουν πάντα να καθοδηγούν μια συζήτηση και να στρέφουν το ενδιαφέρον προς το μέρος τους. Για παράδειγμα, ένας συνάδελφος μπορεί να μοιραστεί ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και μετά από λίγο το άτομο να στρέψει το ενδιαφέρον στα δικά του προβλήματα.

2. Κάνετε πάντα καλή εντύπωση σε όσους σας γνωρίζουν;

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας έχουν την τάση να κάνουν υπερπροσπάθεια όταν γνωρίζουν καινούρια άτομα ώστε να κάνουν καλή εντύπωση. Βέβαια, σε βάθος χρόνου αυτή η εικόνα ξεθωριάζει, αφού αποκαλύπτεται ο πραγματικός εαυτός.

3. Έχετε πάντα δίκιο;

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις ευθύνες τους όταν κάνουν κάποιο λάθος, ασχέτως πόσο μεγάλο ή μικρό είναι. Όταν κατηγορούνται ή επικρίνονται, επιρρίπτουν με αποφασιστικότητα τις ευθύνες σε άλλους ή απλώς λένε ψέματα για να ξεφύγουν.

4. Αγαπάτε τις πολυτέλειες και τις ανέσεις;

Ως έναν βαθμό όλοι θέλουμε τις ανέσεις μας, ωστόσο στα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι χαρακτηριστικό ότι ξοδεύουν συνεχώς περισσότερα χρήματα απ’ όσα μπορούν, με απώτερο στόχο να εντυπωσιάσουν τους άλλους και να ενισχύσουν το στάτους τους.

5. Απεχθάνεστε την κριτική;

Όταν μιλάμε για τη ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας, ακόμη και το παραμικρό σχόλιο ή μια εποικοδομητική κριτική αντιμετωπίζονται με απέχθεια και έντονη αντίδραση. Οι φωνές, τα κλάματα ή και η χειροδικία είναι μερικές πιθανές αντιδράσεις σε ένα αρνητικό σχόλιο.

6. Πιστεύετε ότι είστε μοναδικοί;

Και δεν μιλάμε για υγιή αυτοπεποίθηση αλλά για υπέρμετρη μεγαλομανία και αλαζονεία. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας πιστεύουν ότι είναι ανώτερα από όλους τους άλλους και μάλιστα μπορεί να «πλάθουν» κόσμους με το μυαλό τους όπου αυτό είναι πραγματικότητα.

7. Εκμεταλλεύεστε τους άλλους;

Ένα κοινό γνώρισμα της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι η βαθιά ζήλεια του ατόμου προς του άλλους και ταυτόχρονα η πεποίθηση ότι εμπνέει ζήλεια. Έτσι, η εκμετάλλευση θεωρείται φυσικό επακόλουθο, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη τα συναισθήματα των άλλων αλλά και χωρίς καμία ενοχή.

Αν απαντήσατε καταφατικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη συμβουλή και την καθοδήγηση επαγγελματία ψυχικής υγείας.


Πηγή: menshealth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.