Οριστικό: Η κυβέρνηση εκχωρεί όνομα και ιστορικά δικαιώματα της Μακεδονίας - Τα «7» σημεία του προσυμφώνου - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Οριστικό: Η κυβέρνηση εκχωρεί όνομα και ιστορικά δικαιώματα της Μακεδονίας - Τα «7» σημεία του προσυμφώνου

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας σκοπια

Η ελληνική κυβέρνηση εκχωρεί το όνομα και τα δικαιώματα της Μακεδονίας και ετοιμάζεται να παραδώσει το προσύμφωνο των επτά σημείων στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων την επόμενη εβδομάδα ενώ το όνομα που οριστικά προτείνει η κυβέρνηση είναι το GornaMakedonija (Άνω Μακεδονία) σε σλαβική γραφή και αμετάφραστο

Πάντως ο Ζ.Ζάεφ με συνέντευξή του στο Spiegel ήδη διαφωνεί με το «αμετάφραστο».

«Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω λογικά επιχειρήματα ως προς αυτό. Πως θα γίνει πρακτικά αυτό να μην μεταφράζεται το όνομα του κράτους μας; Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία); Αυτό δεν θα είχε προηγούμενο διεθνώς».

Το προσύμφωνο ήδη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος και έχει λάβει πλήρη ενημέρωση.

Σύμφωνα με το tvxs.gr, τα Σκόπια έχουν λάβει γνώση για το βασικό περιεχόμενο του προσυμφώνου.

Τα επτά σημεία είναι τα εξής:

  • Η ονομασία,
  • το εύρος χρήσης,
  • η γλώσσα,
  • η ταυτότητα,
  • οι εμπορικές χρήσεις της ονομασίας,
  • τα ακρωνύμια και
  • οι συντμήσεις.

Είναι μια πρόταση που, καταρχάς, φέρεται να έχει αποδεχθεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αλλά για να προχωρήσει πρέπει να λυθούν πολλά παρελκόμενα ζητήματα.

Το erga omnes στο εύρος χρήσης του ονόματος που σημαίνει ότι θα ισχύει τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας είναι η βαισκή θέση της ελληνικής πλευράς.

Φυσικά η γλώσσα και η ταυτότητα είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικά και δεν έχουν ακόμη λυθεί (άλλωστε οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να λυθούν τα ζητήματα αυτά)

Και στα δύο αυτά θέματα η πλευρά Ζάεφ αφήνει σκοπίμως να εκφράζεται ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ και ο ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και οι δύο προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO με το οποίο κυβέρνησε για πάνω από μια δεκαετία ο Νίκολα Γκρουέφσκι ο άνθρωπος που δημιούργησε και τα περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα.

Iδιαίτερα σύνθετα θέματα θεωρούνται και εκείνα που αφορούν τις συντμήσεις αλλά και τις εμπορικές χρήσεις του ονόματος της χώρας. Οι σημερινές συντομογραφίες είναι το MK και το MKD, που αμφότερα παραπέμπουν στον όρο «Μακεδονία» και η αλλαγή τους θα απαιτήσει χρόνο.

Όμως όπως είναι γνωστό «εκ της απομακρύνσεως εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Οι Σκοπιανοί σκοπίμως θα καθυστερήσουν ή καλύτερα θα αναβάλουν επ' αόριστον τις αλλαγές αυτές με την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Χρονοβόρα, και αρκετά περίπλοκη λόγω ζητημάτων που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές, θεωρείται και το θέμα των εμπορικών χρήσεων, ενώ σε άλλο επίπεδο δύσκολη είναι και η διαχείριση της αλλαγής του εθνικού ύμνου των Σκοπίων.

Ο ύμνος περιλαμβάνει στίχους που εμπεριέχουν στοιχεία αλυτρωτισμού, η αλλαγή του όμως για ευνόητους λόγους θεωρείται πρακτικά αδύνατη

Τα σημεία τριβής, πάντως, όπως αναφέρει το tvxs, είναι απολύτως εντοπισμένα και από τις δύο πλευρές και εκεί αναμένεται να πέσει και το βάρος του επόμενου διαστήματος για την επίτευξη συμβιβασμού.

Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει σε ταχεία διαδικασία με χρονικό ορόσημο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τέλος Μαρτίου.

Εως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διμερείς διαβουλεύσεις επί του προσυμφώνου και να υπάρξει καθαρή εικόνα, και μήνυμα, προς την διεθνή κοινότητα για το εάν υπάρχουν ουσιαστικές προοπτικές επίτευξης τελικής συμφωνίας.

Ο Μάιος, άλλωστε, είναι ο μήνας κατά τον οποίον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τα Σκόπια ξέρουν ότι δεν μπορούν να λάβουν άμεσο προενταξιακό καθεστώς εάν δεν υπάρχει έως τότε βάση επίλυσης του ζητήματος.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.