Τα λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Τα λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς

Τα λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς

Ένα διαζύγιο είναι δύσκολο για τους γονείς αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά.

Κάποια μάλιστα καλούνται να κάνουν τους διαμεσολαβητές αν το κλίμα μεταξύ των γονέων δεν είναι καλό, άλλα «θρηνούν» την απώλεια ενός γονέα που ξαφνικά έχει μετακομίσει και υπάρχουν κι εκείνα που πρέπει να παρηγορήσουν κάποιον γονέα εάν είναι ο πληγωμένος της σχέσης. 

Πολλά παιδιά φέρουν τα σημάδια του διαζυγίου ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Ωστόσο οι χωρισμένοι γονείς μπορούν να βοηθήσουν αν μάθουν έγκαιρα να διαχειρίζονται σωστά τη συμπεριφορά τους. Ο οικογενειακός σύμβουλος Μ. Gary Neuman, συμβουλεύει πώς πρέπει να χωρίζουν οι γονείς χωρίς να «καταστρέφουν» συναισθηματικά τα παιδιά τους και υπογραμμίζει πέντε λάθη τα οποία πρέπει να αποφύγουν.

1. Μην κάνετε το παιδί σας αγγελιοφόρο

«Πάρα πολλοί γονείς προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω των παιδιών τους κάτι το όποιο προκαλεί αδικαιολόγητη συναισθηματική πίεση πάνω τους και τους αναγκάζει να διαπραγματευτούν καταστάσεις που ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν» λέει ο Neuman. To email είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στις μέρες μας για να επικοινωνήσετε με τον πρώην σύζυγό σας. Σας επιτρέπει να συζητήσετε συγκεκριμένα τις πρακτικές της ανατροφής του παιδιού σας χωρίς να «ανοίγετε» παλιές πληγές. Αν πάλι θέλετε να μιλήσετε με τον πρώην σύζυγό σας τηλεφωνικώς ή πρόσωπο με πρόσωπο, επικεντρωθείτε στον λόγο της συνάντησης σας και διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μπορείτε απλά να πείτε «καταλαβαίνω τα συναισθήματα σου αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε για το παιδί μας», προτείνει ο Neuman. «Η συναισθηματική υγεία του παιδιού καλώς ή κακώς εξαρτάται από τη σχέση των γονιών», τονίζει.

2. … ή ψυχοθεραπευτή

Μην πέσετε στην παγίδα του να συζητάτε με τα παιδιά σας, είτε είναι μικρά είτε είναι μεγαλύτερα (που είναι ακόμα πιο εύκολο), τα συναισθήματά σας ή τις λεπτομέρειες του διαζυγίου. Ήδη έχουν ένα άγχος και καταλαβαίνουν ότι περνάτε δύσκολα. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ξεπερνάτε τα όρια. Αν χρειάζεστε συμβουλή ζητήστε τη βοήθεια του ειδικού.

3. Ακούστε τα παιδιά σας

«Μετά από ένα διαζύγιο τα συναισθήματα των παιδιών είναι σε αναταραχή» λέει ο Neuman. «Ακούστε τα. Μην τους λέτε τι πρέπει να σκεφτούν και, παρόλο που είναι δύσκολο, σε καμιά περίπτωση μην επικρίνετε τον/την πρώην σας. Ανταποκριθείτε σε ό,τι σας λένε. Πείτε, "είσαι λυπημένος και είναι λογικό". Ως γονέας, δεν χρειάζεται να έχετε πάντα μια λύση. Και μόνο που θα ακούσετε αυτά που θέλει να σας πει είναι αρκετό για να μοιραστεί τα συναισθήματά του. Μην εκπαιδεύετε εσείς τα συναισθήματα του παιδιού σας. Η θεραπεία έρχεται μέσα από τη στοργή και τη κατανόηση», υπογραμμίζει.
4. Αποφύγετε τις εντάσεις

«Αν το παιδί λείπει και έχει πάει να επισκεφτεί τον έναν γονιό το Σαββατοκύριακο ο άλλος γονιός καλό είναι να το αντιμετωπίσει σαν να έχει πάει σε μια θεία ή θείο για να αποφύγει τις εντάσεις», λέει ο Neuman. Το να το βάζετε στη μέση δεν θα βοηθήσει πουθενά. Πείτε του καλή διασκέδαση, μπορείτε να κάνετε γενικές ερωτήσεις αλλά χωρίς εντάσεις και στη συνέχεια αφήστε το να πάει.

5. Επανορθώστε τα λάθη σας

Πολλοί χωρισμένοι γονείς διαβάζοντας τα παραπάνω λάθη μπορεί να αναγνώρισαν δικές τους συμπεριφορές και να ταυτίστηκαν. Είναι αργά για να διορθώσετε τα λάθη σας; «Όχι, τα παιδιά είναι εξαιρετικά επιεική» λέει ο Neuman «τουλάχιστον αν είναι ακόμα μικρά καθώς μεγαλώνοντας γίνονται πιο σκληρά», συμπληρώνει. 

Αν έχετε κάνει λάθη, είναι σημαντικό να κάνετε τα εξής:

• Ζητήστε συγνώμη στα παιδιά λέγοντας ότι λυπάστε για τη συμπεριφορά σας.
• Εξηγήστε λεπτομερώς τι ακριβώς έχετε κάνει λάθος και αλλάξτε τη συμπεριφορά σας ‘δω και στο εξής.
• Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει ένα ειδικό σήμα όταν ξεφεύγετε. Για παράδειγμα, πείτε του να σηκώνει το χέρι όταν αισθάνεται ότι το φέρνεται σε δύσκολη θέση με τις συζητήσεις σας, κάτι δηλαδή που θα λειτουργεί σαν ένα time-out και θα σας κάνει να σταματήσετε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.