Ποιο είναι το σκάφος «Γαύδος» που εμβολίστηκε στα Ίμια και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Ποιο είναι το σκάφος «Γαύδος» που εμβολίστηκε στα Ίμια και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος


Το περιπολικό σκάφος ΛΣ 090 «Γαύδος», το οποίο ανήκει στο στόλο των περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ - ΕΛΑΚΤ), θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα σκάφη ακτοφυλακής παγκοσμίως. 

Πρόκειται για ένα σκάφος τύπου STAN PATROL 5509 της ολλανδικής εταιρείας Damen, το οποίο είχε παραγγελθεί τον Απρίλιο του 2014 (συνολικό κόστος 28,8 εκατ. ευρώ) και αφίχθη στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2015. 

Το πρόγραμμα αγοράς του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με 75% και από εθνικούς πόρους με 25% (7,2 εκατ. ευρώ). 

Το 460 τόνων περιπολικό σκάφος ΛΣ 090 «Γαύδος» έχει μήκος 58 μέτρων, πλάτος 9,55 μέτρων, βύθισμα 2,9 μέτρων και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβων. 


Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα, φθάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες. 

Η γάστρα του σκάφους είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, ενώ η υπερκατασκευή από κράματα αλουμινίου. 

Βασικό χαρακτηριστικό του σκάφους είναι η επαναστατική σχεδίαση Axe bow (πλώρη σε σχήμα πέλεκυ), που έχουν υιοθετήσει οι σχεδιαστές της ολλανδικής εταιρείας και επιτρέπει στο σκάφος να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε ισχυρούς ανέμους και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Το τουρκικό σκάφος που εμβόλισε το ελληνικό περιπολικό

Το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής που εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι το SG-703 TCSG Umut, με πλήρωμα 92 ανδρών. Το εν λόγω σκάφος, με εκτόπισμα 1.700 τόνων, έχει μήκος 88,6 μέτρων και πλάτος 12,2 μέτρων, μπορεί δε να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.