Η τουρκική επίσημη γλώσσα στη Θράκη! - UNPOLITICAL

Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Η τουρκική επίσημη γλώσσα στη Θράκη!


Υπουλο χτύπημα κατά της Ελλάδας από έκθεση που δημοσίευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Υπουλο χτύπημα κατά της Ελλάδας σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εθνική συγκυρία επιχειρεί να καταφέρει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκθεση που συνέταξε το μέλος αυτής, ο βουλευτής Cezar Florin, αναρτήθηκε ήδη στον επίσημο ιστότοπο semantic-pace.net, αφορά την αξιολόγηση της μειονοτικής πολιτικής της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας και της Ιρλανδίας, και καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει «εθνικές μειονότητες» στο έδαφός της, ενώ μας ζητά, εμμέσως πλην σαφώς, να αναγνωρίσουμε την τουρκική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στη Θράκη μέσω της εφαρμογής του χάρτη μειονοτικών και περιφερειακών γλωσσών, τον οποίο, πλην της Ελλάδας, σε επίπεδο Ε.Ε. καταψήφισαν η Γαλλία, η Βρετανία, η Κύπρος, ενώ δεν τον αποδέχεται ούτε η Τουρκία.

Αν αυτό συνέβαινε ποτέ και εφαρμόζονταν όσα προβλέπει ο συγκεκριμένος χάρτης γλωσσών, θα έπρεπε να προσληφθούν σε όλη την ελληνική διοίκηση χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια τουρκόφωνοι δημόσιοι υπάλληλοι και δάσκαλοι (νηπιαγωγεία), ενώ θα ετίθετο και ζήτημα διπλής αναγραφής τοπωνυμιών και οδών στις επίσημες πινακίδες στα δημόσια κτίρια και στις εθνικές οδούς! Θα ήταν η αρχή του τέλους για τη Θράκη, η οποία θα διολίσθαινε σε καθεστώς τοπικής αυτονομίας. Εξίσου ύπουλο είναι και το χτύπημα για τις «εθνικές μειονότητες». Αν και η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 1997 τη σύμβαση-πλαίσιο (υπουργία Πάγκαλου), εν τέλει δεν χρειάστηκε να την κυρώσει κοινοβουλευτικά διότι απλώς η Συνθήκη της Λωζάννης, ως ad hoc και εξειδικευμένη, παρέχει ισχυρότερη προστασία στα μέλη της μειονότητας σε σύγκριση με τη νεότερη. 

Αναλυτικά, η έκθεση που δημοσιεύτηκε στη μειονοτική εφημερίδα της Θράκης «Γκιουντέμ» καλεί την Ελλάδα να επικυρώσει τη σύμβαση-πλαίσιο σχετικά με την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και τον ευρωπαϊκό χάρτη των περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών. Αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η έκθεση κάνει αναφορά στη μη εφαρμογή από μέρους της Ελλάδας των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους μειονοτικούς συλλόγους, ενώ χαιρετίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή στην εφαρμογή της σαρίας και την ενσωμάτωση του μαθήματος του Κορανίου στα δημόσια σχολεία. Επιπλέον, σε σχέση με τις μειονότητες αναφέρεται: «Το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές δεν αναγνωρίζουν τις εθνικές μειονότητες προκαλεί ανησυχία». Ο συντάκτης της έκθεσης υποστηρίζει ότι «τα ειδικά δικαιώματα, ειδικά στους τομείς της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, της γλώσσας και της θρησκείας» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. αναγνωρίζονται στα μέλη της μειονότητας. 

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ)» Χαλίτ Χαμπίπογλου αναφέρει ότι, παρά το γεγονός ότι στην έκθεση ο νόμος των 240 ιεροδιδασκάλων και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εφαρμογή της σαρίας κρίνονται θετικά, «η τουρκική κοινωνία της δυτικής Θράκης εκφράζει σοβαρούς ενδοιασμούς και για τους δύο αυτούς νόμους, καθώς απέχουν πολύ από τη λύση του προβλήματος στη βάση του». Στη συνέχεια προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της απόφασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητείται από την Ελλάδα η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ με σκοπό την ενίσχυση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η υπόθεση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης παρακολουθείται από το συμβούλιο. Εμείς, ως ΕΟΤΔΘ, εκφράζουμε και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα αυτό στις επισκέψεις που πραγματοποιούμε στο Στρασβούργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.