«Καμπανάκι»: Η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα σε όλο και λιγότερα ελληνικά χέρια - UNPOLITICAL

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

«Καμπανάκι»: Η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα σε όλο και λιγότερα ελληνικά χέρια

Σχετική εικόνα
Οι μετανάστες αποτελούν σήμερα περισσότερο από το ένα τρίτο του μισθωτού αγροτικού δυναμικού στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, γεγονός που τους καθιστά πλέον ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα του πρωτογενούς τομέα.
Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για τη «Συμβολή των μεταναστών στον αγροτικό τομέα: τάσεις, ευκαιρίες, προκλήσεις».
Στην κορυφή βρίσκεται η Ελλάδα
Γιατί αυτό; 
Οι Έλληνες δείχνουν να μην ενδιαφέρονται ή να πηγαίνουν για δουλειά στα χωράφια για μία σεζόν και μετά να εξαφανίζονται.
Ως εκ τούτου, η έλλειψη ελληνικών εργατικών χεριών προσφέρει την ευκαιρία σε χιλιάδες «μετανάστες» που κατακλύζουν την Ελλάδα, με τις «ευλογίες» της Τουρκίας, να βρουν δουλειά στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την βιομηχανική επεξεργασία, καθώς πολλοί συμπατριώτες μας περιμένουν να προσγειωθεί δίπλα τους ένα «γραφείο διευθυντή».
Αποτέλεσμα εικόνας για μετανάστες χωράφια
Όπως αναφέρει η αγροτική ενημερωτική ιστοσελίδα «ypaithros.gr», την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των μεταναστών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα έχει αυξηθεί ραγδαία.
Ειδικότερα:
Το 2008, το ποσοστό των μεταναστών που ανήκαν στο μισθωτό αγροτικό δυναμικό της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας ήταν αντίστοιχα 19,1%, 19,4% και 17%. Το 2013, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί αρκετά, με την Ελλάδα να κατατάσσεται πρώτη. Συγκεκριμένα, το ποσοστό στην Ιταλία έφτασε στο 24%, στην Ιταλία το 37%, ενώ στην Ελλάδα έφτασε λίγο πάνω από το 50%. Αυτό δηλώνει ίσως την αδυναμία της Ελλάδας να δώσει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, αλλά είναι ενδεικτικό και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών απορροφήθηκε από τον πρωτογενή τομέα.
Οι κυριότεροι παράγοντες που προσελκύουν τους μετανάστες στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση:
  • Η εύκολη και πιο φθηνή πρόσβαση σε τρόφιμα και καταλύματα στην επαρχία.
  • Η ζήτηση του αγροτικού τομέα για δεξιότητες και ικανότητες ανταποκρίνεται συχνά στις ικανότητες του εισερχόμενου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εμπειρίας που μπορεί να διαθέτουν.
  • Η εγκατάσταση και η ενασχόληση σε μία αγροτική περιοχή είναι συνήθως ευκολότερη για ανθρώπους που έρχονται στην χώρα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά.
Αποτέλεσμα εικόνας για μετανάστες χωράφια

Η πρωτογενής παραγωγή της Ελλάδας περνά από όλο και περισσότερα χέρια παράνομων ή μη μεταναστών!
Είπατε κάτι για μέλλον;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.