«Μπάζουν» νερά τα «αρχαιο-μακεδονικά» μέγαρα του Γκρούεφσκι στα Σκόπια - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

«Μπάζουν» νερά τα «αρχαιο-μακεδονικά» μέγαρα του Γκρούεφσκι στα Σκόπια

«Μπάζουν» νερά τα «αρχαιο-μακεδονικά» μέγαρα του Γκρούεφσκι στα Σκόπια

Οι φαραωνικές κατασκευές που κληρονόμησε ο Νίκολα Γκρούεφσκι στο κέντρο των Σκοπίων, σε μία προσπάθεια το συνδέσει τη σλαβική πλειοψηφία με την αρχαία Μακεδονία, φαίνεται πως… «μπάζουν» νερά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μίλε Μποσανόβκσι το 90% των έργων του περιβόητου project «ΣΚΟΠΙΑ 2014», είναι προβληματικά λόγω κακής κατασκευής. Ήδη το μπαρόκ – κτίριο με τους ιωνικούς κίονες από… γυψοσανίδα, που στεγάζει το Ενικό Ιστορικό Αρχείο, πλημμυρίζει στο εσωτερικό του κάθε φορά που βρέχει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί σπάνιο αρχειακό υλικό. Ήδη η κυβέρνηση Ζάεφ, αναζητά άμεσα λύση ακόμη και μετεγκατάσταση στο χώρο που παλαιότερα στέγαζε τα κρατικά αρχεία.


Ξηλώνονται οι «γαλέρες» από τον Βαρντάρ

Προβλήματα υπάρχουν και με τις βασιλικές «μακεδονικές» γαλέρες – ρεστοράν που κατασκευάστηκαν μέσα στην κοίτη του ποταμού Αξιού (Βαρντάρ), που διασχίζει την πόλη των Σκοπίων, και οι οποίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη ροή των υδάτων. Ήδη οι «γαλέρες» μισοβυθίστηκαν στο ποτάμι, μετά τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ, ανακοίνωσε πως οι «γαλέρες» θα απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες μέσα από το ποτάμι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμύρας που θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην πόλη.


Οι γαλέρες τοποθετήθηκαν μέσα στο ποτάμι, στο πλαίσιο του περίφημου σχεδίου εξαρχαϊσμού με την ονομασία «Σκόπια 2014», που έχει μετατρέψει την πόλη σε μία απέραντη Disneyland με αρχαϊκά κτίρια-μπαρόκ και αντίγραφα αγαλμάτων αρχαίων Μακεδόνων. Το Project υλοποιήθηκε με γοργούς ρυθμούς, στην προσπάθεια επιβολής του ιδεολογήματος του «εξαρχαϊσμού» που ο προηγούμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, υιοθέτησε και έθεσε σ’ εφαρμογή με φανατισμό μετά το 2008. Ουσιαστικά, μία ομάδα γύρω από τον Γκρούεφσκι, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, πανεπιστημιακοί, εκδότες κ.α. επιχείρησαν αρρωστημένα να επιβάλλουν μία νέα ταυτότητα στην σλαβική πλειοψηφία των πολιτών με DNA απευθείας από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκαφάλα.

Η νέα κυβέρνηση Ζάεφ, σταμάτησε άμεσα τις εργασίες και συνέστησε επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού, που θα κρίνει το μέλλον των έργων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη λίστα των αγαλμάτων προς απόσυρση είναι και αυτά που σχετίζονται με την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το σχέδιο «Σκόπια 2014» έχει κοστίσει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, με τα «φέσια» που έχει κληρονομήσει ο Γκρούεφσκι στον Ζάεφ, να χτυπούν … «κόκκινο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.