Πίσω από τις διεκδικήσεις των Σκοπίων και της Αλβανίας βρίσκεται η Τουρκία - UNPOLITICAL

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Πίσω από τις διεκδικήσεις των Σκοπίων και της Αλβανίας βρίσκεται η Τουρκία


«Για εμάς Άγκυρα και Σκόπια δεν έχουν καμία διαφορά και δεν πρόκειται να αφήσουμε τους αδελφούς μας μόνους και θα είμαστε πάντα μαζί τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την διαπραγμάτευση Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο Ερντογάν μιλούσε σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη με θέμα τους μετανάστες από βαλκανικές χώρες, το οποίο διοργανώθηκε από μεταναστευτικές ενώσεις. Η ομιλία του μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική ραδιοτηλεόραση.

«Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της «Μακεδονίας», επειδή η Ελλάδα είναι λάθος» δήλωσε, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «Τούρκοι και «Μακεδόνες» είναι αδέλφια», πως «για εμάς, Άγκυρα και Σκόπια είναι το ίδιο πράγμα» και πως «η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα πίσω από την «Μακεδονία» και δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει όνομα».

Επιπλέον, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «άδικη» την αντίρρηση της Ελλάδας για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Η στρατηγική σημασία των Τούρκων για τα Βαλκάνια, έχει αυξηθεί μετά την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής στρατηγικής του Αχμέτ Νταβούτογλου «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Σήμερα, η Τουρκία δεν έχει κανένα γείτονα που να μην έχει προβλήματα όπως είναι ευρέως γνωστό.

Δεδομένου αυτού, η στρατηγική της κυβέρνησης του Ερντογάν με επικεφαλής τον Αχμέτ Νταβούτογλου που προωθεί το Νέο-οθωμανισμό, το πιο ισχυρό χαρτί της Άγκυρας, είναι να αυξήσει την παρουσία της στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στις χώρες που ζουν οι Αλβανοί, λαμβάνοντας υπόψη την κοινοί ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική τους κληρονομία.

Αργά, σταθερά και συστηματικά, Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν επιλέξει διάφορους τρόπους για να πετύχουν το σκοπό τους και να επηρεάσουν το πνεύμα των Αλβανών. Κάποιο από τα βήματα της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό παρελθόν που συνδέει τις δυο χώρες, με έμφαση τη αποκατάσταση των ιστορικών μουσουλμανικών μνημείων που απομένουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει απλώσει την ομπρέλα του υπερασπιστή των μουσουλμάνων στις χώρες αυτές, με την διείσδυση των τούρκικων επιχειρήσεων, καθώς και την υποστήριξη διαφόρων οργανώσεων ΜΚΟ που στηρίζει άμεσα η τουρκική κυβέρνηση καθώς και εκείνων που υποστηρίζουν ιδεολογικά την Τουρκία.

Όμως οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επισπεύδουν όπως φαίνεται τα σχέδια του Ερντογάν και Νταβούτογλου στις χώρες όπου ζουν Αλβανοί. Αποφασίστηκε στρατηγική άμεσου αντίκτυπου μέσω συμμετοχής στην πολιτική στις χώρες Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και πΓΔΜ. Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικές προδιαγραφές, γι αυτό και η μορφή πολιτικής που θα εφαρμοστεί θα είναι ανάλογη.

Η πΓΔΜ αναφέρεται ότι έχει έτοιμο το έδαφος καθώς εδώ και πολύ καιρό αποτελεί τη βάση της αναπτυξιακής πολιτικής του νέου - οθωμανισμού του πρωθυπουργού Ερντογάν. Ο μεγάλος αριθμός των Τούρκων σε αυτή τη χώρα, καθώς και μεγάλες δημόσιες επενδύσεις με το άνοιγμα των ενώσεων, εκδόσεων και παρόμοιων οργανισμών, έχουν κάνει ήδη πρόσφορο το έδαφος για τη νέα πολιτική που επιδιώκουν να εφαρμόσουν.

Ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός, Hayrulah Isler μιλώντας, δήλωσε πως το συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους και το Κέντρο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών. Το Κέντρο Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας, ιδρύθηκε από τον Νετσμετίν Ερμπακάν, «πατριάρχη» του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, η κεντρική φιλοσοφία του οποίου είναι τουρκικής εθνικιστικής προσεγγίσεις. Παρευρέθηκαν στο συνέδριο με τίτλο: «Διεθνείς Απειλές και ο ισλαμικός κόσμος» , σημειωτέων ως τιμώμενα πρόσωπα ήταν πολλοί Αλβανοί και Τούρκοι από τη πΓΔΜ .

Στη πΓΔΜ, το άνοιγμα του κόμματος του Ερντογάν είναι θέμα χρόνου, ενώ όλη η χρηματοδοτική στήριξη θα προέρχεται απευθείας από την Άγκυρα. Στη χώρα οι υποδομές και οι άνθρωποι είναι έτοιμοι, καθώς και η κοινή γνώμη. Εξάλλου ο Ερντογάν υπήρχε πάντα αποκαλυπτικός στις επισκέψεις του σε αυτές τις χώρες με πολιτικές δηλώσεις ως προστάτες των Τούρκων στη πΓΔΜ αλλά και των Αλβανών. Πολιτικές δηλώσεις τις οποίος αποδέχονται και οι Αλβανοί.

Για χρόνια τώρα, διάφορες ενώσεις συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν και δραστηριοποιούνται στη πΓΔΜ. Κάποια από αυτά, ανήκουν στην ίδια ιδεολογία αυτού του πολιτικού Ισλάμ. Ένα από αυτά είναι το "VISION M" του Ramadan Aliti από το Τέτοβο και είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν στη πΓΔΜ. Το "VISION M", έχει ανοίξει κέντρα στο Τέτοβο και Γκόστιβαρ, όπως το κέντρο εκπαίδευσης "VISION Academy", το οποίο ασχολείται με ξένες γλώσσες και υπολογιστές. Αυτή είναι η βιτρίνα καθώς στην πραγματικότητα, ο κύριος στόχος είναι να φέρει τη νεολαία για εξοικείωση με αυτή την ιδεολογία.

Εκτιμώντας τη στρατηγική θέση της περιοχής, η δραστηριότητα της "VISION Μ” δεν περιορίζετε μόνο στην πΓΔΜ αλλά και στην Αλβανία

Το "VISION M" επίσης λαμβάνει χρηματοδότηση απ' τον Εκδοτικό Οίκο με μεγάλη εμβέλεια στην Αλβανία "Logos Α" με ιδρυτή Adnan Ismail από το Κουμάνοβο.

Επίσης το εθνικό περιοδικό «SHENJA» με εμβέλεια και εκτός της Αλβανίας διανέμετε δωρεάν όπου ζουν Αλβανοί, με ιδρυτή και Afrim Zeqiri Afrim Gashin.

Ακόμα και αυτό το περιοδικό εκδίδεται υπό την άμεση υποστήριξη της "VISION M", μάλιστα ο πρόεδρος του, Ramazan Aliti είναι μέρος του διευθυντικού προσωπικού για την πΓΔΜ. Επειδή ο οργανισμός στερείται υποστηρικτών από την τουρκική κυβέρνηση στο Μπαγκλαντές, θεωρείται ως κατάλληλη για το περιοδικό "SHENJA" διανέμεται δωρεάν με ένα μεγάλο αριθμό αντιγράφων στη χώρα. Με τον ίδιο σκοπό με αυτόν της πΓΔΜ, τώρα στο Μπαγκλαντές.

Δεν ειναι μονο το "VISION M" που έχει εργαστεί και εργάζεται για να ανοίξει το αδελφικό κόμμα του Ερντογάν στην πΓΔΜ.

Υπάρχουν επίσης και άλλες ενώσεις με τον ίδιο στόχο και όλες οι ενώσεις που ανήκουν σε αυτή την ιδεολογία εργάζονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για την έναρξη πολιτικού κόμματος, του Ερντογάν.

Ένας από αυτούς, είναι το "Φόρουμ Ισλαμικής Νεολαίας" του Fevzi Musliu, από τα Σκόπια. Έχει μια διευρυνόμενη δραστηριότητα στις αλβανικές πόλεις στην πΓΔΜ και τα Σκόπια. Έχει άμεση στήριξη από την Τουρκία, ενώ η διεξαγωγή διαφόρων δραστηριοτήτων, έχει στόχο να φέρει σε επαφή νέους ανθρώπους και την αγάπη τους για την κατήχηση Ερντογάν.

Στο "VISION Academy" στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης λειτουργούν και τμήματα και Μαθήματα "άπταιστα" με υποκαταστήματα στην ευρύτερη περιοχή όπως, Κίσεβο, Κουμάνοβο, Σκόπια και Τέτοβο.

Τα "FLUENT" κέντρα διευθύνονται από τον Mohammad Jonuzi, φίλο του Fevzi Musliu που διευθύνει το "Φόρουμ Ισλαμικής Νεολαίας" ενώ συμμετέχουν μαζί σε διάφορες δραστηριότητες .

Μια άλλη οργάνωση με απευθείας σύνδεση με την τουρκική κυβέρνηση είναι "Merhamet" με έδρα τα Σκόπια. Στην ιεραρχία της Ανθρωπιστικής Πολιτιστικής Οργάνωσης "Merhamet" εμφανίζετε και ο Adnan Ismail, διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Λόγος Α".

Η "Merhamet" έχει υποκαταστήματα στα Σκόπια, Τέτοβο, Κουμάνοβο, Γκόστιβαρ, Debar, Kicevo και την Πρίστινα. Η οργάνωση "Merhamet", συνεργάζεται άμεσα με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και την Τουρκική Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας (ΤΙΚΑ), η οποία έχει γραφεία στα Τίρανα. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της οργάνωσης "Merhamet" καλύπτονται από μια άλλη τουρκική ένωση, του "Insan Yardim Vakfi-HHI" που λειτουργεί υπό την αιγίδα της τούρκικης κυβέρνησης. Η ένωση ΙΗΗ αναφερετε πως κατά καιρούς έχει στείλει μαχητές ομάδες τζιχαντιστών.

Η "Λέσχη Elite", με επικεφαλής τον Skënder Rexhepi-Zejδ έχει μια πολύ στενή σχέση με την Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Οργανισμού Συνεργασίας (ΤΙΚΑ) και τις ενώσεις, VISION "M", "Ισλαμικό Φόρουμ Νεολαίας", "Ansar" και "Kopru". Τον Ιανουάριο του 2012, η ΤΙΚΑ χρηματοδότησε την δημιουργία ενός κινηματογραφικού στούντιο "Λέσχη Elite" αξίας € 15.500, στου οποίου τα εγκαίνια παρέστησαν ο διευθυντής του ΤΙΚΑ στην πΓΔΜ.

Άλλες οργανώσεις είναι "Ansar" και "Kopru" με έδρα τα Σκόπια. Όλες οι παραπάνω οργανώσεις κάνουν από κοινού συμφωνίες ή συνεργάζονται σε διάφορες δραστηριότητες, με σκοπό να ενισχύσουν το προφίλ τους .

Ως συνδετικοί κρίκοι όλων είναι η ΤΙΚΑ, η Ενώση Τουρκικής Κυβέρνησης και το "VISION M". Μάλιστα στις 06.13.2013 οι ενώσεις VISION "M", "Ansar", "Kopru", "Merhamet" και η "Λέσχη Elite" πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Σκοπίων, σε αλληλεγγύη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος αντιμετώπιζε τις διαμαρτυρίες στο πάρκο "CENTER" στην Κωνσταντινούπολη.

Όχι τυχαία, το όνομα αυτών των τεσσάρων ενώσεων αναφέρονται και ως διοργανωτές του φόρουμ με θέμα: «Ο ρόλος της Τουρκίας στα Βαλκάνια» με ομιλητή τον Τούρκο δημοσιογράφο Akif Emre της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Holiday Inn-Σκόπια", στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου διοργανώθηκε το αλβανικό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 με 31 Μάιου.

Οι δραστηριότητες αυτές δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στο περιοδικό "Shenja", καθώς και στην ιστοσελίδα "Mesazhi.com".

Η άλλη στρατηγική που ακολουθείται έχει να κάνει με τις υποτροφίες που δίνει η Τουρκία στις χώρες αυτές.

Το VISION "M", "Ισλαμικό Φόρουμ Νεολαίας" και η " Merhamet" επιλέγουν τους "καλύτερους φοιτητές" και τους χορηγούν υποτροφίες για σπουδές στην Τουρκία μέσω του τουρκικού συστήματος υποτροφιών έχοντας την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι απλά μια τυπική διαδικασία. Έπειτα οι "μορφωμένοι" επιστρέφουν πίσω. Επιπλέον, μπορούν επίσης να οργανώνουν συναντήσεις προσανατολισμού για τους μαθητές στις εγκαταστάσεις τους.

Το 2006, στα Σκόπια ιδρύθηκε "Το Ίδρυμα για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό". Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι ο βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο χρηματοδοτείται άμεσα από την τούρκικη κυβέρνηση.

"Το Ίδρυμα για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό" συμμετείχε στο σκάνδαλο με τα χρήματα που βρήκε η τούρκικη αστυνομία στη κατοχή του διευθυντή της Τράπεζας "Halk Bank", τα 5 εκατομμύρια ευρώ κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών. Ο Διευθυντής υπερασπίστηκε τον εαυτό του και υποστήριξε τότε ότι τα χρήματα προοριζόταν ακριβώς για το Ίδρυμα για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό στα Σκόπια, ιδιοκτήτη του Βαλκανικού Πανεπιστημίου σε αυτή την πόλη.

Το γεγονός έγινε δεκτό ακόμη και από το ίδρυμα διευθυντή της ''Halk Bank". Ωστόσο, ο διευθυντής της δεν εξήγησε γιατί κρατήθηκαν κρυφά χρήματα σε κουτιά παπουτσιών εφόσον ήταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το Πανεπιστήμιο "Ballkan" αναφέρεται ότι δίνει 400-500 υποτροφίες ετησίως σε φοιτητές από την Αλβανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.