«Υπό το μηδέν» οι ελληνορωσικές σχέσεις - Ευνοημένη η Τουρκία - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

«Υπό το μηδέν» οι ελληνορωσικές σχέσεις - Ευνοημένη η Τουρκία

Αποτέλεσμα εικόνας για πουτιν τσιπρας

Γκρίζα "σύννεφα" έχουν σκεπάσει στις ελληνορωσικές σχέσεις, στον απόηχο της ελληνικής στάσης του "πάρτα όλα" που ακολουθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στις ΗΠΑ και στην αντίστοιχη εντυπωσιακή βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες επανεκκίνησαν μόλις οκτώ μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κρούσης Su-24 στην Συρία και την θανάτωση του πιλότου του από φανατικούς ισλαμιστές.

Το κρίσιμο στοιχείο που οδήγησε την ελληνική πλευρά να "παγώσει" τις σχέσεις της με την Μόσχα ήταν η οριστική θετική κατάληξη του συμβολαίου για το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς σύστημα S-400, με την προμήθεια του οποίου από την Ρωσία, η Τουρκία πάει σε άλλο επίπεδο την προστασία των στρατηγικών εγκαταστάσεων της και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια ελέγχου του Αιγαίου από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανώτατοι Έλληνες επιτελείς σημειώνουν ότι "Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν ότι με την πώληση των S-400 στη Τουρκία αλλάζει ολόκληρη η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή (σ.σ.: τα ελληνικά μαχητικά στοχοποιούνται άμεσα με την απογείωσή τους από τα νησιωτικά πολεμικά αεροδρόμια και ελάχιστα λεπτά "ζωής" απομένουν στα μαχητικά από την 110 ΠΜ (Λάρισα), 111 ΠΜ (Αγχίαλο) και 114 ΠΜ (Τανάγρα) από την ώρα που θα απογειωθούν μέχρι να φτάσουν λίγα μίλια ανατολικά των χερσαίων ελληνικών ακτών πριν στοχοποιηθούν)".

"Και συνεπώς από την στιγμή που υποτίθεται είχαμε σχέσεις "αδελφοσύνης" και "ομόδοξες" δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια" καταλήγουν.

Χαρακτηριστικό του "παγώματος" των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ότι την περασμένη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εόρταζε, όπως κάθε χρόνο, την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν καλεσμένη στην πρεσβεία το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας. 

Δεν προσήλθε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, εκ των Πάνου Καμμένου, Δ.Βίτσα και των τεσσάρων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, Α/ΓΕΣ Α.Στεφανής, Α/ΓΕΝ Ν.Τσούνης και Α/ΓΕΑ, Χ.Χριστοφόρου). 

Και αν για τον Α/ΓΕΕΘΑ, υπήρχε μια δικαιολογία γιατί απουσίαζε στην Κρήτη, οι λοιποί απλώς αρνήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση.

Είναι η πρώτη φορά που στον εορτασμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δεν προσέρχεται στην ρωσική πρεσβεία έστω για έναν τυπικό χαιρετισμό ούτε ένας υπουργός ή αρχηγός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους απαντούν στις ελληνικές αιτιάσεις ότι "Εσείς επιλέξατε αυτό τον δρόμο της διάρρηξης των σχέσεων μας. Εσείς "πατήσατε" την διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL, εσείς αρνηθήκατε να προμηθευθείτε S-400, όταν είσασταν η πρώτη χώρα στην οποία προσφέρθηκε το σύστημα.

Ακόμα και όταν επρόκειτο να μας ζητήσει η Τουρκία το 2008-2009, να αγοράσει αντιαρματικά Kornet-E για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Leopard-2, εμείς ρωτήσαμε τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε.Μεϊμαράκη αν είχε κάποια αντίρρηση στην πώληση και αυτός δεν μας απάντησε ποτέ! Οι διεθνείς σχέσεις δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατες".

Μέσα σε όλα αυτά να σημειώσουμε ότι υπάρχει "mismatch" σε επίπεδο προϊσταμένων διπλωματικών αποστολών Ρωσίας και ΗΠΑ στην Ελλάδα σήμερα, το οποίο ευνοεί τις ΗΠΑ.

Απέναντι στον "δαιμόνιο" και "αεικίνητο" Αμερικανό Τ.Πάιατ (που έχει περάσει και από το "σχολείο" του Κιέβου όταν κατάφερε και ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας διαχειριζόμενος στα οδοφράγματα από απλούς αγανακτισμένους πολίτες μέχρι Ουκρανούς νεοναζί), υπάρχει ένας διπλωμάτης προϊόν της παλιάς "σοβιετικής φρουράς διπλωματών", ο Αντρέϊ Μάσλοφ, εξαιρετικά συμπαθής, αλλά μέχρι εκεί... 

Να θυμίσουμε και την ματαίωση σύγκλησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Μόσχα (7 και 8 Νοεμβρίου 2017), στην οποία θα συζητούσαν μεταξύ άλλων και τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η χώρα μας πήγαινε για να ζητήσει επίσημα την εξαίρεση κάποιον ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο.

Όμως, συνέβη ένα απρόβλεπτο γεγονός για την ελληνική πλευρά, όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχαν τέσσερις αξιωματούχοι στη Διυπουργική, με καταγωγή από την Κριμαία, και ζήτησε την αντικατάστασή τους από άλλους Ρώσους, καθώς Ε.Ε. και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά της Ουκρανίας.

Λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί αξιωματούχοι, πληροφορήθηκαν ότι η Ρωσία έκλεισε τα σύνορα για αυτούς, αφού δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με την περιφερειακή κριμαϊκή κυβέρνηση.

Η ρωσική κυβέρνηση θεώρησε ότι η ελληνική απαίτηση αποτελεί προσβολή για την χώρα τους και εν τέλει τους ανακάλεσαν την βίζα.

Αποτέλεσμα του διπλωματικού αυτού επεισοδίου ήταν η Μικτή Διυπουργική να μείνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο.

Λίγες ημέρες πριν ήταν οι δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας κατά του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, με αφορμή τον νόμο για τους διεμφυλικούς, και το δεύτερο όταν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με δριμεία ανακοίνωση την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντί για τη Ρωσία, ο επιχειρηματίας των bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ.

Από την πλευρά της η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά τα σχέδια των ΗΠΑ για δημιουργία βάσης συντήρησης και αποστολής στην Ανατολική Ευρώπη, στρατιωτικών ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολη. Ενα σχέδιο που η Μόσχα-λέει ότι-"Δεν θα περάσει τόσο εύκολα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.