Ένας στους πέντε φοιτητές πάσχουν από κατάθλιψη: Γιατί πολλοί από αυτούς βιώνουν μία διπλή ζωή; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Ένας στους πέντε φοιτητές πάσχουν από κατάθλιψη: Γιατί πολλοί από αυτούς βιώνουν μία διπλή ζωή;

Σχετική εικόνα

Για πολλούς ανθρώπους το πανεπιστήμιο αποτελεί μία καλή αφετηρία για να ανακαλύψει κάποιος καινούρια πράγματα, να εξερευνήσει νέες ιδέες και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν πλήξει πολλούς από αυτούς που επιλέγουν να εξελίξουν τη μόρφωσή τους, με τα ποσοστά των φοιτητών με κατάθλιψη, να ανεβαίνουν ανησυχητικά. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Center for Collegiate Mental Health των ΗΠΑ, το άγχος και η κατάθλιψη, αποτελούν τους κύριους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές καταφεύγουν σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους πέντε φοιτητές πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη. 

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Wayne State, David Rosenberg, αναφέρει ότι η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων, καθώς η υπερβολική χρήση τους τείνει να δημιουργεί προβλήματα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να αυξάνει την αίσθηση απομόνωσης.

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης προωθεί επίσης έναν ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ της πραγματικής και της εικονικής ζωής. 

Δηλαδή η υπερβολική ανάγκη να φαινόμαστε ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας δημιουργεί περισσότερο άγχος και δε μας αφήνει να απολαμβάνουμε στιγμή αυτό που βιώνουμε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί φοιτητές ζουν διπλή ζωή: μία εικονική και μία πραγματική ζωή και πολλές φορές η εικονική ζωή καθίσταται πιο σημαντική απ' ότι η πραγματική.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, επιπλέον, ότι ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα, καθώς και η υπερβολική χρήση smartphones, σχετίζεται επίσης με αυξημένη διαταραχή του ύπνου, κατάθλιψη και γενικότερο άγχος.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 50% των φοιτητών ξυπνάνε τη νύχτα για να απαντήσουν σε μηνύματα. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατά τις ώρες ύπνου τους, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου τους και τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.