Ο Πούτιν ζητά από τα νέα μυαλά της Ρωσίας τη δημιουργία διεθνών ισχυρών ερευνητικών κέντρων - Και η Ελλάδα κύριε που διώχνει τους επιστήμονες της; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Ο Πούτιν ζητά από τα νέα μυαλά της Ρωσίας τη δημιουργία διεθνών ισχυρών ερευνητικών κέντρων - Και η Ελλάδα κύριε που διώχνει τους επιστήμονες της;


Ο Πούτιν προχώρησε σε κάλεσμα για τη δημιουργία διεθνών ισχυρών ερευνητικών κέντρων στη Ρωσία.

Επίσης πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει ισχυρές διεθνείς ερευνητικές ομάδες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε την επέκταση της επιστημονικής συνεργασίας με άλλες χώρες και τη δημιουργία ισχυρών διεθνών ερευνητικών κέντρων στη Ρωσία.

"Φυσικά, συμμετείχαμε ενεργά στις προετοιμασίες για τη δημιουργία αυτών των [διεθνών επιστημονικών] κέντρων, εργαζόμαστε επί του παρόντος και εργαζόμαστε με επιτυχία", ανέφερε σε συνάντηση του Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση. "Ωστόσο, πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοια δικά μας κέντρα".

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε την πρόταση ίδρυσης ενός τέτοιου κέντρου στο Νοβοσιμπίρσκ. "Πιστεύω ότι είναι η σωστή ιδέα", τόνισε. «Θα είμαστε σίγουροι ότι θα το σκεφτούμε αυτό και θα υλοποιήσουμε αυτό το έργο».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία συμμετέχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά έργα, ιδίως στο έργο του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στην Ελβετία, ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα στη Γαλλία και ενός λέιζερ ελεύθερου ηλεκτρονίου στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, η Ρωσία ως συμμετέχων σε αυτά τα έργα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματά της. "Πρέπει να σκεφτούμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε [αυτά τα αποτελέσματα] προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας", τόνισε.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους επεσήμανε το έργο της υποστήριξης νεαρών ταλαντούχων επιστημόνων. "Όλοι όσοι παρουσιάζουν επιτυχή αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια ερευνητική σταδιοδρομία, να εφαρμόσουν μεγάλα επιστημονικά έργα, να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους", τόνισε. "Το πιο σημαντικό είναι ότι η πορεία προς την επιστήμη πρέπει να ξεκινήσει για τους νέους κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων".

Διεθνείς ερευνητικές ομάδες

Η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει ισχυρές διεθνείς ερευνητικές ομάδες, να ενισχύσει την επιστημονική συνεργασία με άλλες χώρες και να αυξήσει το άνοιγμα της εθνικής επιστήμης, δήλωσε ο Πούτιν.

"Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία με άλλες χώρες και να αυξήσουμε το άνοιγμα της επιστήμης μας.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι εφαρμόστηκε αποτελεσματικά το πρόγραμμα mega-grant (το οποίο αφορούσε ιδιαίτερα Ρώσους ερευνητές που επέστρεφαν από το εξωτερικό). «Πρέπει να προσφέρουμε εργαλεία που θα επιτρέψουν την προσέλκυση εξέχοντων ερευνητών για να διευθύνουν τα εργαστήρια και να σχηματίσουν ισχυρές διεθνείς ερευνητικές ομάδες εδώ στη Ρωσία», τόνισε ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μεγα-επιχορηγήσεων «έχουν παρουσιάσει έργα αυτού του είδους». Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι αυτές ήταν "πολύ καλές πρωτοβουλίες, έλαβαν σχεδόν όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση, οπότε υπάρχει μόνο ανάγκη να οργανωθούν αυτές οι δραστηριότητες με έναν ικανό τρόπο".

"Και οι δύο επιφανείς επιστήμονες και νέοι ερευνητές πρέπει να δουν ότι είναι ενδιαφέρον να δουλέψουμε στη Ρωσία, καθώς καθορίζονται εδώ φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι είναι σύμφωνοι με τις προκλήσεις της εποχής και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την επίτευξη αυτών των στόχων, και την επίλυση των καθηκόντων που αντιμετωπίζει η χώρα μας ", δήλωσε ο Πούτιν.

Αντιμετωπίστε τη διαρροή εγκεφάλων

Το κράτος δεν θα κρατήσει προικισμένους νέους επιστήμονες που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό «με ένα λουρί», αλλά θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που θα τους ενθαρρύνει να παραμείνουν και να εργαστούν προς όφελος της ρωσικής επιστήμης. Παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, η ρωσική επιστήμη εξακολουθεί να είναι και θα είναι μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, δήλωσε ο Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μελλοντικοί επιστήμονες έθιξαν το ζήτημα της αποκαλούμενης διαρροής εγκεφάλων. Σημείωσαν ότι ορισμένοι από τους συνομηλίκους τους σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να συνεχίσουν μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο εξωτερικό.

"Φυσικά, σκεφτόμαστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και θέλουμε τους προικισμένους ειδικευμένους ειδικούς, να παραμείνουν στη χώρα μας, όμως δεν θα τους κρατήσουμε με ένα λουρί", αυτό είναι αδύνατο και λανθασμένο. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη θέση του και το επάγγελμά που του αρέσει στο σημερινό κόσμο», τόνισε ο Πούτιν.

Υπενθύμισε ότι η χρηματοδότηση για το επιστημονικό πεδίο έχει τριπλασιαστεί κατά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι οι αριθμοί που έχουν τόση σημασία, αλλά το γεγονός ότι το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες για την ανάπτυξη της επιστήμης, σημείωσε ο Πούτιν. Υπενθύμισε ειδικότερα το σύστημα των μεγα-επιχορηγήσεων.

«Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αυτές τις συνθήκες, μας ενδιαφέρει αυτό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος.

Δημιουργία ερευνητικής υποδομής

Ο Πούτιν θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί η καλλιέργεια της ερευνητικής υποδομής της Ρωσίας.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των έργων μεγα-επιστήμης», δήλωσε ο ρωσικός ηγέτης.

Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας η ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και η καθιέρωση της ρωσικής επιστήμης ως κορυφαίο παγκόσμιο ηγέτη.

Όπως σημείωσε έχουν ήδη ξεκινήσει έργα μεγάλης επιστήμης σε Gatchina, Dubna, Troitsk, Nizhny Novgorod και Novosibirsk.

"Αυτό το είδος υποδομής θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για μεγάλα ερευνητικά προγράμματα και το κέντρο της επιστημονικής συνεργασίας για ολόκληρο τον ευρασιατικό χώρο", τόνισε ο Πούτιν.

Δημιουργία επιταχυντή σωματιδίων στη Ρωσία

Ο Πούτιν υποστηρίζει την ιδέα της δημιουργίας μιας ισχυρής μηχανής έρευνας, αξίας 40 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (690 εκατομμύρια δολάρια) στη Ρωσία για να μελετήσει τη δομή της ύλης σε νανομετρική κλίμακα.

"Το χρονικό πλαίσιο που αναφέρατε είναι αρκετά εμφανές και κατανοητό και το κόστος είναι επίσης αποδεκτό", δήλωσε ο Πούτιν.

"Αυτό μπορεί να γίνει. Λοιπόν, θα πρέπει να αρχίσετε να προετοιμάζετε την πρόταση. Δεν θέλω να πω ότι αυτό θα συμβεί αύριο, αλλά αυτό το θέμα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, ούτε να το κάνουμε τώρα. Θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε αυτή τη δουλειά, λαμβάνοντας τις σχετικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να περάσουμε από τις συνομιλίες, στην υλοποίηση του έργου", δήλωσε ο ρώσος ηγέτης.

Ο Πούτιν συμφώνησε με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ότι η δημιουργία του επιταχυντή θα προσελκύσει νέους ερευνητές.

"Όσον αφορά τα μεγάλα έργα, χρειαζόμαστε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη χώρα ως σύνολο, οι οποίες συνήθως ενώνονται και κινητοποιούνται και γίνονται κινητήριες δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά", δήλωσε ο Πούτιν.

Σχέδια που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Ρωσίας και θα της εξασφαλίσουν αν όχι ηγετικό ρόλο, σίγουρα από τους σημαντικότερους ρόλους στην ανάπτυξη των επιστημών παγκόσμια.

Μακάρι να μπορούσε και η δική μας χώρα που έχει τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου, τα πιο δυνατά μυαλά, να σχεδίαζε τέτοια μακρόπνοα και φιλόδοξα σχέδια κι όχι να ασχολείται συνεχώς με μικροπολιτική σαν ψιλικατζίδικο, αφήνοντας τους νέους Έλληνες επιστήμονες να πηγαίνουν σε σοβαρές χώρες του εξωτερικού για να μπορέσουν να προσφέρουν στην επιστήμη που υπηρετεί ο καθένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.