Πού οφείλεται η «βουτιά» των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Πού οφείλεται η «βουτιά» των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια;

Πού οφείλεται η «βουτιά» των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια;

Η απότομη πτώση των μετοχών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και επιταχύνθηκε την τρέχουσα, δεν είχε μόνο μια αιτία - σε αντίθεση με την τελευταία φορά που οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τόσο πολύ, η οποία προήλθε από την απώλεια της κυριαρχίας του επιπέδου ΑΑΑ στην παγκόσμια αξιολόγηση της S&P το 2011.

"Οι άνθρωποι ξυπνούν σοκαρισμένοι - ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας και ξαφνικά κάτι μας κτύπησε το Φεβρουάριο και όλα αναποδογυρίζουν", δήλωσε ο Kerry Craig, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στη JPMorgan Asset Management της Μελβούρνης, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. "Είχα ένα κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων από πελάτες" που αναρωτιούνται "τι στην ευχή έχει συμβεί", είπε τηλεφωνικά. 

Όπως και με τα αεροπορικά δυστυχήματα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση οι εμπειρογνώμονες επικαλούνται μια συρροή παραγόντων, που ξεκινούν από τις ανησυχίες για την πορεία των αυξήσεων επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κι εκτείνονται ως τον γρήγορο περιορισμό των συναλλαγών, με κύρια αιτία τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές.

Ακολουθεί μια επιλογή αυτών των παραγόντων:

Διογκωμένες αποδόσεις στα ομόλογα

Τα μακροχρόνια αμερικανικά κρατικά ομόλογα αντιστάθηκαν πεισματικά στην πίεση για μεγάλη υποχώρηση, αφ' ότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) εγκαινίασε την περιοριστική νομισματική πολιτική το 2015. Το αφήγημα ήταν ότι με μια οικονομία με ανάπτυξη και χωρίς πληθωρισμό, το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει χαμηλό. Και αυτό ήταν που εκτίναξε τις μετοχές προς τα πάνω. Στη συνέχεια, οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να εμφανίζονται υψηλότερα τον περασμένο μήνα. Μερικοί προειδοποίησαν ότι εάν οι αποδόσεις των 10ετών ξεπεράσουν το 2,6%, αυτό θα σήμαινε πρόβλημα για τις μετοχές. Είχαν δίκιο.

Ο παράγων FED

Πίσω από την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα είναι μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές για την πολιτική της Fed. Για μια μεγάλη περίοδο του τρέχοντος κύκλου περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές αισθάνθηκαν άνετα με την ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματούσε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο, διατηρώντας το σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό, τι στο παρελθόν - επειδή οι βραδύτεροι ρυθμοί αύξησης θα κρατούσαν χαμηλά τον πληθωρισμό.

Στη συνέχεια, μειώθηκαν οι φόροι κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ακριβώς όπως η οικονομία επεκτάθηκε κατά μέσο όρο 3%, μέσα στα τρία τελευταία τρίμηνα του 2017. Η έκθεση της αμερικανικής απασχόλησης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ανέφερε ότι τα κέρδη αυξάνονται - οδηγώντας ενδεχομένως τον πληθωρισμό σε άνοδο. Αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή της φρουράς στην ηγεσία της Fed, έθεσε το όλο ζήτημα του κατά πόσον οι διαμορφωτές πολιτικής θα σταματούσαν περίπου στο 3%.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.