Πρωτοπόροι! Στην Ισπανία ετοιμάζουν οργανωμένη παραλία για αντικαπνιστές - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Πρωτοπόροι! Στην Ισπανία ετοιμάζουν οργανωμένη παραλία για αντικαπνιστές

Παραλίες «ελεύθερες από καπνό», φωτογραφία: pixabay

Πρωτοπόρος στον αντικαπνιστικό αγώνα θέλει να αναδειχθεί η τοπική κυβέρνηση της ισπανικής επαρχίας της Μούρθια.

Στο πλαίσιο του στόχου της το 2025 να μην ξεπερνά το 5% το ποσοστό του πληθυσμού της που καπνίζει (σήμερα είναι 28%), σκέφτεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο από οργανωμένες παραλίες όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα, σύμφωνε με την ιστοσελίδα La Cronica.

Στην παρουσίαση των στόχων του προγράμματος Μούρθια 2025 Αυτόνομη Περιοχή Ελεύθερη από Καπνό, ο τοπικός υπεύθυνος Υγείας Μανουέλ Βιλιέγας, δήλωσε πως προσωπικά τάσσεται υπέρ της επέκτασης της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλες της παραλίες της περιοχής, όμως παραδέχθηκε πως αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το πράξει.

Μολαταύτα, πρόσθεσε πως η τοπική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις δημαρχίες της περιοχής και πως από αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχουν παραλίες «ελεύθερες από καπνό». Για να επιτευχθεί τούτο, πρόσθεσε ο ίδιος, θα απαιτηθεί η συνεργασία και η «συνυπευθυνότητα» όλης της κοινωνίας, καθότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει το κάπνισμα στους χώρους της κάθε παραλίας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η τοπική Βουλή είχε εγκρίνει σχετικό αίτημα των αντιπροσώπων του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) για την λειτουργία οργανωμένων παραλιών όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα.
Απαριθμώντας τα τόσα όργανα και λειτουργίες του οργανισμού για τα οποία το κάπνισμα αποτελεί τον υπ’ αριθ. ένα παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου, ο Βιλιέγας τόνισε πως «βρισκόμαστε ενώπιον ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας και προς τούτο η δράση της τοπικής κυβέρνησης απέναντι στο κάπνισμα κρίνεται αναγκαία, αναπόδραστη και άμεση».

«Το κάπνισμα σκοτώνει πολλούς περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι το AIDS, τα παράνομα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα και τα οινοπνευματώδη μαζί» επεσήμανε ο Βιλιέγας.
Επιπλέον, «τα στοιχεία είναι αμείλικτα: ο καπνός μειώνει κατά 10 χρόνια τον μέσο όρο για το προσδόκιμο ζωής και οι μισοί καπνιστές χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του εθισμού τους αυτού, το ένα τρίτο εξ αυτών από καρκίνο», υπογράμμισε.


Το λιμάνι της Μούρθια

Στην περιοχή της Μούρθια εκτιμάται πως το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, περίπου 2.750 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή από αιτίας που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης που σχεδιάζει να δρομολογήσει η Μούρθια θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: την κοινωνική κι εκπαιδευτική δράση, την επιβοηθητική συνδρομή και το θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο του πρώτο άξονα προβλέπονται εκστρατείες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα, με την δημιουργία Αθλητικών Κέντρων όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα και στους ανοικτούς χώρους, οργανωμένων παραλιών «ελεύθερων από καπνό» και το πρόγραμμα Argos για την πρόληψη του καπνίσματος, της κατανάλωσης οινοπνευματωδών και κάνναβης από εφήβους.

Στο δεύτερο σκέλος εντάσσονται οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας που θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς όπως τόνισε ο Βιλιέγας «οι επαγγελματίες της υγείας έχουμε μία δημόσια ευθύνη απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας της εποχής μας, όπως ακριβώς έχουν και οι καθηγητές απέναντι στους μαθητές τους».

Στην επιβοηθητική συνδρομή θα ενταχθούν υπηρεσίες στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Απεξάρτηση από το Κάπνισμα και η λειτουργία προγραμμάτων κατά του καπνίσματος για ανθρώπους που έχουν εισαχθεί στα δημόσια κι ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, που διαβιώνουν σε ευαίσθητες περιοχές, ή στο ευρύτερο υγειονομικό περιβάλλον για τη διαχείριση του προβλήματος του παθητικού καπνίσματος.

Πηγή: El Publico, La Cronica/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.