Υπάρχει πραγματικά ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Τι λένε οι ψυχολόγοι - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Υπάρχει πραγματικά ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Τι λένε οι ψυχολόγοι

Υπάρχει πραγματικά ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Τι λένε οι ψυχολόγοι

Παρόλο που αυτή η διαπίστωση μπορεί να στεναχωρήσει τους ακραία ρομαντικούς, οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά δεν είναι τίποτα άλλο από τη φυσική έλξη ωραιοποιημένη. Δεν έχει καμία σχέση με το πάθος ή τον έρωτα, όπως πολλοί πιστεύουν.

«Είναι περισσότερο η επιθυμία μας να ζήσουμε τον έρωτα, παρά ένα έντονο πάθος ή μια αγάπη» ανέφεραν οι επιστήμονες.

Όταν θεωρούμε κάποιον ελκυστικό, παραβλέπουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του και οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ίσως και αυτό συμβάλλει στη δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι ερωτευτήκαμε κάποιον με την πρώτη ματιά.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ελάχιστοι ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι τον έχουν βιώσει. Ήταν «ακραίες αποκλίσεις», όπως αναφέρθηκε.


Παράλληλα, δεν βρέθηκε κανένας που να έχει ερωτευτεί με την πρώτη ματιά και να ήταν αμοιβαία τα συναισθήματα και για τον άλλον.

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι λένε ότι το έχουν ζήσει μόνο μια φορά στη ζωή τους.

«Το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές αυτό το συναίσθημα είναι μονόπλευρο, αποδεικνύει ότι τα ζευγάρια δημιουργούν ασυνείδητα μια πλαστή ανάμνηση ότι ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν» εξήγησαν.

«Αυτός που ένιωσε τη φυσική έλξη πιο έντονα στην αρχή της γνωριμίας, συνήθως πείθει το σύντροφό του, ότι το ένιωσε και εκείνος. Αυτό πολλές φορές ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα ζευγάρια είναι προκατειλημμένα υπέρ της σχέσης τους.»


Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από προηγούμενες έρευνες, που έδειξαν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά, είναι μια αυταπάτη, μια πλαστή ανάμνηση που κατασκευάζουν τα ζευγάρια για να ενισχύσουν τη σχέση τους. Ουσιαστικά, πιστεύουν ότι η γνωριμία τους δεν ήταν τυχαία, γι’ αυτό και κατέληξε στη σχέση που έχουν τώρα. Έχουν τη ψευδαίσθηση ότι αυτό που νιώθουν τώρα είναι το ίδιο με αυτό που ένιωσαν στην αρχή.

Όταν η γνωριμία καταλήξει σε σχέση, πιστεύουν ότι γνώριζαν εξαρχής το αποτέλεσμα γιατί το «ένιωσαν με την πρώτη ματιά». Αν δεν καταλήξει όμως, σε σχέση, δεν παραδέχονται ότι ένιωσαν έτσι, πιθανότατα γιατί η έλξη που αισθάνθηκαν, δεν είχε ανταπόκριση.Παρ’ όλα αυτά, οι ψυχολόγοι δεν θεωρούν ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό, καθώς τα ζευγάρια που έλεγαν ότι ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, ήταν πιο αγαπημένα και είχαν περισσότερο πάθος.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Groningen στην Ολλανδία και συμμετείχαν 396 εθελοντές. Αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων που είπαν ότι είχαν ερωτευτεί με την πρώτη ματιά, ήταν άνδρες. 

Είναι περισσότερο ρομαντικοί ή απλώς ενθουσιάζονται πιο εύκολα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.