Πώς συνδέεται ο καρκίνος του εγκεφάλου με την υψηλή μόρφωση - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Πώς συνδέεται ο καρκίνος του εγκεφάλου με την υψηλή μόρφωση

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκινος του εγκεφαλου

Η απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου και γενικότερα το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου και ιδίως γλοιώματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αμάλ Κχανολκάρ του University College του Λονδίνου (UCL) και του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4,3 εκατομμύρια άτομα που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1911-1961.

Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν μεταξύ 1993 και 2010 αναφορικά με το κατά πόσο ανέπτυξαν όγκο στον εγκέφαλο, σε σχέση με μια σειρά παράγοντες (εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα κ.ά.). Στη διάρκεια της μελέτης 5.735 άνδρες και 7.101 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του εγκεφάλου.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με πανεπιστημιακή μόρφωση είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλοίωμα -μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στα βοηθητικά γλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου- σε σχέση με όσους είχαν βγάλει μόνο Γυμνάσιο.

Ακόμη μεγαλύτερος (23%) ήταν ο κίνδυνος για τις γυναίκες πανεπιστημιακής μόρφωσης. Οι ίδιες κινδύνευαν επίσης περισσότερο (16%), σε σχέση με τις γυναίκες με γυμνασιακή μόρφωση, για την εμφάνιση μηνιγγιώματος, ενός καλοήθους όγκου του εγκεφάλου.

Αλλά, εκτός από την ανώτερη μόρφωση, και το ανώτερο εισόδημα φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες) με μεγαλύτερο εισόδημα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο γλοιώματος.

Επίσης, οι άνδρες ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι είχαν διευθυντικά καθήκοντα, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για γλοίωμα, σε σε σχέση με όσους έκαναν χειρωνακτικά επαγγέλματα, ενώ για τις γυναίκες επαγγελματίες και στελέχη ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος (26%).

Οι ανύπαντροι φαίνεται να έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο από ό,τι οι παντρεμένοι, έχουν όμως μεγαλύτερο κίνδυνο για μηνιγγίωμα. Κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τις ανύπαντρες γυναίκες σε σχέση με τις παντρεμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.