Γερμανία: Oι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας ζητούν να αμείβονται κανονικά! - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Γερμανία: Oι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας ζητούν να αμείβονται κανονικά!

Σχετική εικόνα

Ο τζίρος στις φυλακές της Βαυαρίας άγγιξε πέρυσι τα 41,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι κρατούμενοι λαμβάνουν από 9,87 έως 16,44 ευρώ την ημέρα.

Τον κατώτατο μισθό ζητούν έγκλειστοι και συνδικάτα!!!

Ο Σεμπάστιαν Στάιν προσπαθεί να συνδέσει ένα κίτρινο καλώδιο σε έναν ηλεκτρικό πίνακα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές του Κάισχαϊμ στη Βαυαρία. Ο Σεμπάστιαν, το πραγματικό όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ, εργάζεται εδώ και δυο χρόνια στα εργαστήρια των φυλακών. Στο συγκεκριμένο τμήμα απασχολούνται 15 φυλακισμένοι, οι οποίοι παράγουν ηλεκτρικούς πίνακες για μια εταιρεία κατασκευής ασανσέρ.

Είναι πολλοί οι έγκλειστοι στις γερμανικές φυλακές που συνεισφέρουν στη γερμανική οικονομία. Στο Ζάαρλαντ, για παράδειγμα, η πλειονότητα των κρατουμένων εργάζεται και προμηθεύει με διάφορα προϊόντα την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπλοΐα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου. Στις φυλακές της Κάτω Σαξονίας το 33% του τζίρου προέρχεται από παροχή εργασίας κρατουμένων σε διάφορες εταιρείες.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όλες τις παραγγελίες» λέει ο Πέτερ Λαντάουερ, διευθυντής των φυλακών στο Κάισχαϊμ. Και οι παραγγελίες που δέχονται είναι πράγματι πολλές και προέρχονται από διάφορους κλάδους. Από τσαγκαράδικα, κλειδαράδικα, φυτώρια, αλλά και πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις. Ο συνολικός τζίρος στις φυλακές της Βαυαρίας άγγιξε πέρυσι τα 41,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κρατούμενοι αμείβονται με 9,87 έως 16,44 ευρώ την ημέρα. Από το είδος της εργασίας όμως εξαρτάται και το ύψος της αμοιβής, το οποίο διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο.Αίτημα αμοιβής με το κατώτατο ωρομίσθιο«Εξαιρετικά λίγα χρήματα» δηλώνει η Μαρτίνα Φράνκε από τη νομικά μη αναγνωρισμένη Οργάνωση Φυλακισμένων – Παγγερμανικό Συνδικάτο. Η οργάνωση που ιδρύθηκε το 2014 στις φυλακές Τέγκελ στο Βερολίνο ζητά οι κρατούμενοι να αμείβονται με το κανονικό κατώτατο ωρομίσθιο που ανέρχεται στα 8,84 ευρώ την ώρα.

Η απασχόληση, η εκπαίδευση και η εργασιοθεραπεία θα πρέπει να ανοίγουν τον δρόμο για την αγορά εργασίας. Η στέρηση της ελευθερίας είναι ποινή και η εργασία δεν σχετίζεται με την επιβαλλόμενη ποινή, επιχειρηματολογούν όχι μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και το συνδικάτο Verdi.

417 εκατομμύρια ευρώ κόστισαν στη Βαυαρία οι φυλακές τον περασμένο χρόνο και ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο κράτος ημερησίως 104 ευρώ. Στο Αμβούργο μάλιστα οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το κόστος ανέρχεται στα 132 ευρώ την ημέρα. Το ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της διαμονής στους στις φυλακές είναι αυτονόητο, λέει ο Πέτερ Λαντάουερ, διευθυντής των φυλακών στο ΚάισχαΪμ. Προσθέτει πως η εργασία στις φυλακές δεν είναι απλή υπόθεση.

Πολλοί από τους έγκλειστους θα πρέπει πρώτα να συνηθίσουν να σηκώνονται νωρίς και στη συνέχεια να εργάζονται για 8 συνεχόμενες ώρες. Η παραγωγή δεν μπορεί να έχει ρυθμούς όπως σε μια κανονική επιχείρηση, και αυτό γιατί οι φυλακισμένοι έχουν συναντήσεις με θεραπευτές, πνευματικούς ή χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Σίγουρα πάντως η εργασία είναι μια από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για να τους βοηθήσει στην επανένταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.