Το ΔΝΤ θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα - Ζητά μείωση αφορολόγητου και συντάξεων από 1.1.2019 - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Το ΔΝΤ θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα - Ζητά μείωση αφορολόγητου και συντάξεων από 1.1.2019


«Η αντιμετώπιση της "κληρονομιάς" που αφήνει η ελληνική κρίση μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί» ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης πηγές της Κομισιόν. Στα καυτά θέματα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριέλαβαν το χρέος, το ύψος της ανεργίας και τα κόκκινα δάνεια που επιβαρύνουν τις τράπεζες. 

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1.1.2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα. Στο σημείο αυτό τόνισαν τη διαφωνία της Κομισιόν που πιστεύει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και ότι δεν απαιτείται εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για τη ψηφισμένη ενεργοποίηση του μέτρου το 2020. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι ίδιες πηγές στην «ανάγκη αποεπένδυσης στη ΔΕΗ» κάνοντας μνεία στο εν εξελίξει ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. 
Για το ΔΝΤ είπαν ότι εμφανίζεται να «βιάζεται» και να «θέλει» να μπει στο πρόγραμμα (come onboard) αλλά σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν έχει κλειδώσει ακόμη (it is not a done deal).

«Καρφιά» για το Δημόσιο 
Ενόψει των «εκλογικών κύκλων» στην Ελλάδα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ρίσκο που τις απασχολεί είναι ότι «η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη» σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι «κατεστημένα συμφέροντα» θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια. 

Όχι τους φίλους των Υπουργών 
Τα μηνύματα για το Δημόσιο δεν σταμάτησαν εκεί.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν:

- «Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική». Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν τόνισαν: «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly), είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του Υπουργού».

Χρέος, ανταγωνιστικότητα και (ίσως) προληπτική γραμμή 
Από τα υπόλοιπα σκέλη της ενημέρωσης ξεχώρισαν τα εξής σημεία, σύμφωνα πάντα με πηγές της Κομισιόν το πρωί της Τετάρτης:

- Η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τροχιάς» για να βγει από το πρόγραμμα. 

- Η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε χαμηλές θέσεις στους πίνακες ανταγωνιστικότητας λόγω των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα που προέρχονται συχνά από τα υπουργεία και τη Δικαιοσύνη. 

- Είναι ανοιχτό το ζήτημα εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή πλευρά από τα 27 δισ. που θα μείνουν «αχρησιμοποίητα» από το αρχικό πακέτο των 86 δισ. του τρίτου δανειακού προγράμματος (μνημονίου). 

- Η Κομισιόν μελετά ένα σχήμα επιστροφής των κερδών ANFAs και SMPs (δηλαδή των που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων στο παρελθόν). Με βάση το σχήμα που μελετάται το ποσό αυτό των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επιστραφεί με ρυθμό 1 δισ. το χρόνο με βάση κάποιες προϋποθέσεις αλλά τα χρήματα θα δίνονται αποκλειστικά για αναπτυξιακούς σκοπούς. 

- Οι Βρυξέλλες είναι κατά της παράτασης του προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής. Για τη γραμμή εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ως ασφαλιστική δικλείδα αλλά σημειώνουν ότι αν επιβληθεί στην ελληνική πλευρά μπορεί να προκαλέσει «πολιτική αστάθεια» και να υπονομεύσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. 

Συμπερασματικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι μόνο αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι καλές τους επόμενους 3-4 μήνες «τότε ίσως να πρέπει να συμβεί». 

-Το βασικό σενάριο των Βρυξελλών είναι το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) που ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και να αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019. Η τελευταία δόση από την τέταρτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,7 δισ. ευρώ. 

-Τα μέτρα που συζητούνται για το χρέος περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων και ενδεχομένως νέα αναβολή της πληρωμής επιτοκίων.

-Το μόνο κενό που βλέπουν οι Βρυξέλλες σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών (policy gap) με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος είναι ο τομέας της ενέργειας. 

-Η πλευρά της Επιτροπής εκτιμά ότι είναι «στον αέρα» η εκτίμηση του ΔΝΤ σε παλαιότερη έκθεσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.

Ανέφικτη η bad bank 
Σημειώθηκαν επίσης τα εξής:

-Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να πάμε στο μοντέλο της «κακής τράπεζας» (bad bank) για το εγχώριο σύστημα πηγές της Κομισιόν ανέφεραν: «Δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτό το σενάριο της κακής τράπεζας. Δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». 

- Ο λόγος που οι Βρυξέλλες είναι αισιόδοξες ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα είναι η συνειδητοποίηση πως αν η κυβέρνηση καθυστερήσει το κόστος θα είναι μεγάλο. Υπάρχουν ακόμη ιδεολογικά ζητήματα γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσαν μεταξύ άλλων οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.