Πώς οι Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες (9 Μαρτίου) έσωσαν ένα ολόκληρο χωριό - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Πώς οι Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες (9 Μαρτίου) έσωσαν ένα ολόκληρο χωριό


Στα 1905, ο Μαντέμ αγάς της Στρατονίκης έστειλε στο χωριό [Γομάτι Χαλκιδικής] Τούρκους στρατιώτες για να πάρουν τους άνδρες να δουλέψουν στα μεταλλεία της περιοχής. Οι κάτοικοι του χωριού, στην αντίδραση τους να μην δουλέψουν στον Τούρκο, σκότωσαν τους στρατιώτες. Η διαταγή του Σουλτάνου ήταν να καεί το χωριό για τιμωρία. Ξεκίνησε στρατός από Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό. Όταν πλησίασαν στο χωριό ο αξιωματικός σα ν’ άλλαξε γνώμη και είπε:

– Είναι πολύ σκληρή αυτή η τιμωρία.

Στο χοροστάσι του χωριού συγκέντρωσε όλους τους κατοίκους, οι οποίοι περίμεναν την τιμωρία τους, αλλά αντί για κακό τους ρώτησε.

– Ποια είναι η Εκκλησία στην αρχή του χωριού;

– Οι Σαράντα Μάρτυρες, του απάντησαν.

– Μπορεί να είμαι Τούρκος, αλλά κατάγομαι από τη Σεβάστεια, το μέρος που μαρτύρησαν οι Άγιοι Τεσσαράκοντα. Η μάνα μου δεν έκανε παιδιά και έταξε στους Αγίους και αυτοί της έδωσαν εμένα και μ’ έταξε σ’ αυτούς. Να ξέρετε, οι προστάτες μου Άγιοι, αυτοί σας έσωσαν και σας προστάτεψαν. Εκεί, κοντά στην εκκλησία άλλαξα γνώμη.

Πήγε στο Ναό και προσκύνησε και οι χωριανοί μαζί του ευχαρίστησαν τους Αγίους για το μεγάλο θαύμα και το πως το Γομάτι σώθηκε. Λένε οι παλιοί πως έβγαλε από το πουγγί του ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα και το αφιέρωσε στην εικόνα των Αγίων – κάποιοι κάποτε το έκλεψαν. Μετά τη διάσωση του χωριού, οι Άγιοι έγιναν οι πολιούχοι και προστάτες του.

Βίος των Αγίων

Και οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου. Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι σαράντα συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα (στη Σεβάστεια). Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και αξιώματα, για να αρνηθούν την πίστη τους. Τότε ένας από τους σαράντα, ο Κάνδιδος, απαντά: «Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Άλλ' ο Χριστός, στον όποιο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον καθένα άρχοντα πρέπει να του προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι' αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δεν ζημιώνουμε το κράτος, αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη πού μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;» Ο Αγρικόλας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν. Οπότε, μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, τους ρίχνουν στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Αλλά αυτοί ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα».

Ενώ προχωρούσε το μαρτύριο, ένας μόνο λιποψύχησε και βγήκε από τη λίμνη. Τον αντικατέστησε όμως ο φρουρός (Αγλάιος), που είδε τα στεφάνια πάνω από τα κεφάλια τους. Ομολόγησε το Χριστό, μπήκε στη λίμνη και μαζί με τους 39 παίρνει και αυτός το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού μισοπεθαμένους τους έβγαλαν το πρωί από τη λίμνη και τους συνέτριψαν τα σκέλη. Τα μαρτυρικά λείψανα ευρέθησαν από τους Χριστιανούς σε κάποιο γκρεμό, όπου είχαν συναχθεί κατά θεία οικονομία και ενταφιάσθηκαν με ευλάβεια.


Από το βιβλίο του Ιερομόναχου Αναστασίου, “Από το Σεπτέμβριο ως τον Αύγουστο – Εορτές και πανηγύρεις στο Γομάτι” και τον Ορθόδοξο Συναξαριστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.