Στοιχεία-φωτιά για μίζες σε βαλίτσες σε κρατικούς αξιωματούχους για τα έργα στο Μετρό - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Στοιχεία-φωτιά για μίζες σε βαλίτσες σε κρατικούς αξιωματούχους για τα έργα στο Μετρό

Αποτέλεσμα εικόνας για μετρο μιζες

Στοιχεία – φωτιά για μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους αλλά και για προμήθεια στα πολιτικά κόμματα για την υλοποίηση του έργου του Μετρό στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2003 – 2007, βρίσκονται πλέον στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. 

Τα συγκεκριμένα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας από τις γερμανικές αρχές και βάση αυτών ασκήθηκαν ήδη συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για κακουργηματική κατηγορία σε βάρος δυο προσώπων.

Μοιράζονταν σε βαλίτσες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών αρχών, οι μίζες προς κρατικούς αξιωματούχους ανέρχονταν στο ποσό των 370.000 ευρώ(!) και ...μοιράζονταν σε βαλίτσες, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας από 5 έως 7% που διοχετεύονταν προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Τα παραπάνω προκύπτουν από καταθέσεις, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που συνέλεξαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές και τα οποία διαβίβασαν στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία «Αττικό Μετρό».

Μετά την αποστολή των σημαντικών αυτών στοιχείων βασικό ζητούμενο για τις ελληνικές δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα για τον ανακριτή Διαφθοράς που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, είναι να εντοπιστούν τα πρόσωπα που κατέληξαν οι μίζες με στόχο να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Οι καταβολές των χρημάτων, τα κόμματα και ο μάρτυρας – κλειδί

Ο ασκός του Αιόλου για την αποκάλυψη των νέων στοιχείων άνοιξε με κατάθεση που έδωσε στις γερμανικές δικαστικές αρχές συγκεκριμένο πρόσωπο, διευθυντικό στέλεχος εταιρείας που είχε συμμετοχή στην υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή του Μετρό στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, οι καταβολές των «μαύρων» χρημάτων στην Ελλάδα φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου ), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Ακόμη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και την κατάθεση του διευθυντικού στελέχους, η εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω ενός προσώπου. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο ο μάρτυρας κατονομάζει με κωδική ονομασία στην κατάθεσή του, είχε ανοίξει μάλιστα και τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα για να ...μοιράζει τις μίζες.

Ωστόσο, ο λογαριασμός αυτός έκλεισε και τελικά τα χρήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών αρχών, δόθηκαν στους κρατικούς αξιωματούχους σε μετρητά. Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται στην Ελλάδα και μετά τη διαβίβαση των νέων στοιχείων η εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος δύο προσώπων εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Πρόκειται για πρόσωπα που κατηγορούνται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.