Απροστάτευτοι στο διαδίκτυο οι πολίτες που καταγγέλλουν το δημόσιο - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Απροστάτευτοι στο διαδίκτυο οι πολίτες που καταγγέλλουν το δημόσιο


Ήταν μόλις πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 όταν ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης επικροτούσε την πολύτιμη συνεισφορά των πολιτών στον εντοπισμό φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Πράγματι. 

Η συνεισφορά των πολιτών ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη καθώς χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Ελλάδα εξέθεταν καθημερινά στον ιστότοπο του ΣΕΕΔΔ, www.seedd.gr περιστατικά διαφθοράς και αδιαφάνειας που είχαν ως θύματα είτε τους ίδιους είτε στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο της χώρας. Η διαδικασία ήταν απλή: σύνδεση με τον παραπάνω ιστότοπο του ΣΕΕΔΔ, συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων, σύνταξη της καταγγελίας και υποβολή. Κάπου εκεί ο καταγγέλλων θεωρούσε ότι η αποστολή του στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος είχε εκτελεσθεί χωρίς ο ίδιος να κινδυνεύει από κάτι. 

Πως κανείς άλλος, πέρα από τους επιθεωρητές-ελεγκτές δημόσιας διοίκησης δεν επρόκειτο ποτέ να μάθει από ποιον προήλθε η ευαίσθητη και ταυτόχρονα σοβαρή καταγγελία του... 


Λάθος. Μέγα λάθος, καθώς ήταν ήταν μόλις χθες, όταν ο κ. Κασσαβέτης και το team του πήραν πρέφα ότι όλο το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων του ΣΕΕΔΔ, εκεί δηλαδή όπου αποθηκεύονται ηλεκτρονικά οι καταγγελίες και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κάθε καταγγέλλοντος, ήταν προσβάσιμο στους πάντες με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο χωρίς καν να απαιτείται κωδικός πρόσβασης! Για να δεις ποιος κατήγγειλε τι αρκούσε μόνο να πληκτρολογήσεις στην μηχανή αναζήτησης του Google τη φράση “ΣΕΕΔΔ καταγγελίες”! Το site του ΣΕΕΔΔ δεν προστατευόταν από κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας θέτοντας κατά συνέπεια σε μεγάλο κίνδυνο τον οιοδήποτε αποφάσιζε να καταγγείλει κάτι ή κάποιον. 

Έτσι, ένας πολίτης ο οποίος έπαιρνε την απόφαση να καταγγείλει στην εν λόγω ιστοσελίδα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά όπως κυκλώματα που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, προσλήψεις με πλαστά πτυχία, “μιλημένες” αναθέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ, απάτες σε βάρος του δημοσίου κ.ο.κ. έμπαινε αυτομάτως και χωρίς να το γνωρίζει σε κατάσταση κινδύνου, καθώς μπορούσε ο καθένας να ανακαλύψει μέσα από ένα απλό γκουγκλάρισμα τόσο την καταγγελία του όσο και τα προσωπικά του στοιχεία _ ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και διεύθυνση οικίας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου _ που συνόδευαν την τελευταία. 

Τι κι αν στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταγγέλλοντες τόνιζαν στις αναφορές τους προς το ΣΕΕΔΔ ότι τα προσωπικά τους στοιχεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρεύσουν διότι κινδυνεύει η θέση τους ενίοτε και η ζωή τους.

Οι παραπάνω παρακλήσεις αποτελούσαν ψιλά γράμματα μέσα στην χοντρή ανοησία των υπευθύνων οι οποίοι αγνοούσαν παντελώς πως πριν ακόμη μία καταγγελία φτάσει για έλεγχο σε κάποιον ανακριτικό υπάλληλο του ΣΕΕΔΔ, η τελευταία, βρισκόταν ήδη δημοσιευμένη στο διαδίκτυο! Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι εύλογο: 

Πώς μπορείς να εμπιστευθείς κάποιον που σου υπόσχεται ότι θα πατάξει το τέρας της διαφθοράς με την βοήθειά σου την ίδια στιγμή που σε “καρφώνει” στους “δημιουργούς” του εν λόγω τέρατος; Η απάντηση, στους υπευθύνους μαζί με την ντροπή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.