Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκινος του μαστου

Περίπου μία στις έξι γυναίκες (17%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού έχουν πάει στο γιατρό τους με ένα σύμπτωμα, που δεν είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο (το οποίο είναι και το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα), σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε το 2016 από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ – γράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός εξειδικευμένος στις παθήσεις μαστού, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας.

Με αφορμή αυτή την έρευνα επισημαίνω το πόσο τραγικό είναι, να μην είναι γνωστά ακόμη και στις μέρες μας, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί ο καρκίνος στο μαστό.

Τα συμπτώματα του μαστού (εκτός από ένα ψηλαφητό ογκίδιο), μπορεί να είναι ανωμαλίες στη θηλή (εισολκή-τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα), πόνος στο στήθος, αλλαγή της χροιάς του δέρματος, έλκος στο δέρμα του μαστού, ανωμαλία στο σχήμα του μαστού, ερυθρότητα ή φλεγμονή του μαστού.

Ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία περισσότερων από 2.300 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού στην Αγγλία το 2009/10 και βρήκαν ότι, αν και οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού απευθύνθηκαν σε γιατρό γρήγορα, εκείνες με συμπτώματα άλλα εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου καθυστέρησαν να δουν τον γιατρό τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο.

“Οι γυναίκες με δύο συμπτώματα (ψηλαφητό ογκίδιο και κάποιο άλλο σύμπτωμα) επίσης καθυστέρησαν να απευθυνθούν σε γιατρό…”

Οι γυναίκες που παρουσίασαν μια εξέλκωση του μαστού, ανωμαλίες στη θηλή, φλεγμονή του μαστού ή πρησμένο χέρι/μασχάλη, ή και πόνο στη μασχάλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να περιμένουν περισσότερο από τρεις μήνες για να απευθυνθούν σε γιατρό.

Υπάρχουν περισσότεροι από 53.600 καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και 11.400 θάνατοι από αυτή τη νόσο ετησίως.

Η έρευνα δείχνει ότι…

περίπου μία στις έξι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού έχει άλλα συμπτώματα, εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου. Αυτές οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν να πάνε στο γιατρό σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο.

Θέλω να τονίσω λοιπόν την σημασία που έχει να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι το ψηλαφητό ογκίδιο δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού και υπογραμίζει τη σημασία που έχει το να απευθυνθείτε στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, όταν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα στο στήθος σας.

“Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου πραγματικά είναι το κλειδί της επιτυχίας και βοηθάει στο να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης“

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, πολύ συχνά, οι γυναίκες με συμπτώματα καρκίνου του μαστού καθυστερούν να δουν τον γιατρό τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει είτε επειδή οι άνθρωποι απλά αγνοούν ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορα συμπτώματα, είτε ότι είναι σημαντικό να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί γρήγορα ένα πλάνο θεραπείας.

Επομένως οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης πρέπει να αυξηθούν έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν πώς να εντοπίζουν τα συμπτώματα και πότε να πάνε σε έναν γιατρό.


Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society. 


(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.