Μια βόλτα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με παιδιά - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Μια βόλτα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με παιδιά

Μια βόλτα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με παιδιά

Όταν ιδρύθηκε το νέο ελληνικό κράτος, η περιοχή που βρίσκεται σήμερα η οδός Σταδίου ήταν γεμάτη ρέματα. Μάλιστα, υπήρχαν και δυο ξύλινα γεφύρια για να περνάει ο κόσμος απέναντι! Ο αρχικός σχεδιασμός όριζε ότι η οδός Σταδίου θα κατέληγε κατευθείαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (εξ’ ου και το όνομά της), αλλά η Βασίλισσα Αμαλία είχε τα δικά της σχέδια και ο Βασιλικός Κήπος την «έκοψε» στο Σύνταγμα. Ο δρόμος φωτίστηκε με τόξα με μπεκ γκαζιού, η Βασίλισσα τον στόλισε με ακακίες και πιπεριές, ενώ κυκλοφορούσε ένα «παιδικό» ιππήλατο τραμ.

Η Σταδίου απέκτησε μεγάλη σημασία όταν στεγάστηκε στο σημερινό Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το κοινοβούλιο. Όλοι οι πανηγυρισμοί και οι διαδηλώσεις κατέληγαν –όπως άλλωστε και σήμερα- στη Βουλή. Όταν το κοινοβούλιο μεταφέρθηκε στα Ανάκτορα, τη σημερινή του στέγη, στην παλιά Βουλή στεγάστηκε το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, που συγκεντρώνει την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: την περίοδο της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, την Επανάσταση του 1821, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους και κατ’ επέκταση την πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα. 

Με αφορμή την 25η Μαρτίου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχετε δύο ευκαιρίες να το επισκεφτείτε. Το Σάββατο διοργανώνεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παιδικό εργαστήριο χειροτεχνίας για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών με θέμα την ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού…», όπου παρουσιάζονται φιγούρες playmobil ντυμένες με παραδοσιακές ελληνικές στολές. Ο ηθοποιός και μουσικός Jerome Kaluta θα διαβάσει το παραμύθι «Τα Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου και στη συνέχεια τα παιδιά θα κατασκευάσουν, με απλά υλικά και με την καθοδήγηση συνεργατών του Μουσείου, μικρές κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές. Την Κυριακή, οι «Βόλτες στην Πόλη» πραγματοποιούν μια ξενάγηση για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, κατά την οποία μπορείτε να περιηγηθείτε στη συλλογή του μουσείου και έτσι, νοερά, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 
Μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την ξενάγηση, μπορείτε να γευματίσετε άνετα με παιδιά:
• Στο City Link στη Στοά Σπύρου Μήλιου, που πριν ακόμα γίνει κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ήταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. 
• Στην αυλή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου φιλοξενήθηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία μέχρι να φτιαχτεί το παλάτι. 
• Στη Στοά Κοραή, όπου υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφέ (και μαγαζί με παιδικά παιχνίδια για να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις «προκλήσεις» της βιτρίνας). 

Info
Σάββατο 17 Μαρτίου, 11:00 π.μ.: Με φορεσιές ενός παλιού καιρού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 210-3237315 (εσωτ. 109 & 107) στις κκ. Α. Κάνδια και Ρ. Κατσιμάρδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.nhmuseum.gr.

Κυριακή 18 Μαρτίου, 11:00 π.μ.: Ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από τις «Βόλτες στην Πόλη». Για πληροφορίες σχετικά με την ξενάγηση, επισκεφτείτε τη σελίδα www.voltes.city

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook.

Ελένη Φωτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.