Έλληνες στρατιωτικοί: Ένα σύνηθες περιστατικό που μπορεί να κρατήσει... 15 χρόνια - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 8 Απριλίου 2018

Έλληνες στρατιωτικοί: Ένα σύνηθες περιστατικό που μπορεί να κρατήσει... 15 χρόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για ellhnew strativtiko;i

Είχαν περάσει μόνο λίγες ώρες από τον μίνι – ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όταν έγινε ευρέως γνωστή η σύλληψη δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, καθώς είχαν εισέλθει σε τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνέχεια, επρόκειτο για ένα περιστατικό που συμβαίνει συχνά πυκνά στα σύνορα. Συνήθως λύνεται με... μια κούτα τσιγάρα. Όχι όμως και τώρα.

Οι αρχικές δηλώσεις τόσο του νέου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, υποβάθμιζαν το γεγονός, μιλώντας για άμεση επιστροφή των δυο στρατιωτικών. Διαψεύστηκαν τόσο από την ίδια την ζωή, όσο και από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τρελό» λέγοντας -μάλλον καθ' υπερβολή- πως η κράτησή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 χρόνια.

Η αρχή της «οδύσσειας» των δυο στελεχών

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την πιο επίσημη δυνατή πηγή, το γεγονός έχει ως εξής: «Στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δυο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος». Το ελληνικό Επιτελείο, ενημέρωνε τότε (2 Μαρτίου) πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και πως οι διαδικασίες επανόδου τους στην Ελλάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη. Μιλούσαν μάλιστα για «τυπικές διαδικασίες» που «ολοκληρώνονται στην Αδριανούπολη».

Οι κατά το ΓΕΣ «τυπικές διαδικασίες» βέβαια, δεν μοιάζουν τελικά να ήταν και τόσο... τυπικές.

Η αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη

Σχεδόν άμεσα ξεκαθαρίστηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη, πως το περιστατικό δεν θα αντιμετωπιστεί σαν «τυπικό». Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν.

Η τουρκική Δικαιοσύνη έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις της. Προφυλάκισε τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και μάλιστα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ενώ αρνήθηκε το αίτημα των συνηγόρων τους, για αποφυλάκισή τους μέχρι τη δίκη, δηλώνοντας την ελληνική πρεσβεία, ως προσωρινή κατοικία.

«Σιγόνταραν» τα τουρκικά ΜΜΕ, με τις εικόνες της μεταφοράς των δυο Ελλήνων στα δικαστήρια της Αδριανούπολης. Δηλώσεις και «διαρροές» από την τουρκική πλευρά, ανέφεραν πως οι δυο αναμένεται να κατηγορηθούν για παράνομη είσοδο σε τουρκικό στρατιωτικό έδαφος αλλά και πως εξετάζεται αν στοιχειοθετείται η κατηγορία της κατασκοπείας

Στο επίκεντρο των «ερευνών» των τουρκικών αρχών, βρέθηκαν τα κινητά των δυο στρατιωτικών. Οι φήμες γύρω από αυτά, ήθελαν από το να έχουν στρατιωτικούς χάρτες ως και κρυπτογραφημένα στρατιωτικά μηνύματα προς τους ανωτέρους τους.

«Ακολουθούσαμε ίχνη παράνομων μεταναστών»

Μπροστά στο δικαστήριο, ο ανθυπολοχαγός, Άγγελος Μητρετώδης, κατέθεσε: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά».

«Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε. «Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός .Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», φέρεται να έχει πει.

«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε.

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.

«Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσανε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», ανέφερε.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την παράτυπη μετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

O «τρελός», οι διαψεύσεις και τα περί ανταλλαγής

Δηλώσεις πολλές. Το πολιτικό αποτέλεσμα που παρήγαγαν; Ουδέν. Η ελληνική κυβέρνηση, εκκίνησε από την άρνηση της να παρέμβει στον Ερντογάν, καθώς όπως σημείωναν δεν ήθελαν να πολιτικοποιήσουν το θέμα.

Τελικώς, η Ελλάδα αναγκάστηκε όχι μόνο να πολιτικοποιήσει το θέμα, αλλά και να το διεθνοποιήσει. Όσο κι αν το έκανε όμως, το «αυτί» των Τούρκων, δεν «ίδρωσε». Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ, μίλησαν για την ανάγκη επιστροφής των στρατιωτικών στην Ελλάδα, το ίδιο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που χαρακτήρισε «αιχμαλώτους» τους δυο στρατιωτικούς. Φεύ.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, με δεδομένη τη στήριξη των Ευρωπαίων... πήρε θάρρος. Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, χαρακτήρισε τον Ερντογάν «τρελό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δυο στρατιωτικοί να μείνουν φυλακισμένοι ακόμα και για... «15 χρόνια». Δεδομένου του μη διπλωματικού ύφους της δήλωσης, οι συντάκτες ρώτησαν τον Πάνο Καμμένο, αν ήθελαν να του αποδοθεί η δήλωση, με τον υπουργό να απαντά καταφατικά.

Όσο και αν προσπάθησε κατόπιν εορτής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος να υπαινιχθεί πως δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, η διπλωματία μοιάζει πια να έχει μπει στη γωνία οριστικά. Άλλωστε κάποιοι από την ελληνική μάλιστα πλευρά, όπως ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κατσίκης, έφτασαν να προτείνουν αυτό που φαινόταν να είναι ο διακαής πόθος των Τούρκων, δηλαδή συσχέτιση της τύχης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των 8 Τούρκων φερόμενων πραξικοπηματιών και ανταλλαγή τους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε βέβαια να καταστρατηγηθεί βάναυσα η οριστική και αμετάκλητη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μη έκδοση των 8 Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.