Έρευνα που σοκάρει: Τα καθαριστικά σπρέι κάνουν τόσο κακό όσο 20 τσιγάρα την ημέρα - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Έρευνα που σοκάρει: Τα καθαριστικά σπρέι κάνουν τόσο κακό όσο 20 τσιγάρα την ημέρα

Αποτέλεσμα εικόνας για καθαριστρια καθαριζει με σπρει

Οι γυναίκες που δουλεύουν σαν καθαρίστριες σε σπίτια ή γραφεία είναι πολύτιμες.

Μας βοηθούν με την καθαριότητα, όταν εμείς είμαστε απασχολημένες με τη δουλειά ή την οικογένεια και δεν προλαβαίνουμε.

Ωστόσο, αυτή τους η δουλειά είναι τελικά και αρκετά επικίνδυνη. Σύμφωνα με νέα έρευνα του American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, η τακτική χρήση καθαριστικών σπρέι και άλλων απορρυπαντικών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία των πνευμόνων.

Ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 6.235 συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη, ενώ μελετήθηκαν για πάνω από 20 χρόνια.

Ενώ τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα των καθαριστικών χημικών τεκμηριώνονται, υπήρχε έλλειψη για την μακροπρόθεσμη επίπτωση. Αυτά τα χημικά, με το προκαλούν μια μικρή ζημιά στους αεραγωγούς μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, μπορεί να επιταχύνουν τον ρυθμό μείωσης της λειτουργίας των πνευμόνων που συμβαίνει με την ηλικία.

Βρέθηκε ότι ο χρόνος και η ένταση της εκπνοής μειώνεται στις γυναίκες που δουλεύουν ως καθαρίστριες κατά 3,9 ml τον χρόνο. Ακόμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιταχυνόμενη πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων είναι παρόμοια με το να καπνίζεις περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα!

Αν και τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά αν σκεφτείς ότι αναπνέεις μικροσωματίδια από καθαριστικά για το πάτωμα και όχι για τα πνευμόνια σου, δεν ξαφνιαζόμαστε και πολύ.

Η πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων αποδίδεται στον ερεθισμό που προκαλούν τα περισσότερα χημικά των καθαριστικών στις βλεννώδεις μεμβράνες που συνδέουν τους αεραγωγούς.

Η έρευνα ακόμη βρήκε ότι οι γυναίκες που καθαρίζουν σπίτια ή γραφεία είχαν εμφανίσει άσθμα σε σχέση με εκείνες που δεν έκαναν αυτή τη δουλειά.

Το κύριο αποτέλεσμα που βγήκε από αυτή τη μελέτη, ήταν ότι – μακροπρόθεσμα – τα χημικά που περιέχονται στα προϊόντα καθαρισμού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ουσιώδη βλάβη στους πνεύμονες.

Αυτά τα χημικά είναι περιττά, στην πραγματικότητα. Πανιά από μικροϊνες και λίγο νερό είναι αρκετά για κάθε καθαρισμό. Ακόμη, πρέπει τα καθαριστικά να ελέγχονται αυστηρά και να μην εισπνέονται.Πηγή: bovary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.