2.900 μετανάστες πέρασαν μόνο από τον Έβρο μόνο τον Απρίλιο! - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

2.900 μετανάστες πέρασαν μόνο από τον Έβρο μόνο τον Απρίλιο!

Αποτέλεσμα εικόνας για λαθρομετανάστες στον εβρο

Τη δύσκολη κατάσταση στον Έβρο με τις αθρόες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα αποτυπώνει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία ζητά τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής τον Απρίλιο έχουν φτάσει στον Έβρο 2.900 άνθρωποι, κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία.

Αυτό ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από την Υ.Α., τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν τις αφίξεις μέσω θαλάσσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η αύξηση θέτει υπό πίεση το μόνο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στην περιοχή του Έβρου, που βρίσκεται στο Φυλάκιο. Ο πληθυσμός στο Κ.Υ.Τ. έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του των 240 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 120 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών».

«Καθώς το Κ.Υ.Τ. είναι υπερπλήρες, και ενώ οι αρχές πασχίζουν για την έγκαιρη καταγραφή και ταυτοποίηση και για την παροχή υπηρεσιών όπως η ιατρική και ψυχο-κοινωνική φροντίδα και η διερμηνεία, οι νεο-αφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο Κ.Υ.Τ.» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για άτομα που είναι σε αστυνομικούς χώρους κράτησης για πάνω από τρεις μήνες ενώ μέλη της ΥΑ σε επίσκεψή τους βρήκαν σε μια δομή οικογένειες να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα σε μια σειρά από κελιά. Σε άλλη αστυνομική δομή, μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσοκόμες ήταν διαθέσιμοι για πάνω από 500 ανθρώπους. Ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες είναι και έγκυες γυναίκες, πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής και ψυχο-κοινωνικής φροντίδας.

«Παρόλο που αναγνωρίζουμε ως θετική εξέλιξη το ότι οι αρχές άφησαν πρόσφατα ελεύθερους πάνω από 2.500 ανθρώπους, ανησυχούμε επίσης ότι αυτό γίνεται χωρίς έλεγχο της ευαλωτότητάς τους και χωρίς να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και για άλλες δυνατές επιλογές. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα και διαδικασίες ασύλου» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία προτείνει:
  • Την επείγουσα αύξηση της χωρητικότητας του Κ.Υ.Τ. και τη βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών.
  • Την εύρεση ανοιχτών κέντρων διέλευσης όπου θα μπορούν να κατευθύνονται οι νέες αφίξεις από τον Έβρο, ώστε να περνούν μέσα από τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης.
  • Τη δημιουργία κινητών μονάδων υποδοχής και ταυτοποίησης.
  • Την άμεση μεταφορά των οικογενειών που βρίσκονται σε δομές κράτησης σε ασφαλή καταλύματα και την παραπομπή τους σε υπηρεσίες στήριξης, ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές της αστυνομίας ακόμα και αν χρησιμοποιούνται για τη μικρότερη δυνατή παραμονή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και σε βασικές υπηρεσίες, με προτεραιότητα στην παροχή ιατρικής φροντίδας.
  • Την αύξηση της δυνατότητας καταγραφής των αρμόδιων ελληνικών αρχών ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στο άσυλο και η έγκαιρη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου.
  • Την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλή στέγαση και την έγκαιρη διερεύνηση των οικογενειακών τους δεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.