ΜΠΑΤΙΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Από τα εκατομμύρια που μας λένε πως έρχονται στην χώρα μας μόνο 400 χιλιάδες τουρίστες είναι υψηλού εισοδήματος - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

ΜΠΑΤΙΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Από τα εκατομμύρια που μας λένε πως έρχονται στην χώρα μας μόνο 400 χιλιάδες τουρίστες είναι υψηλού εισοδήματος


Πάνω από 800 ευρώ την ημέρα ξοδεύουν στις διακοπές τους οι τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, αυτοί που έχει ανάγκη η χώρα για να ενισχύσει το τουριστικό της προιόν και όχι οι all inclusive που δεν αφήνουν ευρώ.

Tα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δίνουν μια εικόνα των λεγόμενων τουριστών πολυτελείας που κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο και αποτελούν το στόχο των τουριστικών αγορών αφού ξοδεύουν πολλαπλάσια από το μέσο επισκέπτη και η δαπάνη τους εκτείνεται από τα ξενοδοχεία ως τη διασκέδαση κάθε είδους.

Γράφει η Gillian Rothschild - kourdistoportocali.com

H Ελλάδα είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός στη Μεσόγειο για διακοπές Πολυτελείας και το 2016 οπότε τα στοιχεία της μελέτης την επέλεξαν περίπου 400 χιλ. τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας.

Τα έσοδα από αυτό το κομμάτι επισκεπτών ανήλθαν σε 1,8 δισ.ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανήλθε σε 4.498 ευρώ και ανά ημέρα σε 833 ευρώ ενώ από την Ευρώπη τα ποσά ήταν αντιστοίχως 3.242 και 772 ευρώ και 5.518 και 866 ευρώ από χώρες εκτός Ευρώπης. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται η αξία του αεροπορικού εισιτηρίου ή άλλου μεταφορικού μέσου.

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία της IPK International, εταιρείας με ειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Οι χώρες που περιλήφθηκαν στη μελέτη και νοούνται Μεσόγειος ήταν οι εξής: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία.

Ως διακοπές πολυτελείας, χαρακτηρίζονται οι διακοπές με δαπάνες άνω των 750 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής 1-3 νύχτες, ή πάνω από 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής άνω των 4 νυκτών.

Ειδικότερα, οι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές Πολυτελείας το 2016 ήταν 402 χιλ. (1,4% του συνόλου των ταξιδίων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας), με 2,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (1,1% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας).

Το 44% των ταξιδίων, το 34% των διανυκτερεύσεων και το 32% της δαπάνης προέρχονταν από ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το 56% των ταξιδίων, το 66% των διανυκτερεύσεων και το 68% της δαπάνης από μη ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ελλάδα αποτέλεσε τον 3ο δημοφιλέστερο προορισμό για τις ευρωπαϊκές αγορές και τον 4ο για τις μη ευρωπαϊκές με μερίδια αγοράς 8,3% και 7,9% αντίστοιχα.

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας για διακοπές πολυτελείας ήταν η Γερμανία (39 χιλ., 22% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 21% της δαπάνης), η Γαλλία (37 χιλ., 21% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 18% της δαπάνης) και η Μεγάλη Βρετανία (26 χιλ., 15% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 16% της δαπάνης). Οι σημαντικότερες μη ευρωπαϊκές ήταν οι αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η αγορά για διακοπές Πολυτελείας στη Μεσόγειο αριθμεί συνολικά περίπου 4,4 εκατ., από τα οποία σχεδόν 2 εκατ. είναι από Ευρώπη και τα υπόλοιπα 2,4 εκατ. από χώρες εκτός Ευρώπης.

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί και συνολικά καταγράφηκαν 8,3 εκατ. διανυκτερεύσεις και 6,4 δισ. ευρώ δαπάνη.

Οι Μη Ευρωπαίοι τουρίστες που έκαναν διακοπές Πολυτελείας είχαν 15,5 εκατ. διανυκτερεύσεις και 13,4 δισ. ευρώ δαπάνη.

Η σημαντικότερη ηλικιακή ομάδα ήταν 35-44 ετών και η πλειοψηφία ήταν άνδρες. Η προτιμώμενη μέση διάρκεια παραμονής των περισσότερων Ευρωπαίων ταξιδιωτών ήταν 1-3 νύχτες ενώ των ταξιδιωτών εκτός Ευρώπης 4-7 νύχτες. Τέλος, ο συχνότερος τύπος διακοπών των Ευρωπαίων ήταν «Ήλιος & Θάλασσα» ενώ των μη Ευρωπαίων ήταν «Περιηγητικός τουρισμό».

Οι αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφάνισαν τα μεγαλύτερα μερίδια, αντιπροσωπεύοντας το 52,9% των ταξιδίων (σχεδόν 1 εκατ.), το 50,6% των διανυκτερεύσεων (4,2 εκατ.) και το 51,6% της συνολικής ευρωπαϊκής δαπάνης (3,3 δισ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.