- UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018

Φωτογραφία του Θοδωρής Τσέλας.

Ρούπελ: Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται! 
(6 Απριλίου 1941)

"Μας εσεβάσθησαν και μας ετίμησαν", γράφει η έκθεση Πλευράκη. Έξω από το οχυρό ήταν παραταγμένο γερμανικό τμήμα και απέδωσαν τιμές. Ο εντεταλμένος για την παραλαβή του οχυρού Γερμανός αξιωματικός συνεχάρη τον διοικητή του, Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, μεταφέροντας τα συγχαρητήρια και το θαυμασμό των ανωτέρων του. Τόνισε μάλιστα ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσον ηρωικό στρατό..."

Φωτογραφία του Θοδωρής Τσέλας.

Τρεις ημέρες κράτησε η ελληνική στρατιωτική αντίσταση στα Οχυρά του Ρούπελ. Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, από το ξημέρωμα της 6ης μέχρι το βράδυ της 8ης Απριλίου 1941, οι γερμανικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν αδιάκοπα μία γραμμή 170 χιλιομέτρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που περιλάμβαναν 24 ελληνικά οχυρά. Το σφυροκόπημα γινόταν με πυροβολικό και βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως. Τα περισσότερα οχυρά, συμπεριλαμβανομένων των Ρούπελ, Εχίνος, Καρατάς, Λίσσε και Ιστίμπεη αντιστάθηκαν και τις τρεις ημέρες, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό για τον "ανυπέρβλητο ελληνικό ηρωισμό", που ήδη είχε γράψει χρυσές σελίδες στα βουνά της Αλβανίας.

Στις 9 Απριλίου η Ελληνική Δεύτερη Στρατιά συνθηκολόγησε άνευ όρων μετά την κατάρρευση της ελληνικής αντίστασης ανατολικά του Αξιού ποταμού από τις γερμανικές Μεραρχίες Πεζικού 50 και 164. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ακόμα και μετά την παράδοση της Γραμμής Μεταξά από τον Αντιστράτηγο Μπακόπουλο, μεμονωμένα φρούρια συνέχισαν να μάχονται για μέρες και δεν κατελήφθησαν παρά μόνο όταν χρησιμοποιήθηκε βαρύ πυροβολικό εναντίον τους. 

Σχετική εικόνα

Εξαιτίας αυτής της πρωτόγνωρης αντίστασης ενός μικρού έθνους ενάντια σε δύο αυτοκρατορίες, o ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, σε ομιλία του στο Ράιχσταγκ, εξήρε την "ελληνική γενναιότητα" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να δηλώσω ότι από τους εχθρούς οι οποίοι μας αντιτάχθηκαν, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με το μεγαλύτερο κουράγιο. Συνθηκολόγησε μόνο όταν η περαιτέρω αντίσταση κατέστη αδύνατη και άνευ σκοπού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.