Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γεωργιος

Ο πιο δημοφιλής άγιος της Ορθοδοξίας είναι ο μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος. Στην πατρίδα μας δεν υπάρχει περιοχή χωρίς ένα μικρό ξωκλήσι ή εκκλησία στο όνομά του, το οποίο είναι ελληνικό και προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σημαίνει καλλιεργήσιμο. 

Γεννήθηκε το 280μΧ. περίπου, στην αγιοτόκο Καππαδοκία και γονείς του ήταν ο Έλληνας συγκλητικός ειδωλολάτρης Γερόντιος και μητέρα του η χριστιανή, μετέπειτα αγία, Πολυχρονία. Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του κατατάχθηκε στον στρατό, όπου διέπρεψε με την αρετή και την γενναιότητά του. Σε ηλικία 18 ετών, ο αυτοκράτορας τον τίμησε για τις ικανότητες και την ανδρεία του, κάνοντάς τον Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) της αυτοκρατορικής φρουράς. Ο πατέρας του τού ζήτησε να θυσιάσουν στους θεούς για να τους ευχαριστήσουν και διαπίστωσε ότι ο γιος του ήταν χριστιανός. Ο Γερόντιος δεν αντέδρασε, και μετά από θεία αποκάλυψη βαφτίστηκε και ο ίδιος, δεκαπέντε ημέρες πριν τον θάνατό του. 

Το 303μΧ. ο Διοκλητιανός κήρυξε τον σκληρότερο διωγμό στην ιστορία κατά των Χριστιανών. Ο άγιος Γεώργιος ομολόγησε την πίστη του. Ο αυτοκράτορας αισθάνθηκε προδομένος από έναν δικό του άνθρωπο και διέταξε να τον υποβάλλουν σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, προκειμένου να αρνηθεί τον Χριστό. Τον λόγχισαν, τοποθέτησαν επάνω του μεγάλη πέτρα, έσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Τον καταπλήγωσαν με μαστίγιο, τον δηλητηρίασαν, αλλά ο άγιος, με την βοήθεια του Θεού, βγήκε αλώβητος από όλα τα μαρτύρια. 

Μάλιστα, η θαυμαστή καρτερία που επέδειξε και τα θαύματα που επιτέλεσε κατά την διάρκεια των δοκιμασιών του, συνετέλεσαν στην μεταστροφή πολλών παριστάμενων στον Χριστιανισμό, με επιφανέστερη περίπτωση της συζύγου του Διοκλητιανού, Αλεξάνδρας που μαρτύρησε κι αυτή για την πίστη της. 

Η αγία Πολυχρονία βρισκόταν διαρκώς δίπλα στο παιδί της, ενθαρρύνοντάς το, με αποτέλεσμα, μετά από βασανιστήρια, να προσφέρει και η ίδια τον εαυτό της θυσία στον Θεό, την ίδια ημέρα με τον μεγαλομάρτυρα γιο της. Ο Διοκλητιανός, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να πείσει τον Γεώργιο να αλλαξοπιστήσει, αλλά αντίθετα προσήλκυε πολλούς στην πίστη του Χριστού, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν στις 23 Απριλίου. Την ημέρα αυτή τιμά την μνήμη του η Εκκλησία μας. 

Εάν η 23η Απριλίου πέσει μέσα στην Μεγάλη Σαρακοστή, η γιορτή μετατίθεται για την Δευτέρα του Πάσχα, καθότι είναι κατεξοχήν αναστάσιμη.


Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 

Οι θρύλοι και οι παραδόσεις που συνοδεύουν τον άγιο Γεώργιο φανερώνουν την αγάπη του απλού λαού προς το πρόσωπό του και την σχέση που έχουν μαζί του. Η παρουσία του αγίου ξεπερνά τα όρια της Ορθοδοξίας και τον καθιστά οικουμενικό. Είναι ο αγαπημένος άγιος πάρα πολλών ανθρώπων κάθε δόγματος και θρησκείας. Ιδιαίτερα δε, τον ευλαβούνται οι μουσουλμάνοι! Είναι ο προστάτης της Αγγλίας, των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, της Μόσχας, της Αραγονίας, του βουλγαρικού στρατού, της Καταλονίας, των Σταυροφόρων και των προσκόπων. Στην χώρα μας ο άγιος είναι προστάτης του Ελληνικού Πεζικού και του Στρατού Ξηράς. 

Όπως λέει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «επαξίως ο ελληνικός λαός τιμά με υπερόχου ευλαβείας δείγματα τον ελληνοπρεπέστατον άγιον του, τον άγιον Γεώργιον». Και είναι γεγονός ότι ο λαός μας τιμά ιδιαίτερα τον άγιο Γεώργιο και πολλά έθιμα αναβιώνουν ακόμη και σήμερα στην γιορτή του απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας μας. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές γίνονται αυτοσχέδιες ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου, αθλητικοί αγώνες και πάλη. Στην Πελοπόννησο κάνουν αγώνες δρόμου με έπαθλο μια κουλούρα κεντημένη και στολισμένη με τριαντάφυλλα. Στις Σέρρες γίνεται αναπαράσταση της νίκης του Αγίου στην πάλη του με τον δράκο. Στα Μετέωρα, στην σκήτη του αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, πάνω σ’ έναν τεράστιο βράχο, αναρριχητές σκαρφαλώνουν με σχοινιά και κρεμούν στη σκήτη δεκάδες πολύχρωμα μαντίλια. Στην Κρήτη στις 23 Απριλίου πηγαίνουν τα ζώα στο ναό του να τα ευλογήσει και προσφέρουν το γάλα εκείνης της ημέρας στους προσκυνητές. 

Σε πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας ο μήνας Απρίλιος ονομάζεται «Αϊγιώργης» ή «Αϊγιωργίτης». Χαρακτηριστική είναι επίσης η σύγχρονη εκδοχή της παροιμίας, στην οποία ο άγιος αντικατέστησε την Αθηνά: «Άγιε μου Γιώργη βόηθα με, κούνα και συ το χέρι σου». 

Το βασικό χαρακτηριστικό του αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με τους θρύλους που σχετίζονται μ’ αυτόν, το φανερώνει το επίθετο «δρακοντοκτόνος», επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος σκότωσε έναν δράκο. Στην ελληνική μας παράδοση, δρακοντοκτόνους ήρωες είχαμε και στα προ Χριστού χρόνια, ο θρύλος των οποίων επιβίωσε στους μετά Χριστόν Αγίους. Έτσι, ο Αϊ-Γιώργης αποτελεί συνέχεια του ηλιακού θεού Απόλλωνα, ο οποίος σκότωσε τον πύθωνα στους Δελφούς. 

Κλείνουμε το αφιέρωμα στον πιο λαοφιλή άγιο, με τα λόγια του Παπαδιαμάντη: «Αλλ' είθε ν’ ανατείλη ταχύτερον, Άη μου Γιώργη, η ευλογητή εκείνη ημέρα της αναστάσεως του Γένους ... Είθε ν’ ανατείλη η ημέρα εκείνη, ως τάχιστα, λεβέντη μου αστραπόμορφε και πρώτε καβαλάρη, ‘Αη μου Γιώργη, είθε!» 

ΙΟΥΣΤΙΝΗ Μ.
Άγιε μου Γιώργη, Αφέντη μου 

και πρώτο-καβαλάρη 

αρματωμένος με σταυρό 

και με χρυσό κοντάρι Έλα κι ελθέ στον τόπο μας 

και σε βαθύ λιβάδι, 

όπου ευρίσκεται θεριό 

άγριο σαν λιοντάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.