Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος! - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος!

Προκαλεί ξανά η Αγκυρα: «Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος»


Ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας οι Τούρκοι καθώς με αφορμή την έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για πρώτη φορά σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

«Τα Ίμια, τα νερά γύρω τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (σ.σ. το αγγλικό κείμενο αναφέρει: The Kardak Rocks and their territorial waters and airspace above them are exclusively under Turkish sovereignty).

Επικρίνουν, μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της χαρακτηρίζοντας λάθος και απαράδεκτο να βάζει τον εαυτό της στη θέση του διαιτητή ή του δικαστηρίου για να βγάλει μια κρίση με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της ένωσης».

«Η στήριξη αυτή που δίνεται ως "carte blanche" από την ΕΕ στα κράτη μέλη της στις διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συνεισφέρει στην επίλυση αυτών των θεμάτων στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Τέτοια στάση αντιβαίνει στις ίδιες τις αξίες της ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει αναφορά και στο Κυπριακό κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι «επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους που βασίζονται σε λάθος προσλαμβάνουσες για το θέμα». Αυτές οι τοποθετήσεις, τονίζει η ανακοίνωση «αντανακλούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, τον βασικό υπεύθυνο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και δίνουν ένα ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς εκμεταλλεύονται οι Ελληνοκύπριοι την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει σε αυτή την μονομερή και διαστρεβλωμένη εικόνα αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχει στρατηγική αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο αλλα και ότι δεν έχει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή» προσθέτουν σε υψηλούς τόνους οι Τούρκοι.

Βολές κατά της Κομισιόν για έλλειψη αντικειμενικότητας

Για κρίσιμες παραλείψεις και έλλειψη αντικειμενικότητας κατηγορεί η Άγκυρα την Κομισιόν με αφορμή την έκθεση της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 

«Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε για μία ακόμη φορά την απροθυμία της να κατανοήσει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε. Παρόλο που έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα αυτά τα ζητήματα, παρέχοντας την απαιτούμενη τεκμηρίωση, η Επιτροπή απέτυχε να είναι αντικειμενική και δίκαιη. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα διάφορους τρομοκρατικούς οργανισμούς, συγκεκριμένα το PKK, το DAESH και το FETO. Υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση της απειλής που συνιστά το FETO, το οποίο επιτέθηκε ύπουλα στο Κράτος, τη Βουλή και το λαό μας αποτελεί μια κρίσιμη παράλειψη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Άγκυρα πιστεύει ότι στην έκθεση έχουν συμπεριληφθεί αναίτια «αβάσιμες κατηγορίες» από εμφανείς κύκλους, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να συνεργάζεται με διαφάνεια με την ΕΕ, ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης που βρέθηκε το κράτος μετά το πραξικόπημα. «Δεδομένων των παραπάνω, ορισμένες γενικές κατηγορίες, μομφές και σχόλια που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί επίσης την Κομισιόν στην ανακοίνωσή του ότι «δημιουργεί τεχνητές διακρίσεις ανάμεσα σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες», διαχωρίζοντας στην έκθεσή της την Τουρκία από τα «Δυτικά Βαλκάνια». Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα των διακρίσεων που έχουν γίνει σε βάρος μας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης, προσθέτει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Συνοψίζοντας, η έκθεση απέχει πολύ από το να κατανοήσει την πραγματικότητα στην Τουρκία και επομένως να εκπληρώσει τον σκοπό της. Επίσης, θέτει τα άδικα συμφέροντα εμφανών μελών της πριν την καθολική ιδέα του κράτους δικαίου και επομένως ακυρώνει τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ. Παρά την αρνητικότητα της προσέγγισης της ΕΕ, η συμμετοχή στην Ένωση παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω, ως είθισται, η έκθεση ειδικά για την Τουρκία και το Έγγραφο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση θα αξιολογηθούν κυρίως από το Υπουργείο ΕΕ και τους σχετικούς μας φορείς, η εποικοδομητική κριτική σε αυτά τα έγγραφα θα ληφθεί υπόψη και οι απόψεις μας θα προωθηθούν στην Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το militaire.gr, υπάρχει προβληματισμός στην ελληνική πλευρά, καθώς στην περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν συγκεντρωθεί από χθες το βράδυ ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.


Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αναδειχθεί ως αρμόδιος διαιτητής και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της "αλληλεγγύης της Ένωσης" όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος του βρίσκονται αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία.

Η υποστήριξη που παρέχεται "εν λευκώ" από την ΕΕ προς τα κράτη-μέλη της σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνές δικαίου. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.

Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό, δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το ζήτημα. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και είναι ακόμη ένα παράδειγμα τού πώς εκμεταλλεύονται οι Ελληνοκύπριοι την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο.

Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και διαστρεβλωμένη κατάσταση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, ενώ η ίδια εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.