Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρώτος εκ των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρώτος εκ των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών

EKTAKTO: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρώτος εκ των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους θα αφεθεί ο ένας από τους 8 Τούρκους φυγάδες πραξικοπηματίες στρατιωτικούς καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να μην αναστείλει την παροχή ασύλου που του είχε χορηγηθεί.

Είναι ο Suleyman Ozkaynakcim ο οποίος ήταν ο συγκυβερνήτης του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που έφτασε στην Αλεξανδρούπολη στις 16 Ιουλίου του 2016

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα αναστολής παροχής ασύλου που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση αμέσως μόλις η αρμόδια Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ασύλου που είχε αιτηθεί ο Τούρκος αξιωματικός.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Διοίκηση «μέχρι να εκδοθεί η αίτηση ακύρωσης (σ.σ. εκκρεμεί) να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ διαμονής του». Μάλιστα, οι δικαστές υπογραμμίζουν πως «νοείται ότι η διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν θα ισοδυναμούν με κατ’ ουσία κράτηση αυτού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση επισημαίνεται πως στην περίπτωση μη τήρησης των όρων το δικαστήριο «δύναται ανά πάσα στιγμή κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως να ανακαλέσει την παρούσα απόφαση».

Οι ανώτατοι δικαστές στην απόφαση τους υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (σ.σ. χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους». Μάλιστα, αναφέρουν στην απόφαση τους απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου: «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».

Η σημερινή απόφαση αφορά τον έναν από τους Τούρκους αξιωματικούς αφού για τους άλλους επτά οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί πρόκριμα και για τους υπόλοιπους Τούρκους.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ισχύ έως τον Μάιο οπότε και καλείται το ΣτΕ να αποφανθεί για την χορήγηση ή όχι ασύλου στους «8».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ Τούρκοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι τον επόμενο μήνα καθώς λήγει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης που είναι σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.