Ελεύθερα θα κινούνται στη χώρα όλοι οι μετανάστες που ζήτησαν άσυλο! - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

Ελεύθερα θα κινούνται στη χώρα όλοι οι μετανάστες που ζήτησαν άσυλο!

Αποτέλεσμα εικόνας για μεταναστες

«Οχι» στον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε hot spot κυρίως στα νησιά της χώρας, είπε το ΣτΕ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η επίμαχη απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Δηλαδή, το πράσινο φως για την ελεύθερη κυκλοφορία αρχίζει να τρέχει από τη Δευτέρα 16 Απριλίου για όσους πρόσφυγες έκαναν αίτηση αίτηση για χορήγηση ασύλου την προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης της απόφασης.

Αυτοί, θα μπορούν να μετακινούνται μέσα στην ελληνική επικράτεια χωρίς περιορισμούς, μέχρις ότου εκδοθεί η διοικητική απόφαση για την χορήγηση ασύλου τους, από την αρμόδια επιτροπή.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, έκανε δεκτή την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ακύρωσε την υπ’ αριθμόν 10464/31.5.2017 απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου. Με την επίμαχη απόφαση είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων προσφύγων είχαν φτάσει σε έξι νησιά της χώρας, δηλαδή στη Λέσβο, την Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Ως κανονιστική απόφαση θα έπρεπε, αλλά δεν προέκυψε ότι είχε εκτενή αναφορά στους νόμιμους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται ο περιορισμός στη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο εντός του ελλαδικού χώρου, μετά την εφαρμογή της δήλωσης-συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, η απαγορευτική απόφαση θίγει βασικά δικαιώματα των προσφύγων, αλλά επιπλέον μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τους τόπους παραμονής λόγω της αδυναμίας διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των προσφύγων στα εν λόγω νησιά. Για αυτό το λόγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεκτιμώντας, αφενός το μεγάλο αριθμό των αιτούντων διεθνή προστασία και αφετέρου τις δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την κατάσταση που θα προκύψει στα έξι νησιά από την αναδρομική ακύρωσης της απόφασης, έκρινε ότι λόγοι γενικού συμφέροντος επιβάλλουν το αποτέλεσμα της ακυρωθείσας απόφασης να αρχίσει να τρέχει από την προηγουμένη της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.