Eκθεση-καταπέλτης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα -Πρωταθλήτρια σε αυξήσεις φόρων και εισφορών - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Eκθεση-καταπέλτης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα -Πρωταθλήτρια σε αυξήσεις φόρων και εισφορών

Αποτέλεσμα εικόνας για φοροι

Την πρώτη θέση στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσον αφορά στην αύξηση του συνολικού βάρους (tax wedge), κατέλαβε η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

Ειδικότερα, η αποκαλούμενη «φορολογική σφήνα» διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας για έναν εργαζόμενο, σημειώνοντας αύξηση 0,31% σε σχέση με το 2016, μια αύξηση που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο «φούσκωμα» των εισφορών εργαζομένων (+ 0,15%) και εργοδοτών (+ 0,13%). Σε πιο δεινή θέση από τους Έλληνες, αλλά για το σύνολο των χωρών που καλύπτει ο ΟΟΣΑ, βρέθηκαν μόνο οι Τούρκοι (+ 0,41%), οι Τσέχοι (+ 0,36%) και οι Μεξικανοί (+ 0,34%). 

Τα επιμέρους στοιχεία έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς παρατηρείται μια σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης, με δεδομένο ότι το σύνολο αυτών των βαρών έχει ανέβει κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο χρόνια (2015: 39,1%, 2017: 40,8%), ως αποτέλεσμα της επιλογής αύξησης φόρων και εισφορών προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

Όσον αφορά στις οικογένειες με 2 παιδιά κι έναν εργαζόμενο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση ως προς το ύψος της «φορολογικής σφήνας», με 39%, όντας πίσω μόνο από τη Γαλλία (39,4%), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο δραστικό περιορισμό του αφορολογήτου λόγω προστατευόμενων μελών. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο φόρος εισοδήματος και οι εισφορές για εργαζόμενο με 2 παιδιά, ανέρχονται στο 26,5% των μέσων ακαθάριστων αποδοχών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες τις ΟΟΣΑ είναι 19,9% και στις χώρες της Ε.Ε. 21,3%. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες νοικοκυριών με παιδιά.


Γιώργος Παππούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.