Πανελλαδικές 2018: Περισσότεροι φοιτητές, χαμηλότερες βάσεις - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Πανελλαδικές 2018: Περισσότεροι φοιτητές, χαμηλότερες βάσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για πανελληνιεσ 2018

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους περίπου 100.000 υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, από τους οποίους οι 74.692 θα αποκτήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τα πανεπιστήμια. 

Τυχεροί θεωρούνται οι υποψήφιοι για Νομική και Πληροφορική λόγω της αύξησης των θέσεων, ενώ από τις πλέον σημαντικές αλλαγές είναι οι ανακατανομές που θα γίνουν λόγω του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς υποψηφίους, δημιουργώντας ωστόσο νέες συνθήκες ανταγωνισμού. Οι υποψήφιοι που ήδη κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις θα διαγωνιστούν σε λιγότερα μαθήματα και θα διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εντονος αναμένεται ο ανταγωνισμός στο 1ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Σχολών Υγείας, ενώ στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών και των Οικονομικών Σπουδών η αύξηση των θέσεων μειώνει τον ανταγωνισμό. Ανοδική αναμένεται να είναι η τάση στα Παιδαγωγικά τμήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πριν από τις Πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια, σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία (θα εξεταστούν μαζί), Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία. 

Εφέτος είναι και η τελευταία χρονιά που θα ισχύσει το συγκεκριμένο μηχανογραφικό δελτίο. Από την επόμενη αναμένεται να δημιουργηθεί νέο, που θα προκύψει από τη συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως αυτά στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Οι Πανελλαδικές φέτος θα ξεκινήσουν για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στις 8 Ιουνίου με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου. Αντίστοιχα, οι εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου. Οσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων κάνουν λόγο για πτωτική τάση που αναμένεται να επηρεάσει κυρίως περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο ανταγωνισμός για μια θέση εκεί δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Οπως κάθε χρόνο, τον τόνο δίνουν οι δημοφιλείς σχολές, οι Ιατρικές, οι Νομικές, τα τμήματα του Πολυτεχνείου και της Πληροφορικής, δηλαδή όσες παραδοσιακά μπαίνουν ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία. 

Η αύξηση κατά 5% του αριθμού των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνει ένα πιο αισιόδοξο τοπίο για τους εισακτέους, αφού το 75% θα καταφέρει να εισαχθεί σε κάποια σχολή. Σφαγή αναμένεται να γίνει στις πλέον περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική και το Πολυτεχνείο. Αναλυτικά το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής: 

1ο Επιστημονικό Πεδίο - Ανθρωπιστικές Σπουδές: Το πρώτο πεδίο συγκεντρώνει τους περισσότερους υποψηφίους και τις λιγότερες θέσεις. Οι υποψήφιοι αυτού του πεδίου, ωστόσο, θεωρούνται εφέτος κερδισμένοι, καθώς οι σχολές τους θα έχουν περισσότερες θέσεις, κάτι που ισχύει και για τη Νομική και την Ψυχολογία. Επίσης το άνοιγμα των Παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις τούς δίνει περισσότερες θέσεις. Ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων λόγω της αύξησης των θέσεων. 

2ο Επιστημονικό Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: Ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς πολλά και δημοφιλή τμήματα έχουν περισσότερες θέσεις από τις αντίστοιχες περσινές, χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει τον σκληρό ανταγωνισμό των υποψηφίων. 
Ο ανταγωνισμός αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, ενώ στα περιφερειακά πιθανόν να σημειωθεί πτώση των βάσεων. 

3ο Επιστημονικό Πεδίο - Επιστήμες Υγείας: Οι υποψήφιοι του τρίτου πεδίου δεν θα έχουν περισσότερες θέσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σχολές που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα ύψη, αγγίζοντας τα 19.143 και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια. Οι Ιατρικές Σχολές είναι οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων, οπότε θα κινηθούν είτε προς τα πάνω, αν οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι άριστες, είτε θα παραμείνουν σταθερές. 

4ο Επιστημονικό Πεδίο - Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας: Οι υποψήφιοι του τέταρτου πεδίου, το οποίο περιλαμβάνει φέτος τις Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουν και αυτοί περισσότερες θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Πληροφορική Αθήνας έχει επιπλέον 24 θέσεις, αυτή της Θεσσαλονίκης 15 θέσεις, ενώ γενικά τα περισσότερα Οικονομικά Τμήματα κερδίζουν αρκετές θέσεις. 

Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στα τμήματα της Πληροφορικής αυξήθηκε κατά 200 θέσεις, οπότε και αναμένεται πτωτική πορεία των βάσεων, ενώ πτωτική πορεία αναμένεται και στις οικονομικές σχολές, όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι. 

Ανοίγουν όλα τα πεδία για τις Παιδαγωγικές 

Οι δύο σημαντικές αλλαγές που υπάρχουν εφέτος αφορούν στην κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, το οποίο περιελάμβανε όλες τις Παιδαγωγικές Σχολές, οι οποίες από φέτος θα είναι προσβάσιμες από όλα τα επιστημονικά πεδία και αφορούν περίπου στις 4.000 θέσεις. 

Η δεύτερη αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι βάσεις στις Παιδαγωγικές φέτος θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις σε αυτές τις σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 76 θέσεις. Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια (εκτός της Δυτικής Αττικής), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 2.905 θέσεις. Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκαν οι εισακτέοι κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα (Ναυτιλιακά, Πληροφορική, Τουριστικά, Ψυχολογία, Γεωπονία, Χημεία κ.λπ.) κατά 12,5%

Στα ΤΕΙ 

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 985 θέσεις.Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα τμήματα (Πληροφορική, Τουριστικά, Γεωπονία, Φυσιοθεραπεία, Εργοθεραπεία κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα έμεινε ίδιος με το 2017.

Πηγή:Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.