Η Ευρώπη καταρρέει>Ελλάδα και Ιταλία πυρηνικές βόμβες στη ζώνη του Ευρώ - UNPOLITICAL

Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

Η Ευρώπη καταρρέει>Ελλάδα και Ιταλία πυρηνικές βόμβες στη ζώνη του Ευρώ


Οι συνθήκες για την διάλυση της Ευρώπης είναι ιδανικές με δύο χώρες να αποτελούν το κατ΄εξοχήν εύφλεκτο υλικό: Ελλάδα και Ιταλία με δύο οικονομίες σαπάκια συγκεντρώνουν όλες τις ικανές προυποθέσεις ώστε να μετατρέψουν την ευρωζώνη σε παρανάλωμα. Φυσικά οι ευθύνες του ιερατείου των Βρυξελλών και της Μέρκελ είναι τεράστιες.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο - kourdistoportocali.com

Ηδη ο οίκος Moody’s απείλησε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση αξιόχρεου της Ιταλίας λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τα δημοσιονομικά της και θα καθυστερήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης για να αρθεί το αδιέξοδο που ακολούθησε των εκλογών της 4ης Μαρτίου στις οποίες δεν υπήρξε σαφές αποτέλεσμα.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών, την ώρα που το ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέος της Ιταλίας που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, καθιστά την χώρα αυτή ευάλωτη.


Βασικός λόγος της απόφασής του οίκου να θέσει την αξιολόγηση της Ιταλίας σε επανεξέταση ήταν η ανησυχία ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης δεν θα μειώσουν το χρέος, αναφέρει ο Moody’s σε ανακοίνωσή του.

“Ενώ κάθε άλλο παρά προσφέρει την προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το ‘συμβόλαιο’ για την κυβέρνηση που υπεγράφη από τα δύο κόμματα περιλαμβάνει δυνάμει πολυέξοδα φορολογικά μέτρα και μέτρα δαπανών, χωρίς σαφείς προτάσεις για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά”, σημειώνει.

Η διαδικασία αυτή επανεξέτασης της αξιολόγησης της Ιταλίας θα επιτρέψει στον οίκο Moody’s, όπως επισημαίνει ο ίδιος, να αναζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα σχέδια της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για το φορολογικό και τις δαπάνες και για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά.

Tην ίδια στιγμή η βουλιμία της καθαρής ξόδου του σαπακίου Ελλάδα οδηγεί στην κόλαση των αγορών σε μια συγκυρία που η Ιταλία καταρρέει και η δήθεν επιτυχία του ελληνικού προγράμματος στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και μόνο. Το δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας στηρίζεται στην υποκρισία των εταίρων-δανειστών μας οι οποίοι επιτρέπουν να παιχτεί όλο αυτό το θέατρο της καθαρής εξόδου σε βάρος ενός ολόκληρου λαού.

Κι αυτό γιατί είναι θανάσιμη υποκρισία να βγάζεις μια χώρα με 344 δις ευρώ χρέος στις αγορές που ήδη έχουν μυριστεί αίμα και καραδοκούν να εμφανισθεί το σαπάκι για να το κατασπαράξουν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εξαφάνιση της Μέρκελ το τελευταίο διάστημα. Η αρχιτέκτονας της ψευδαίσθησης εξόδου η οποία επέτρεψε στην κυβέρνηση Σύριζα να πραγματοποιήσει αυτό το φορολογικό και ασφαλιστικό μακελειό δοξάζεται κρυβόμενη.


Η Μέρκελ και οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πως το εγχώριο διεφθαρμένο πελατειακό κράτος δεν μεταρρυθμίστηκε. Οι δημόσιοι υπάλληλοί του δεν αξιολογήθηκαν, κανείς δεν απολύθηκε και ακόμη κι εκείνοι που επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές παραμένουν στην θέση τους. Ερχεται τώρα η Μέρκελ και δίνει την δυνατότητα στον Τσίπρα να βγάλει το αμεταρρύθμιστο σαπάκι στις αγορές.

Πρόκειται για salto mortale ενός ολόκληρου λαού με την υπογραφή Τσίπρα και την ανοχή της Μέρκελ και των Βρυξελλών. Την ίδια στιγμή η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να δώσει και την χαριστική βολή στην Ενωμένη Ευρώπη και η Μέρκελ να γίνει η Γερμανίδα καγκελάριος που θα σφραγίσει την διάλυσή της. Η Μέρκελ κινδυνεύει με ιστορικό διασυρμό καθώς επί καγκελαρίας της ρισκάρει την διάλυση της Ευρώπης. Αυτή είναι η κατάσταση και είναι λογικό όσοι βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τι μας περιμένει (όπως η υπάλληλος του υπ. Οικονομικών που δραπέτευσε από την Ελλάδα) να φροντίζουν να εγκαταλείψουν την οικονομία των ζωντανών-νεκρών.

Στο μεταξύ πρωτοφανής εκτόξευση του χρέους κεντρικής διοίκησης καταγράφεται στο 1ο τρίμηνο 2018, με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Το συνολικό χρέος έχει αυξηθεί σε 3 μήνες από €329 δισ. σε €344 δισ.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλο εσωτερικό δανεισμό για να χτίσει το περίφημο “μαξιλάρι” ασφαλείας, σκουπίζοντας κυριολεκτικά τα αποθεματικά περιφερειών, δήμων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από τις αρχές του 2017 έχει δανειστεί επιπλέον €12 δισ. σε μορφή repos, τα οποία στο σύνολό τους αγγίζουν τα €23 δισ.

Επίσης ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας εμφανίζεται εξίσου αυξημένος κατά €7 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2016. Τα περισσότερα χρήματα ελήφθησαν για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και επιστροφές φόρων


Η ΔΕΗ αρκεί για να έχει κανείς ένα παράδειγμα του μεγέθους της μόλυνσης και της εξαπάτησης. Πρόκειται για έναν εμβληματικό διεφθαρμένο δημόσιο οργανισμό ο οποίος βρίσκεται στην εντατική και αρκεί κανείς να του κλωτσήσει τα σωληνάκια.

Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της ΔΕΗ στο τέλος του Αυγούστου του 2016 εκτινάχθηκαν στα 3 δις ευρώ και συνεχίζουν να αυξάνονται. Στον ολέθριο υπερδιπλασιασμό των υπολοίπων της εταιρείας συνέβαλλε μεταξύ άλλων η ρητή εντολή της κυβέρνησης να οριστεί «πλαφόν» δηλαδή ανοιχτό πιστωτικό όριο έως του ποσού των 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της εταιρίας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ιδιότητα.

Οι επισφάλειες το 2015 εκτινάχθηκαν στα 781 εκατομμύρια ευρώ από τα 309 εκατομμύρια ευρώ του 2014, ενώ έως το τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2016 συσσωρεύθηκαν επιπλέον εππισφάλειες 296,6 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ζημιές (προ φόρων) το 2015 ανήλθαν σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 137,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2014. Για το 2017 λόγω συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της έκπτωσης του 15% που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, αναμένεται μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης έως και 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ υπολογίζει για το 2017 χρέωση προμηθευτών για την κάλυψη της μαύρης τρύπας ύψους 372 εκ. ευρώ, που σημαίνει επιπλέον μείωση περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ κατά 300 εκατομμύρια. Άρα συνολικά το 2017 τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι επιβαρυμένα έως και 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.

Για τη ΔΕΗ Α.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση – απάντηση της επιχείρησης σε δημοσίευμα, οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 ανέρχονται σε € 147 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 σε €640 εκατατομμύρια και επομένως αθροίζουν σε 787 εκατομμύρια. Αν στα προηγούμενα προστεθούν οι συμβολαιοποιημένες πληρωμές σε προμηθευτές για το 2017, που βρίσκονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, που τον Σεπτέμβρη του 2016 ανέρχονται στα 302 εκατομμύρια ευρώ, τότε οι συνολικές ανάγκες για χρηματοδότηση της ΔΕΗ το 2017 ανερχονται τουλάχιστον στα 1,789 δις. Και χωρίς σε αυτά να αθροίζονται οι επιπλέον δανειακές ανάγκες της εταιρείας που θα προκύψουν από την κατά 900 εκατομμύρια μείωση του μικτού περιθωρίου.

Το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 4,75% στα 9,5% τον Σεπτέμβριο του 2016, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 500 εκατομμύρια. ευρώ που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 5,50% στα 13,5% τον Σεπτέμβρη του 2016. Αυτό αποδεικνύει την τραγική αδυναμία της ΔΕΗ να δανειστεί από τις αγορές με ανταγωνιστικούς και βιώσιμους όρους δανειοδότησης.


Φυσικά δεν είναι η ΔΕΗ το μοναδικό εγχώριο σαπάκι. Οι δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie Group αποδεικνύουν ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένας χάρτινος πύργος πεπετζήδων με τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τίγκα στις ελληνικές Parmalat είναι το ελληνικό χρηματιστήριο. Αίφνης 3 εβδομάδες μετά τον σάλο η Folli Follie Group δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις. Γύρευε πόσες από τις εισηγμένες μπορούν να παρουσιάσουν οικονομικά στοιχεία που να αντέχουν ακόμη και στον έλεγχο ενός συνοικιακού λογιστή!


Η παραδοχή της αδυναμίας αυτή, όπως προκύπτει από την επιστολή που δημοσιοποίησε η οξυδερκής Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οδήγησε στην αναστολή του τίτλου της FFG στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει κατά 70% και από την κεφαλαιοποίησή της “χάθηκαν” 705 εκατ.ευρώ.

Μείζον είναι το ερώτημα γιατί οι Αρχές δεν προχώρησαν από την πρώτη στιγμή, δεδομένων των βαρύτατων ισχυρισμών του QCM, στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG. Αποτελεί κοινή παραδοχή έμπειρών στελεχών της αγοράς ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χ.Α. υποτίμησαν το μέγεθος του ζητήματος, αρκούμενοι στις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι οι ισχυρισμοί του fund είναι ψευδείς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε την υπόθεση της FF Group πρωτόγνωρη, πολύ μεγάλου μεγέθους και εύρους υπόθεση. “Η Επιτροπή δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοιου είδους ζήτημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν αποφασίστηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης την 4η Μαΐου, όταν ξέσπασε ο θόρυβος από τους ισχυρισμούς του fund. Ήδη, πάντως, εγείρονται σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσον οι Αρχές, ελεγκτικές και εποπτικές. προστάτευσαν με επάρκεια τους επενδυτές και την αγορά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, η κατάθεση αγωγών, των λεγόμενων Security Fraud Class Action (SFCA), αποτελεί πάγια πρακτική.

Με βάση το τελευταίο κλείσιμο πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης, η FFG έφθασε να αποτιμάται στα 321 εκατ. ευρώ. Στις 4 Μαΐου, όταν ο ελληνικός όμιλος δέχθηκε το πλήγμα του QCM, η χρηματιστηριακή αξία της FFG ανέρχονταν στο 1,027 δισ. ευρώ.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, το κυρίαρχο ερώτημα που διατυπώνοντας προς την εταιρεία, τις ελεγκτικές και εποπτικές Αρχές αφορούσε τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου και την αδυναμία κατάθεσης των σχετικών τραπεζικών extrait-σημειώνει ο Νίκος Χρυσικόπουλος στο Capital.gr.

Το QCM είχε εκφράσει ανησυχίες ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν απεικονίζουν ακριβή στοιχεία, ενώ εστίασε στο πολύ χαμηλό επιτόκιο (0,07%) επί των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και στην ασαφή, σύμφωνα με το fund, απάντηση της διοίκησης στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την τοποθεσία διακράτησής τους.

Η παραδοχή αδυναμίας παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις της FFG ανοίγει κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου για τον επιμερισμό και καταλογισμό των ευθυνών για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η υπόθεση Folli Follie. Ευθύνες που σε πρώτη φάση να αναζητηθούν στην ίδια την εταιρεία και τους οικονομικούς της ελεγκτές, την εταιρεία ECOVIS. Για το λόγο αυτό προκάλεσε τεράστια εντύπωση στην αγορά η αναφορά της FFG στην ανακοίνωσή της για τους λόγους που, κατά την ίδια, οδήγησαν στην αίτηση αναστολής.

Η πρώτη ανακοίνωση χθες ήταν της εταιρείας που μίλησε για “εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας”, όταν η ίδια όλο αυτό το διάστημα δεν συνέβαλε ουσιαστικά στη διάψευση όλων αυτών των ισχυρισμών. Ακόμη και σήμερα, η διοίκηση και βασικός μέτοχος της εταιρείας, οικογένεια Κουτσολιούτσου, δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις σε όσα τους καταλογίζει το fund και μένει να αποδειχθεί εάν θα το πράξει στη συνέχεια. Ακολούθησε λίγες ώρες μετά η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που, όπως αναφέρθηκε, έκανε λόγο για την αδυναμία της εταιρείας να δώσει στοιχεία για τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν γίνονται γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους η FFG δεν κατέθεσε στοιχεία για τα ταμειακά της διαθέσιμα, τα οποία με βάση όσα αναφέρονται στη χρήση 2017, ανέρχονται σε 446 εκατ. ευρώ. Στην αγορά δίδονται πολλές ερμηνείες, ορισμένες εντελώς καταστροφικές, άλλες λιγότερο, με τις τελευταίες να αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις που δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα. Τα ερωτήματα στην αγορά που αρχικά διατυπώνονταν προσεκτικά και πλέον ξεκάθαρα είναι αν όντως υπάρχουν τα χρήματα που στον ισολογισμό η εταιρεία υποστήριζε ότι διαθέτει, ποιες είναι οι πραγματικές της πωλήσεις και ποια η παρουσία της στην Κίνα.

Όλα αυτά θα πρέπει επισήμως να προκύψουν ή όχι από τον ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie Group που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ελεγκτική εταιρεία ΕΥ. Δεδομένων των εξελίξεων και της έκτασης που έχει προσλάβει πλέον το θέμα, εκτιμάται ότι ο έλεγχος αυτός θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, καθώς αφορά μεταξύ άλλων πλήθος θυγατρικών κυρίως στο εξωτερικό.

Έτσι, επί του παρόντος είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής, κάτι που προκαλεί ευρύτατα ζητήματα σε όσους εκ των μετόχων διακράτησαν τίτλους της εταιρείας, αλλά και στους ομολογιούχους και πιστωτές της. Η FF Group εμφανίζει 496 εκατ μακροπρόθεσμο δανεισμό, από τα οποία 472 εκατ. αποτελούν ομολογιακά δάνεια. Εξ αυτών, 150 εκατ είναι σε ελβετικό φράγκο με την έκδοση (χωρίς εξασφαλίσεις και rating , δηλαδή unrated senior unsecured), 4ετούς διάρκειας, να πραγματοποιείται πέρυσι τον Οκτώβριο. Οι ομολογίες διαπραγματεύονται στο SIX Swiss Stock Exchange. Επίσης υπάρχει ένα ακόμη ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. που εκδόθηκε το 2014, λήξεως Ιούλιο 2019, το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην FFG, εκτιμάται στα επίπεδα των 115 εκατ. ευρώ, με βάση και τις λογιστικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δανειακή έκθεση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ , η Εθνική Τράπεζα 15 εκατ. ευρώ και οι Eurobank και Alpha Bank από 40 εκατ. ευρώ.


Ο απόηχος της υπόθεση FF Group θα διαρκέσει πολύ και θα είναι έντονος, αναφέρουν στελέχη της αγοράς και χρηματιστές. Το κλίμα στην αγορά είναι πλέον τοξικό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εταιρειών με αδύναμους ισολογισμούς, με το ζήτημα της ταυτότητας των ελεγκτών να καθίσταται μείζον.

Περαιτέρω, εγείρεται πλέον ξανά (δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία) ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις επί συνόλω. Μετά τα Greek Statistics που έβαλαν στο στόχαστρο την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους, τώρα εγείρονται ερωτήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού η FFG είχε καθιερωθεί ως μια από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις και αποδέκτης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων (μόνο η Fidelity μέσω των αμοιβαίων της κατέχει το 5% της εταιρείας). Το κλίμα αυτό δυσπιστίας θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στο επικείμενο επενδυτικό forum που διοργανώνει το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Οπως αντιλαμβάνεστε η συγκυρία είναι ιδανική για να ανατιναχθούν τα θεμέλια της ζώνης του Ευρώ. Η ελληνική και ιταλική οικονομία εκτός από σύντομα ανέκδοτα αποτελούν και πυρηνικές κεφαλές έτοιμες να εκραγούν. Τα καλύτερα έρχονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.