Τελικές συζητήσεις Τσίπρα-Ζάεφ στην Σοφία για εκχώρηση της Μακεδονίας από την Ελλάδα στα Σκόπια - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Τελικές συζητήσεις Τσίπρα-Ζάεφ στην Σοφία για εκχώρηση της Μακεδονίας από την Ελλάδα στα Σκόπια

Αποτέλεσμα εικόνας για συναντηση ζαεφ τσιπρας

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για το Σκοπιανό καθώς στις 10:15 πραγματοποιείται το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια της Βουλγαρίας στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ- Δ. Βαλκανίων όπου και θα διεξαχθούν οι τελικές συζητήσεις για την εκχώρηση της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Άλλωστε ακόμα και μια σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματικές αλλαγές, πάλι θα είναι εκχώρηση των ιστορικώμν δικαιωμάτων της Μακεδονίας από την στιγμή που στην ονομασία αυτή θα περιλαμβάνεται το όνομα.

H Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να εισέλθουν τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ παρά μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα.

Η συνάντηση ξεκινάει στις 10:15, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί τίποτα. Όσο για την αισιοδοξία του πρωθυπουργού δεν προκύπτει από πουθενά.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, μιλώντας από το βήμα της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Επιπλέον, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες πως «τα Σκόπια δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ».

Το ζήτημα είναι τι κάνει ο «χαμογελαστός» Ζ.Ζάεφ για το ζήτημα αυτό. Αφού τον ενδιαφέρει η είσοδος των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τότε η χώρα του τι είναι διαθέσιμη να δώσει;

Ο πρωθυπουργός της γείτονος, είπε πως αυτό που αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, αφορά μια «ανακεφαλαίωση» και επιβεβαίωση των μέχρι τώρα συμπερασμάτων από τη διαπραγμάτευση.

Τι «ανακεφαλαίωση» θα είναι αυτή; Ότι οι Σκοπιανοί τα θέλουν όλα και ότι εμείς πιεζόμαστε από όλους για να δώσουμε την Ιστορία μας;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο ζήτημα του ονόματος.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Σε αυτές τις ονομασίες υπάρχει στήριξη και από τις δύο πλευρές που πλέον προσπαθούν να βρουν σημεία σύγκλισης και στα άλλα σημαντικά ζητήματα της συμφωνίας.

Η γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια» καθώς ξέρει ότι «μετά της απομακρύνσεως εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και μπορεί πολύ εύκολα να παραβιάσει τις όποιες «δεσμεύσεις»

Σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας γείτονες υποτίθεται ότι θα αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Οι ίδιοι επέμεναν να χρησιμοποιούν στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.

Τώρα φαίνεται να συζητούν σε αυτό το τελευταίο στάδιο τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω – αλλά σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Τι σημαίνει αυτό; «Αφήστε μας να μπούμε τώρα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και μετά άντε γεια... ». Η καλύτερη διπλωματία διεξάγεται πάντα με όρους... αλάνας.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.